Dolar 34,2282
%0.06
Euro 37,9164
%0.38
Altın 2.917,550
%-0.41
Bist-100 9.190,00
%-1.73

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sağlıkçılar, şiddet olaylarına karşı dizi ve film yapımcılarından destek istedi

Sağlıkçılar, şiddet olaylarına karşı dizi ve film yapımcılarından destek istedi

Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının önüne geçilmesini isteyen 23 sendika, oda ve dernek temsilcisi bir araya geldi. Yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla bir dizi öneri getiren sağlıkçılar, dizi ve film yapımcılarından destek...

  • Ege Postası
  • 21.09.2013 - 15:36
Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının önüne geçilmesini isteyen 23 sendika, oda ve dernek temsilcisi bir araya geldi. Yaşanan şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla bir dizi öneri getiren sağlıkçılar, dizi ve film yapımcılarından destek istedi. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, dizi ve sinemalarda, sağlık personeline yönelik şiddetle ilgili tema ve canlandırmaların kullanılmamasını isteyerek, okul müfredatlarına sağlıkta şiddetin engellenmesi ile ilgili konuların eklenmesi gerektiğini söyledi.

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği’nin sağlık çalışanlarına yönelik olarak gerçekleşen şiddet olaylarına çözüm üretilmesi amacıyla, ‘Şimdi Değilse Ne Zaman'/Sağlıkta Şiddete Karşı Tek Yürek’ sloganıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Ankara Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıya destek veren 23 dernek, sendika ve oda temsilcisi katıldı.

Sağlık sisteminde faaliyet gösteren sendika, dernek ve oda temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantı farklı meslek grupları ve görüşler bir araya geldi. Toplantı, Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının son yıllarda büyük bir ivme ile arttığına dikkat çeken Gökbayrak, “Savaş dönemlerinde bile dokunulmayan sağlık çalışanlarına maalesef şiddet uygulanmakta. Bu güne kadar sağlık sisteminde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak ayrı ayrı yaptığımız çalışmalardan yeterli bir sonuç elde edemedik. Bugüne kadar yapılan çalışmaların ışığında sağlık çalışanlarını temsil eden bütün sivil toplum örgütleri olarak sağlıkta yaşanan şiddete karşı hep birlikte omuz omuza ortak bir refleks geliştirerek çözüm iradesini ve kararlılığını göstermek için bir araya geldi. Toplantıya katılan bütün sivil toplum örgütlerine teşekkür ederim.” diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri sırayla söz alarak sağlıkta yaşanan şiddetin önlenmesine yönelik çözüm önerilerini dile getirdi. Toplantı sonrasında çözüm önerilerinden oluşan toplantı sonuç bildirisi Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak tarafından okundu. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği, Aktif Sağlık Sen, Acil Tıp Uzmanları Derneği, Bağımsız Sağlık Sen, Çevre Sağlığı Derneği (ÇESATDER), Demokratik Sağlık Sen, Ebeler Derneği, Paramedik Derneği (PARDER), Sağlık Memurları Derneği, SAMDER, Sağlık Söz Sen, SES, Tıbbi Sekreterler Derneği, TMRT Der, Tük Sağlık Sen, Türk Hemşireler Derneği, Türk Sağlık Sen, Ankara Tabip Odası, Aday DER, Aile Sağlığı Mensupları Derneği, Hizmet Sağlık Sen, Eczacı Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği toplantıda alınan kararların altına imza attı. Ardından toplantıda alınan kararlar duyuruldu.

ŞİDDET EYLEMİ GERÇEKLEŞMEDEN YAPILMASI İSTENİLENLER

-Okul müfredatlarına sağlıkta şiddetin engellenmesi ile ilgili konular eklenmeli.
-Dizi ve sinemalarda, sağlık personeline yönelik şiddetle ilgili tema ve canlandırmalar kullanılmamalı.
-Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların almış oldukları cezaların ulusal basında ele alınmalı.
-Diyanet İşleri Başkanlığınca Cuma hutbelerinde sağlık personeline şiddetin önlenmesine yönelik hutbe verilmeli.
-İnanç ve dini kurum temsilcilerinin halkı 'sağlıkta şiddet' konusunda bilinçlendirmeli.
-Bakanlıklar arası iş birliği sağlanarak şiddet konusunda gerekli tedbirlerin alınmalı ve ivedilikle çözüme ulaştırılmalı.
-Yazılı ve görsel medyada sağlıkta şiddetin engellenmesi ile ilgili kısa film ve spotlar yayınlanmalı.
-Mobbingin önlenmesi için özellikle idarecilere yönelik eğitim ve gerekli yönetmeliklerin çıkarılmalı.
-Kurumların çalışma şartlarının iyileştirilmeli.
-Çalışan hakları, çalışan sağlığı ve çalışan güvenliği birimleri kurulmalı.
-Esnek ve angarya iş yükünün azaltılarak güvenceli çalıştırılma esas alınmalı.
-Şiddeti engelleyecek politikalar oluşturulması için Sağlık Bakanlığı göreve çağırılmalı.
-Kurumlar hastalara yeterli zaman ayıracak şekilde politikalar düzenlenmeli.

ŞİDDET OLDUKTAN SONRA YAPILMASI İSTENİLENLER

-Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ilgili maddesinin sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik çerçevesi genişletilmeli.
-Şiddet uygulayan kişinin tutuklu yargılanması ile ilgili kanuni düzenlemeler yapılmalı.
-Sağlık kurum ve kuruluşlarında şiddete uğrayan tüm sağlık çalışanlarının hakkının savunulması için hukuki girişimleri kurum başlatmalı ve takibini yapmalı.
-Kişinin talebi doğrultusunda şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına ücretli izin, gerektiği takdirde yer değişikliği gibi bir takım haklar sağlanmalı.
-Sağlıkta şiddet gösterenlere caydırıcı tedbirler alınmalı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.