Dolar 34,2596
%0.06
Euro 37,6017
%-0.08
Altın 2.921,000
%-0.02
Bist-100 9.118,00
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Seferihisar eylemde

Seferihisar eylemde

Yeni çıkan Bütünşehir Yasası ile birlikte Seferihisar ilçesinde tüzel kişiliği sona erecek olan 9 köy temsilcisi Konak Meydanı’nda toplanarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş ile birlikte bir basın açıklaması düzenledi.

  • Ege Postası
  • 16.01.2013 - 13:16
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Yeni çıkan Bütünşehir Yasası ile birlikte Seferihisar ilçesinde tüzel kişiliği sona erecek olan 9 köy temsilcisi Konak Meydanı’nda toplanarak Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş ile birlikte bir basın açıklaması düzenledi. Seferihisar Belediyesi’nin kaldırdığı otobüslerle Konak Meydanı’na akın eden yaklaşık 300 köylü boyunlarına taktıkları geleneksel yazmaları ile tepkilerini dile getirirken, kendileri için mağduriyet yaratan Büyükşehir Yasası’ndaki ilgili maddelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını dile getirdiler.

SOYER: KÖYLERİ KAPATMAK DEMEK…
Yasayla birlikte tarım ve hayvancılığın da büyük darbe göreceğini belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 köy ile birlikte başlattıkları bu süreci dalga dalga yayarak ülke genelinde bir tepki oluşturacaklarını ve Bütünşehir Yasası’ndan geri dönüleceğini kaydetti. Soyer “Hepimizin geçmişi mutlaka ve mutlaka bir köye dayanır. Geçmişimizi böyle bir çırpıda silip atmak mümkün değildir. Bu olguyu yok ettiğimiz takdir de kimliğimizi de yok ederiz. Her köyün kendine özgü bir yaşam tarzı ve kültür biçimi vardır. Bir zamanlar dünyanın tahıl ambarı olan Anadolu şimdilerde saman ithal edere hale gelmiştir. Biz burada nostaljik bir hareket peşinde değiliz, geleceğimizi kurtarmanın derdindeyiz. Endüstriyel tarım değil, doğal üretimden yanayız. Köyleri kapatmak demek, kentlerde gecekondulaşmaya teşvik yaratmak demektir. Bugün burada 9 köy ile bu süreci başlatarak tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bu yolda tüm Türkiye’nin de bize destek vereceğinden eminiz. Hep beraber bu yolculuğu sürdürecek ve haklarımızı geri alacağız” diye konuştu.



PEKDAŞ:MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Baro adına söz alan Sema Pekdaş ise, yasanın demokrasiye aykırı olduğunu savunarak, Kamu tüzel kişisi olan köylerin kapatılmasına sert şekilde karşı çıktı ve”Böylesine önemli bir süreçte halkın fikri sorulmalı, gerekirse de referandum yapılmalı” dedi. Pekdaş konuşmasına şöyle devam etti; “Bütünşehir yasası, anayasa ve hukuka aykırı olduğu gibi kimseye hiçbir şekilde görüşü sorulmadan bir gecede alelacele çıkartılmış bir yasadır. Bu yasayla da açıkça görülüyor ki, toprağı korumakla yükümlü olan devlet, ne üretime ne de vatandaşına sahip çıkmamaktadır. Devletimiz, 16 bin köyünü bir çırpıda kapatarak bu yükünden kurtulmak istemektedir. Tarımsal üretimin ve kalkınmanın önüne geçilmektedir. Devletin bu yaptığı anayasaya aykırıdır ve vatandaşın hakları elinden alınmaktadır. Bu yanlışı ortadan kaldırıncaya kadar mücadelemiz sonuna kadar sürecektir.”

BOSTAN: TEK BİR CÜMLEYLE KALDIRILDI
Eyleme destek veren 9 köy adına söz alarak tepkisini dile getiren Turgut Köyü’nden Aylin Bostan ise, “Büyükşehirlerdeki 16 bin köy tek bir cümleyle kaldırıldı. Yeryüzünün ilk köyünün kurulduğu bu coğrafyada, binlerce köyün üzerini tek bir cümle ile çizmek mümkün değildir. Bizlerle aynı kaderi paylaşan 16 bin köyü “Geleceğin köyleri hareketi”ne katılmaya davet ediyoruz. Köy yoksa geleceğimiz de yoktur” diyerek tepkisini dile getirdi.





Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.