Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi dava bu kez yarım saat sürdü: Neler yaşand? Ne karar verildi'

Tarihi dava bu kez yarım saat sürdü: Neler yaşand? Ne karar verildi'

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından haklarında dava açılan, aralarında Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu tutuksuz 129 sanığın yargılanmasına beşinci duruşmayla devam edildi. Bazı sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasakları kaldırıldı.

  • Ege Postası
  • 14.05.2013 - 17:44
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ - Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere toplam 129 sanıklı tarihi Büyükşehir Davası'nın beşinci celsesi İZBAN tanıtım filmi ve diğer belediye ihalelerindeki yolsuzluk iddialarına dair bilirkişi raporlarının dinlenmesi ile devam etti. İzmir Adliyesi’nde 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Büyükşehir Davası’nın 5’inci duruşmasında, Başkan Aziz Kocaoğlu ile geçtiğimiz oturumda ev hapsi kalkan İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve diğer sanıkların tamamı avukatlarıyla birlikte katıldı. CHP’li vekillerden Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, belediye meclis üyeleri ve ilçe başkanlarının da katıldığı celsede,davanın seyrini değiştirecek olan bilirkişi raporları mahkeme gününe yetişmezken, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren 4’üncü yargı paketi davanın seyrini yeniden şekillendirdi.

Duruşma gergin başladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 397 yıl hapis istemi ile yargılandığı Büyükşehir Davası’nda flaş gelişmeler yaşandı. Davanın bugüne dek olan gidişatı başta Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bürokratların yüzünü güldürürken, görülen son celsede avukatlardan gelen talepler dinlendi. Duruşmanın açılışında müdafi avukatlardan gelen taleplere cevap veren mahkeme heyeti, “Zaten tutuklu bulunan sanık yok. İstediğiniz takdirde davayı başka bir güne erteleyip sizleri hemen gönderebilirim. Takdir sizin, itirazlarınızı yazılı olarak iletin” karşılığı verdi. Diğer yandan Mahkeme Başkanı Halit Uysal, hazır olmayan bilirkişi raporlarına dair, İstanbul 16.Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen gizli izleme kayıtlarına ilişkin raporun dosyaya konulduğunu ifade ederek, “Yine yargılama konusu olan tanıtım filminin 32 salonda gösterimi ile ilgili İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat gönderildi. O talimatta konuların Mimar Sinan Üniversitesi’ne gönderilmesi istenmişti. Henüz bir cevap gelmedi” diye konuştu.

Katlı otopark için de bilirkişi raporu istendi


Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç’in adına savunmasını ileten Avukat Turan Karakaş da, “Bilirkişiye dosyalar gönderildiği zaman bilirkişinin incelemeleri hangi boyutta, neresi için yapacağına ilişkin bir dilekçe vermek istiyoruz. Bu durum kabul edilsin” diyerek talepte bulunurken, Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen’i temsil eden avukatı ise “İddianamede Çankaya Katlı Otopark İhalesi’nde ihaleye katılanların engellenmesi ve planlayarak, işbirliği yaparak belediye şirketi İZELMAN’a ihale vermekle suçlanıyor. Bu konuda bilirkişi raporu alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Demir’den “Bilirkişi” sitemi

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ve içlerinde Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in de yer aldığı birçok ismin affını sağlayan 4’üncü yargı paketi örnek gösteren Başkan Kocaoğlu’nun avukatı Aziz Demir, yeni yargı paketi ile gelen düzenlemelere ve cezalarda yapılan değişikliğe dikkat çekerek, savunma makamı avukatlarından yasayı örnek göstererek, ihalelerde kamu zararı bulunup bulunmadığı konusunda ayrıntılı olarak bir değerlendirme ve bilirkişi raporu istedi. Demir, konuyla ilgili olarak “Kamu zararının bulunmaması sanıklar lehine durum ortaya çıkardı. Mahkeme kamu zararının bulunup bulunmadığı konusunda dosyaları bilirkişiye gönderdi. Başta Çankaya Katlı Otopark İhalesi olmak üzere birçok konuyu inceledik. Savcılık “Kamu zararı vardır” diyerek raporlar aldı. Biz bu konuların yeniden bilirkişiye gitmesini istiyoruz. Bilirkişiye hiç gönderilmeyen konular var. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde emekli Sayıştay denetçileri tarafından bir heyet kurularak iddianamenin tamamında yer alan dosyaların bilirkişi incelemesinden geçmesini istiyoruz” dedi. Demir ayrıca, ihale yasasında yapılan değişiklikleri örnek göstererek, savunmasını yaptığı İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay için konulan yurtdışı yasağının da kaldırılmasını talep etti.

Bir sonraki duruşma Eylül’de


Yine dava kapsamında yargılanan isimler arasında yer alan Ali Subuktay’ın da, yürürlüğe giren 4’üncü yargı paketi kapsamında gelen yasal düzenlemeler çerçevesinde yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talep edilirken, müdafi avukatlar tüm sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması isteminde de bulundu. Bir sonraki duruşma 10 Eylül 2013 tarihine ertelenirken, adli kontrollerin tamamının kaldırılmasına karar verildi. Bunun yanında, yine savunmadan gelen talep doğrultusunda, sanıkların yaşamış oldukları iş ve maddi kayıp da göz önüne alınarak, mahkeme tarafından sanıkların yurt dışı yasağının kaldırılmasına karar verildi.

Başkan Kocaoğlu: Beraat istiyoruz

Mahkemenin sonunda bir açıklama yapan Başkan Aziz Kocaoğlu ise, “Bu bir ara duruşmaydı. Yurtdışı yasağı kararının kaldırılması sevindiricidir. Ama, bu dava 130 sanıklı bir davadır. Adli kontroller kalktı. 130 kişi başladığımız davada, sanık sayısında bildiğiniz gibi geçen hafta Alaattin Eraslan’ı kaybettik. Ailesine üzüntülerimi ve taziyelerimi iletiyorum. Bu davanın bir an önce berat ile sonuçlanması talebini yineliyorum. Çünkü bütün arkadaşlarımız sıkıntı içerisinde. Bir an evvel berat kararının verilmesi hepimizi ve İzmir kamuoyunu mutlu edecektir. Tabi bilirkişi raporları, incelemeler uzuyor ama mümkün olduğu kadar, olanakların elverdiği kadar kısalıp sonuca ulaşma dileğimizi de her zaman olduğu gibi buradan tekrarlıyorum” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.