Dolar 34,1769
%0.04
Euro 38,1642
%0
Altın 2.916,950
%-0.11
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'nin devi bir yaşında: Fuar'da görkemli açılış

Türkiye'nin devi bir yaşında: Fuar'da görkemli açılış

Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olma özelliğine sahip Fuar İzmir 22’incisi düzenlenen MARBLE Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı ile bir kez daha kapılarını açtı. Birinci yaşını kutlayan fuar tesisisin yaş günü pastasını kesen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in fuarcılık alanında birçok kente örnek olduğunu söyledi. Çifte gurur Türkiye'nin devi bir yaşında

  • Ege Postası
  • 23.03.2016 - 12:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi Fuar İzmir, açılışının 1. yılını, alanında dünyanın en büyük 3 fuarından biri olan MARBLE ile birlikte kutladı.  Dünyayı sarsan terör olaylarının gölgesine rağmen dünyanın dört yanından gelen katılımcılar umudu yükseltti. 32 ülkeden 193'ü yabancı 1103 firmanın katıldığı fuar, 26 Mart'a kadar sürecek. 

Geçtiğimiz yıl hizmete giren 400 milyon liralık dev proje Fuar İzmir birinci yaşını MARBLE ile kutladı. Sektörün temsilcileri tarafından yoğun ilgi ile karşılanan organizasyonun açılışı coşku ile gerçekleşti.
 


BİRİNCİ YAŞA PASTALI KUTLAMA
Aynı zamanda birinci yaşını kutlayan yeni fuar alanında yaş günü pastasını keserek Türkiye’ye örnek yatırımı kutlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu MARBLE Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nın dünyada ilk arasında yer aldığına dikkat çekti.



İZFAŞ tarafından düzenlenen organizasyonun geçen yıla oranla yüzde 12 büyüme kaydettiğini söyleyen Kocaoğlu, “Bu yıl fuara çok iyi başladık, çok iyi gidiyoruz. Yüzde 150 büyüyen ihtisas fuarlarımız var. Kentteki fuarcılığı hızlı bir şekilde geliştirmeye çalışıyoruz. “İzmir fuarlar kenti olacak” diyen Ulu Önder’imizin gösterdiği hedef doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. İzmir hem uluslararası kentlerle yarışta, hem de yerelde kalkınma anlamında ülkemizdeki birçok kente örnek oluyor. İzmir’de uzun süredir olmadığı kadar birlik, beraberlik ve dayanışma var. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Fuarın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.



TEK İPTAL BİLE OLMADAN... 
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Marble'ın dünyanın en büyük ikinci fuarı olduğuna dikkat çekerek, Çin'in Xiamen Uluslararası Mermer ve Taş Fuarı'ndan yeni geldiğini, bu fuara umutsuz gittiğini ancak umutla döndüğünü belirtti, şöyle konuştu: 

"Dünyanın iki fuarından biriyiz. Bu muhteşem Fuar İzmir'in bize kazandırdığı çok ciddi bir ivme var. Küresel terör krizlerine ve ekonomik sıkıntılara rağmen Çin Xiamen Fuarı ile İzmir Fuarı birbirini tamamlayan iki fuar. Xiamen'e gitmeden önce algımız düşüktü. Ancak terör ve ekonomik krize rağmen işlenmiş üründe ciddi talep yaşadık. Çok iyi değildi ama çok kötü de değildi. İzmir Fuarı'na umutla geldik. Buraya gelirken oradaki alıcıların İzmir'den yer ayırdığını ve İzmir'e geldiğini gördük. Bombalı saldırıların ardından ziyaretçilerin iptallerine dair ciddi kaygı yaşadık. Büyük otellerle görüştük, var olan rezervasyonların iptal edilip edilmediğini sorduk. Tek iptal yok. Alım heyetlerinde bazı iptallerimiz oldu. Ancak her şeye rağmen umutluyuz. Özellikle önemli projelerin bulunduğu ABD, Uzakdoğu ve Fransa gibi ülkelerde işlenmiş ürün talebi sektörün can simidi oldu. Mermer blokta ciddi düşüş yaşandı. Blok mermerdeki gibi işlenmiş üründe de düşüş yaşasaydık sektör darboğaza girerdi. Bunun olmaması bizi mutlu ediyor. Fuarda ciddi kalabalık var. Buraya küresel krizde ve terör ortamında geliyorsa ciddi alıcıdır. 'Bir gidip bakayım' diyen buraya gelmez. Biz gelenlerin tümünü ciddi alıcılar olarak görüyor, beklentimizi yüksek tutuyoruz."
 


DÜNYANIN İLK 3’Ü ARASINDA
Toplam 4 gün sürecek fuar organizasyonu bu yıl 139 bin metrekare alan üzerinde düzenleniyor. 193’ü yabancı olmak üzere toplamda bin 103 katılımcıya ve 32 ayrı ülkenin temsilcilerine ev sahipliği yapan MABLE Fuarı profesyonel ziyaretçileri ağırlayacak. Mermer ve doğal taş sektörünün en büyük buluşma noktası olma özelliğe sahip etkinlikte yaklaşık 15 bin ton mermer ve doğal taşın yanı sıra, fabrika makineleri, ocak ve iş makineleri, ekipmanlar ve sarf malzemeleri ile yeni teknolojiler sergilenecek. Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarında dünyanın dört bir yanından gelen mermer sektörünün temsilcileri buluşacak.



MARBLE’A KATILAN ÜLKELER
Marble’da bu yıl Almanya, ABD, Avustralya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Dubai, Endonezya, Fas, Fransa, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kore, Katar, Makedonya, Mauritius, Mısır, Rusya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Vietnam ve Yunanistan olmak üzere 32 ülkeden katılımcı yer aldı.

Yurt içinden ise Aydın, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yalova olmak üzere 47 ilden firma katıldı.

Sadece profesyonel ziyaretçiye açık olan fuar, 26 Mart Cumartesi günü kapılarını kapatacak.



VALİ MUSTAFA TOPRAK MARBLE’I GEZDİ 

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Marble Uluslararası Doğal Taş ve Teknoloji Fuarı’nı ziyaret ederek, dünya ticaretinin daraldığı ve terörün küreselleştiği bir noktada fuarın geçen yıllara göre daha etkin olmasının umut verici olduğunu kaydetti. 

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Marble Uluslararası Doğal Taş ve Teknoloji Fuarı’nı ziyaret etti. Tek tek holleri gezen Vali Toprak, stantlarda da firma temsilcileriyle görüş alış verişinde bulundu.

Marble’ın uluslararası dünya ölçeğinde markasını oluşturduğunu kaydeden Vali Toprak, “Bu seneki katılımcı sayısı firmalara ve satın alma guruplarına baktığımızda ve yurt dışından gelen gerek ülke sayısı açısından gerekse ülkeler bazında katılımcı sayısı açısından geçen yılın üzerine olduğunu görüyoruz. Ülkemiz bu bağlamda doğaltaş ve mermer alt yapısında dünya rezervlerinin yüzde 40’ına sahip ve böyle bir ülkede İzmir’den de dünya ölçeğinde marka fuar çıkması da tabi ki beklenir. İzmir de yeni fuar alanıyla birlikte fuarcılıkta iddialı olduğumuzu ve mermer fuarında zaten otorite olduğumuzu ortaya çıkardı. Burada katılımcı firmalar açısından, katılımcıların alım-satım yapma, stantlarda işbirliği noktasında bir protokol var mı diye baktığımda alışverişleri oldukça canlı gördüm. Bu çok önemlidir” dedi.



KÜRESEL TERÖR IŞIĞINDA KAYIP YOK
Fuarda birçok ülkenin yer aldığını ve bunun önemli olduğunu vurgulayan Vali Toprak, şöyle devam etti: “Dünya ticaretinin daraldığı bir noktada, ticaretin farklı noktalara kayma ışığında ve terörün küreselleştiği bir noktada burada İzmir’de içinde bulunduğumuz fuarın geçen yıla göre daha etkin olması sevindirici bir durum. Biz istiyoruz ki evet küresel terör tehdidi var. Türkiye’de, Belçika’da, Fransa’da, Amerika’da oldu, geçmişte İngiltere ve İspanya’da olmuştu. Bunlar olabiliyor. Ancak terörü tek bir bakışla kesinlikle reddetmek gerekiyor. Ama geldiğimiz noktada da terörün küreselleştiğini görüyoruz. Bu gerçek ışığında Türkiye’de İzmir’ de fuarcılıkla ilgili katılımcı sayısı, alım heyetleri ve ülke sayılarına baktığımızda önemli bir kaybın olmadığını görüyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.