Dolar 34,1710
%0.1
Euro 38,1563
%-0.23
Altın 2.914,580
%-0.64
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üç dilli şehirde uluslararası üç dilli sempozyum düzenlendi

Üç dilli şehirde uluslararası üç dilli sempozyum düzenlendi

“Tillo Bilim Kültür Etkinlikleri” kapsamında, Siirt Valiliği ve Siirt Üniversitesin işbirliğiyle uluslararası üç dilli bir sempozyum düzenlendi. İl Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma AK Parti Milletvekilli Afif Demirkıran, Vali Ahmet Aydın,...

  • Ege Postası
  • 26.09.2013 - 15:48
“Tillo Bilim Kültür Etkinlikleri” kapsamında, Siirt Valiliği ve Siirt Üniversitesin işbirliğiyle uluslararası üç dilli bir sempozyum düzenlendi. İl Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma AK Parti Milletvekilli Afif Demirkıran, Vali Ahmet Aydın, Rektör Prof. Dr. Murat Erman, akademisyenler, kurum müdürleri, öğrenciler, davetliler ve diğer vatandaşlar katıldı. Siirt Üniversitesi'nden Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın yönettiği sempozyumda Fas’tan Moujahid El Amiri, Irak’tan Mohamed Choukri ve Tehsin Doski ile Hakkari Üniversitesi'nden Halit Sadini Türkçe, Arapça ve Kürtçe tebliğler sundu.

Prof. Dr. Sırma ise konuşmasında, asırlardan beri farklı kültür ve medeniyetleri birarada tutan ve yaşatan Siirt’in üç dilli kardeş şehir konseptinin, üç dilli bir sempozyumla daha da anlamlandığını söyledi. İlim ve irfan şehri Siirt’in sahip olduğu inanç ve kültür zenginliğinin ortaya koyulması ve değerlerinin günyüzüne çıkarılması konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını ifade etti. Arapça ve Kürtçe tebliğleri de tercüme eden Sırma, bunların Türkçeye çevrilerek basılacağını belirti.

Irak’tan katılan Choukri, İslam döneminde Siirt ulemasıyla onların ilim ve kültüre etkilerini anlattığı tebliğinde, ulemaları ve medreseleriyle ilim ve kültür şehri olduğunu ifade etti. Fas’tan El Amiri de Arapça tebliğinde, “Müslüman ve Toplum” konusunda bilgi verdi. Fas ile Türkiye arasında önemli bir kültür etkileşimi ve tarihî bir kardeşlik bağı olduğunu vurgulayarak, “Burada farklı kültürler ve dillerin kardeşçe yaşadığını gördüm. Bizim için de örnek olacak bir durum. Allah, bütün Müslümanları birliktelik içinde kılsın. İnsanlar, Allah'ın sevgisini kalplere nakşettikleri zaman toplumda hoşgörü ve huzur hakim olacaktır. Dünyada yaşayan Müslümanlar, İslam ahlakıyla barış ve huzur içinde yaşayabilir.” dedi. Duhok Üniversitesi'nden Doski ise Siirt'in Müslümanlarca fethi konusunda önemli tarihî olaylara dikkat çekti. İlin savaşılmadan İslam egemenliğine geçtiğini anlatan Doski, Hristiyan bir papazın, “Siirt Günlüğü” adlı eserinde şehrin tarihine ışık tuttuğunu belirtti. Hakkari’den Sait Sadini, Türkçe tebliğinde Mutasavvıf Şeyh Müşerref Özcan’ın yaşamı ve eserleri hakkında bilgi aktardı. Özcan’ın Ahmed-i Hani ve Melay-i Cizeri gibi el yazması bir divanı, 350 şiiri ve 500'e yakın mektubu olduğunu ifade eden Sadini, "Eserlerinin birçoğunu Kürtçe, Farsça ve Arapça yazılmıştır. Şiirlerinde Hz. Muhammed (SAV)'e büyük bir sevgi vardır. Toplumda mütevazi kişiliğiyle okumaya ve edepli olmaya çok büyük önem vermiştir." şeklinde konuştu.

Sempozyumun sonunda bir konuşma yapan Vali Aydın, katılanlara ve emeği geçen teşekkür ederek, Tillo Bilim Kültür Günleri kapsamında düzenlenen etkinliklerle Siirt’in sahip olduğu inanç ve kültür turizmi ve önemli değerlerinin tanıtılması, günyüzüne çıkarılması bakımından önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Daha sonra sempozyuma katılan akademisyenler, Vali Ahmet Aydın’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.