Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üniversite öğrencileri engelli aracı üretti

Üniversite öğrencileri engelli aracı üretti

Çorum Hitit Üniversitesi Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencileri, engellilerin tekerlekli sandalyeleri ile kolayca seyahat edebilecekleri engelli aracı üretti. 'Civciv' adı verilen engelli aracı bin 500 vatlık elektrikli motor temin...

  • Ege Postası
  • 25.06.2013 - 16:11
Çorum Hitit Üniversitesi Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü öğrencileri, engellilerin tekerlekli sandalyeleri ile kolayca seyahat edebilecekleri engelli aracı üretti.

'Civciv' adı verilen engelli aracı bin 500 vatlık elektrikli motor temin edildikten sonra, yaklaşık üç haftada yapılarak kullanıma hazır hale getirildi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, araç elektrikli motorlar parçalanıp özel bir şase oluşturulması ile üç tekerlekli olarak dizayn edildi. Engelli, tekerlekli sandalyeden inmeden arkada açılan bir kapak-rampa ile Civciv'e biniyor. Tekerlekli sandalyede otururken Civciv'i kullanıyor. Civciv'e engelli yanı sıra iki de yolcu binebiliyor. Araç saatte 30 km hız yapabiliyor.

Engelli Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan, kulüp öğrencilerinin tekerlekli sandalye kullanıcıları ile yaptıkları röportajlar, Türkiye'deki engelli vatandaşların sıkıntılarının araştırılması sonucunda ulaşılan bilgiler doğrultusunda sanayi ile iş birliği ile ortopedik engelli vatandaşlar için büyük bir sıkıntı olan ulaşım sorununu çözmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Mekatronik ve Alternatif Enerji Kulübü, yaklaşık sekiz milyon engelli nüfusun yüzde on dördünün ortopedik engelli olduğunu ve ulaşım konusunda büyük sıkıntılar yaşadıkları belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Ortopedik engelli vatandaşların kullandıkları tekerlekli sandalyeyi bırakmadan kendilerinin kullanabilecekleri araç tasarlandığı ve bu projeyle 'Civciv' isimli engelli aracı hayata geçirildi. Araç sahibi, tekerlekli sandalye ile araca binip kimseye ihtiyaç duymadan tamamen kendi çabası ile ulaşımını sağlayabilecektir. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının sosyal hayata katılımlarını artıracak olan proje, şehir içi ulaşımını güvenli kılacak ve uzun mesafeli yolculuklar yapılmasına imkan sağlayacaktır. Aracı engelli vatandaşlarımız kullanırken yanında iki kişi de eşlik edebilecektir.''

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.