Dolar 34,2023
%-0.01
Euro 37,9200
%0.39
Altın 2.911,180
%-0.63
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Toprak ve CHP'li Tosun arasında 'Vicdan' polemiği

Vali Toprak ve CHP'li Tosun arasında 'Vicdan' polemiği

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Dikili’ye mülteciler için geri kabul merkezi yapılacağı iddialarına açıklama getirdikten sonra sosyal medya hesabından 2 mesaj göndererek isim vermeden CHP'li Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’u eleştirdi, "Beyanat verenlerin açıklaması drama olan vicdan bakışlarını anlatıyor" dedi. Bunun üzerine Tosun'dan "Vicdani duygularımızı kimse sorgulayamaz" yanıtı geldi. Vali Toprak ve CHP'li başkan arasında

  • Ege Postası
  • 02.03.2016 - 11:36
Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerin göçü nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybederken kamp ve geri kabul merkezleri gündeme geldi.

İzmir’de emniyet, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri tarafından yakalanan mülteciler için uygun yer olmaması nedeniyle barınma merkezi ihtiyacını doğurdu. Bu yaşanan gelişmeler üzerine gözler son günlerde facialarla dikkat çeken Dikili’ye çevrildi. Dikili İlçesi Demirtaş Köyü’nde,  yakalanan mültecilerin barınması için kamp kurulacağı iddiaları ortaya atıldı.

"GERİ KABUL MERKEZİ DİKİLİ M? VALİ TOPRAK'TAN AÇIKLAMA" HABER İÇİN TIKLAYINIZ!!!

İzmir Valisi Mustafa Toprak ‘Dikili geri kabul merkezi mi oluyor'’ sorusunun gölgesinde bir açıklama yaparak iddiaları net bir şekilde yalanladı. Vali Toprak, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil… Kamp falan olmayacak. Sadece spor salonlarında dağınık halde bulunan mültecilerin işlemleri yapılırken daha düzgün ortam sağlayabilir miyiz diye düşündük” diye açıklama yapmıştı

Toprak konuyla ilgili açıklama yaptıktan sonra sosyal medya hesabından da manidar 2 mesaj gönderdi. Mülteci kampı haberlerini gerçek dışı olarak değerlendiren Vali Toprak, ortaya atılan iddialar sonrası açıklamalarda bulunan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’u da isim vermeden eleştirdi.

Toprak, “Birileri Dikili’ye mülteci kampı yapılacağına dair gerçek dışı yalan haber yapıyor, birileri de bu uydurma haber doğruymuş gibi beyanat veriyor. Dikili’ye kamp yapılacağı yalan haberi karşısında gerçekmiş gibi beyanat verenlerin açıklaması da drama olan vicdan bakışlarını anlatıyor” ifadelerini kullandı.



TOSUN'DAN SERT YANIT
Bu twitlere Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun'un yanıtı gecikmedi. "Mülteci sorununa ilişkin vicdani duygularımızı, hassasiyetimizi ve duruşumuzu kimse sorgulayamaz" diyen Tosun, "İzmir Valimiz Sayın Mustafa Toprak'ın kendine ait sosyal paylaşım sitesinden yapmış olduğu açıklama, siyaset yapma özentisinin, kişi ve kurumları hedef göstermenin üzücü bir örneğidir" diyen Başkan Tosun,"Göreve başladığımız ilk günden itibaren her adımını Dikili'nin geleceği için atan ve her yatırımını Dikili ilçesinin marka bir kent olması için planlayan vatan sevdası, cumhuriyet sevdası ve insan sevdası ile yüreği çarpan bir belediye başkanıyım. Mülteci sorununun ilk başladığı günden itibaren duyarlılığımı en üst seviyede tutarak bu konuya destek veren biri olarak, Sayın Valimiz tarafından şahsıma aleni ve haksızca bir bakış açısında bulunulmuştur" dedi. Başkan Tosun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Suriye ve mülteci sorunuyla ilgili her sözüme barışa olan inancımla başlayan biri olarak, sayın Valimize bazı konularda hatırlatmalarda bulunmanın faydalı olacağı düşüncesindeyim.İlk günden itibaren karda, kışta, soğukta, yağmurda ve gece gündüz bölgemizde yakalan 20 bini aşkın mülteciyi Dikili Belediyesi araçlarıyla İzmir'de bulunan Göç İdaresi Merkezi'ne taşıdığımızı ifade etmek isterim.Bunun yanında kışın, soğukta ayazda denizden çıkan, sırılsıklam olmuş binlerce mülteciye, çocuk, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden kapımızı sonuna kadar açtığımızı, onlara Dikili Belediyesi Sosyal Marketi aracılığıyla giyecek, erzak ve insani yaşam malzemeleri dağıttığımızı da hatırlatmak isterim. Yine bu mülteci kardeşlerimizin ısınmasını sağladığımızı da hatırlatmak isterim. Bölgemizde meydana gelen üzücü olaylarda ( mültecilerin Dikili'den Midilli Adasına yasadışı geçişi esnasında yaşanan boğulma-alabolara olaylarında)  tüm müdürlüklerimizi seferber edip olayın vehametinin kısa zamanda kontrol altına alınmasına destek olduğumuzu hatırlatmak isterim.
Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimizin kilometrelerce uzunluktaki sahil şeridimizde gece gündüz demeden kontroller yaparak çalılar arasına gizlenmiş, bot, can yeleği gibi yasadışı kaçışa olanak sağlayan araç ve gereçleri toplayıp teslim ve imha işlemlerini gerçekleştirdiğimizi de hatırlatmak isterim.

Yakalanan mülteci kardeşlerimizin alıkonulduğu spor salonlarının temizlik ve dezenfeksiyonun Dikili Belediyesi'nce yapıldığını hatırlatmak isterim.
Yani hep vicdani, insani duygularımızı en üst seviyede tutup çalıştık.Ayrıca İzmir Valimiz Sayın Mustafa Toprak'ın Dikili ilçesinde gerçekleştirildiği mülteci sorununa ilişkin toplantıya davet edilmediğimi de hatırlatıp, bu konuda Sayın Valimizden Dikili’nin seçilmiş belediye başkanını da bu toplantıya davet etmesini beklediğimizi de hatırlatmak isterim.

Sonuç olarak;
Kentini ve kentlisini, bölge esnafını, çocuklarımızın geleceğini düşünen,  bir belediye başkanı, ayrıca Cumhuriyete, barışa, kardeşliğe gönülden inanan sevginin kenti Dikili'nin bir evladı olarak elbette ki ilçem aleyhinde olabilecek her türlü olumsuzluğu sorgularım, sorgulamak da hakkımdır.

Sayın Valimiz de iyi bilir ki, AKP iktidarında döneminde olmayacak denilen birçok şey olmuştur. Sayın Valimizin ve Saygıdeğer Kamuoyunun yeniden okuması için yaptığım ilk açıklamayı tekrar aşağıda ifade ediyorum:

Son iki yılın verilerini incelediğimizde kentimiz güneşiyle, deniziyle ve kumsallarıyla olduğu kadar doğasıyla, tarihiyle, kültürel yapısıyla yılın her ayında turizm potansiyeli yüksek bir kenttir. Maalesef son dönemde Midilli Adası’na yasa dışı geçişlerde yaşanan mülteci ölümlerinden dolayı ilçemiz çok zor süreçler yaşanmıştı. Şimdi de böyle kampın yapılma fikri bile ilçemiz için büyük bir kaosa meydan verecektir. Eğer iddialar doğru ise bu kampın Dikili’ye yapılması plansızlıktır. Geleceği görmemezliktir, kentimize, bölgemize ve bizlerin emeklerine ihanettir. Çünkü bugüne kadar ülkemizde kamp yapılan bölgelerdeki güvenlikle ilgili sorunlar, salgın hastalıklar ve denetimsizlikler ortadayken ayrıca mültecilerle ilgili yapılan her projenin sonunda acıların yaşanmışken, adı sevgiyle özdeşleşen ve huzurun kenti olan Dikili’de böyle bir kampın yapılması akla, fikre ve insanlığa aykırıdır. Bunun adı düpedüz Dikili’ye ihanettir, Dikili’yi en az 30 yıl geriye götürmektedir. Bir yandan Çandarlı’ya Avrupa’nın sayılı limanını yapıyorum diyeceksin, bir yandan burada ilçenin huzur ve sükûnunu bozacak çağ dışı bir icraata yelken açacaksın. Olmaz, olamaz, bu maceradan en kısa zamanda geri dönülmeli. Dikili halkı asla böyle bir olumsuzluğu, kötülüğü, ihaneti hak etmiyor"
Yukarı da belirttiğim gibi Belediye Başkanı olduğum ve çocuklarımın doğup büyüdüğü ilçemle ilgili olan hem de en üst seviye de muhimlik içeren ve neredeyse kentimizin tamamının konuştuğu bir iddiaya ilişkin açıklama yapmam ve tepki göstermem gayet doğaldır. 

Ayrıca Sayın Valimizin daha önce basına yaptığı açıklamalarda Dikili ilçesinde mültecilere ilişkin bir çalışmanın yapılmasını konuştuklarını dile getirdiğini de hatırlatmak isterim.  

Bir kere daha barışa olan inancımızı dile getiriyor, dili, dini ve ırkı ne olursa olsun herkesin kendi vatanında esenlik ve huzur içinde yaşamasını diliyorum…
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.