Dolar 34,0758
%0.18
Euro 38,0430
%-0.04
Altın 2.835,580
%0.22
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yaşla gelen ciddi unutkanlıklar Alzheimer habercisi olabilir

Yaşla gelen ciddi unutkanlıklar Alzheimer habercisi olabilir

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. F.Çiğdem Doğulu, günlük yaşam işlevlerini etkileyecek düzeyde bellek kaybı ve basit kelimeleri bulmada...

  • Ege Postası
  • 01.10.2013 - 10:54
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. F.Çiğdem Doğulu, günlük yaşam işlevlerini etkileyecek düzeyde bellek kaybı ve basit kelimeleri bulmada güçlük çekmenin Alzheimer'in habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Demans (bunama); erişkin sinir sistemi hasarı sonucu bilinç bulanıklığı olmaksızın kişinin bellek dil matematik içgörü ve soyut düşünceyi içeren edinilmiş bilişsel işlevlerinin bozulması ve buna bağlı olarak, sosyal, mesleki ve günlük yaşam aktivitelerinin eski düzeyinde sürdürülememesi ile karakterize, kalıcı ve ilerleyici bir klinik tablo olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. F.Çiğdem Doğulu, “Alzheimer hastalığı (AH) 65 yaş ve üstü kişilerde en sık görülen demans nedenidir ve 65 yaş üstü her 5 yaş grubu için Alzheimer hastası yüzdesi iki katına çıkmaktadır.” dedi.

Alzheimer hastalığının unutkanlık türleri içinde en sık karşılaşılan tipi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çiğdem Doğulu, şu bilgileri verdi: “Bellek ve düşünme yeteneğini yavaşça harap eden ilerleyici bir beyin hastalığıdır, her ne kadar AH gelişme riski yaşla birlikte artmakta ise de AH normal yaşlanmanın bir parçası değildir. Beyinde bir akson ve birçok dendrite sahip milyarlarca nöron vardır. Sağlıklı kalabilmek için, nöronlar birbirleri ile ilişki içindedirler, metabolizmayı sağlayıp, kendilerini tamir ederler. Alzheimer hastalığı bu görevlerin tümünü bozar.”

Hastalığın ilk belirtisinin bellek bozukluğu olduğuna dikkat çeken Dr. Doğulu, şöyle devam etti: “Para kullanmada bozukluk, yargılamada zayıflama, ruh durumu değişiklikleri, endişede artma başlangıç bulgularıdır. Hastalık ilerledikçe bellek bozukluğu artar, kişileri tanımada problemler, lisan ve düşüncede güçlük, huzursuzluk, ajitasyon, amaçsızca gezinme, tekrarlayan cümleler tabloya eklenir, hastalığın şiddetlendiği dönemde ise hastalar bakımları için tamamen başkalarına bağımlı hale gelirler, kilo kaybı, nöbetler, deri enfeksiyonları, inleme, homurtu, artmış uyku, mesane ve barsak kontrol kaybı izlenir. Ölüm aspirasyon pnömonisi veya diğer enfeksiyonlara bağlı oluşur. Alzheimer hastalığı genetik, yaşam şekli ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi ile ortaya çıkan, multifaktöriyel bir hastalıktır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.