Dolar 34,1710
%0.1
Euro 38,1563
%-0.23
Altın 2.914,580
%-0.64
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yine Çiğli, yine kriz

Yine Çiğli, yine kriz

​Geçen yıl yaşanan maaş ve taşeron krizleri ile gündemden düşmeyen Çiğli Belediyesi’nde bu sefer de toplu sözleşme sıkıntısı patlak verdi. Geçtiğimiz hizmet alım ihalesinin ardından yeniden belediye şirketi KAFE-SAN’a geçen işçilerin toplu sözleşme yetkisini reddeden Başkan Hasan Arslan’ın bu kararı işçi tarafından sert tepki gördü. Belediye önünde eylem yapan bine yakın işçi toplu sözleşme hakları için protesto gösterisi düzenledi. BU SEFER DE...

  • Ege Postası
  • 16.02.2015 - 13:44
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Belediyesi’nde yaklaşan toplu sözleşme dönemi öncesinde son ihaleyi kazanan belediye şirketi KAFE-SAN’da çalışan işçileri temsil eden DİSK Genel-İş Sendikası’nın istediği yetki devri Başkan Hasan Arslan tarafından veto edilince kriz çıktı. Belediye Başkanı Arslan’ın yetki devri kararını reddetmesiyle birlikte yargı süreci ve toplu sözleşmelerin bir sene ertelenmesi gündeme gelirken, işçiler ise soluğu belediye önünde aldı. Gelişmeler üzerine belediyeyi protesto eden KAFE-SAN işçisi yeni bir eylem sürecine başlayacaklarını duyurarak, bir yıl daha eski ücretlerle çalışmayacaklarını açıkladı ve belediye yönetimini protesto etti.
 
 
“İŞÇİ MAĞDUR EDİLDİ, HAKLARI GASP EDİLDİ”
Öğlen saatlerinde “İşçiyiz haklıyız, kazanacağız”, “Sendikal hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız”, “Sadaka değil, toplu sözleşme”, “Başkan şaşırma, sabrımızı taşırma”, “İş, ekmek yoksa, barış da yok”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Çiğli işçisi köle değildir” sloganları ve alkışlar ile ıslıklar eşliğinde belediye önünde toplanan KAFE-SAN işçileri bir basın açıklaması yaptı. Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın göreve çağıran belediye işçileri adına açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, “Çiğli Belediyesine ait olan Kafesan şirketinde yıllardır  çalışan ve Genel-İş Sendikamızın üyesi olan çalışanlarımızın hak ve çıkarlarını korumak, onların emek ve alın terinin karşılığını almalarını sağlamak en doğal görevimizdir. Sendikamız, 2008 yılının Mayıs ayında gerçekleştirilen örgütlenme çalışması sonucunda Çiğli Belediyesi Şirketi Kafesan’da 01.01.2009-31.12.2010 dönemini kapsayan ilk toplu iş sözleşmesini 20.02.2009 tarihinde imzalamıştır. İzleyen süreçte de yasal prosedüre uygun tarihlerde gerekli başvurular yapılarak toplu sözleşmeler imzalana gelmiştir. Kafesan’da 02.05.2013 tarihinde imzaladığımız son toplu iş sözleşmesinin yürürlük dönemi 01.01.2013-31.12.2014’tür. Ancak, bu arada Kafesan’ın ihale sözleşmesi 30.06.2014 tarihinde sona ermiş, 01.07.2014 tarihinden itibaren ihaleyi (6 aylık süre için) Çibel (Temizlik Hizmetleri İnş.Turz.San.ve Tic.Ltd.Şti.) almış ve üyelerimiz Çibel işçisi olarak çalışır duruma gelmiştir. Bu süreçte üyelerimizin yasa ve yargı kararlarıyla güvenceye alınmış toplu sözleşme ve sendikal hakları Çibel'in tüzel kişiliği ve ihale şartnamesi gerekçe gösterilerek Belediye yönetimi tarafından ihlal edilmiştir. Üyelerimiz mağdur edilmiştir” dedi.


 
“TAŞERON ZİHNİYETTEN FARKI YOK”
Sendikanın aldığı yetki devrinin Başkan Arslan tarafından reddedilmesine sert tepki gösteren Çetin şöyle devam etti: “Belediye Başkanı Hasan Arslan işçilerle yaptığı toplantılarda bu 6 aylık sürede ortaya çıkan hak kayıplarını yeni sözleşmeyle telafi edeceği sözünü vermiştir. Biz sendika olarak konuyu yargıya taşıyarak kazanılmış haklarımızın takipçisi olmaya devam edeceğimizi söyledik. Belediye Başkanı tarafından üyelerimize verilen sözlerin de, yargıya taşıdığımız davaların da sonuna kadar takipçisiyiz. Bilindiği üzere 2015 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere üç yıllık ihaleyle üyelerimiz yeniden Kafesan’da çalışacaklardır. Diğer taraftan Toplu İş Sözleşmeli çalışma hayatını devam ettirmek için Kafesanla imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesinin bitim tarihinden önce Kafesan için 03.11.2014 tarihinde çoğunluk tespiti için Sendikamızca Bakanlığa başvuru yapılmıştır. Yaptığımız bu başvuruya 02.12.2014 tarihinde Bakanlık çoğunluk tespiti vermiştir. Daha sonra İzmir İşkur İl Müdürlüğü tarafından Sendikamıza gönderilen 15.12.2014 tarihli yazı ile Genel-İş Sendikasına gönderilen Bakanlığın yetki tespit yazısına işveren vekili tarafından itiraz edildiği Sendikamıza bildirilmiştir. Açıktır ki, sendikamızın lehine yetki tespitine yapılan bu itirazla işverenin bu süreci yargıya taşıması sendikal örgütlenmemizin sekteye uğratılması, çalışma hayatının ve iş barışının bozulması anlamına gelmektedir. Belediye Başkanının üyelerimizin en temel hakkı olan çalışma, örgütlenme ve sendikalaşmasının karşısında izlediği tutumun taşeron zihniyetinden hiç bir farkı yoktur.”
 
ARSLAN’A ÇAĞRI: İTİRAZI GERİ ÇEK, MASAYA OTUR
DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Çetin işçilerin mağdur edilmemesi için belediye yönetimine seslenerek, “Öğreniyoruz ki toplu sözleşmeyle kazanılmış haklarımızın gasp edildiği yetmiyormuş gibi Kafesan'ın aldığı yeni ihale sözleşmesi ile belirlenen ücretlerin de altında ücret bordrolarının düzenlendiğini görmüş bulunmaktayız. Bunun ne anlama geldiğini biz biliyoruz. Çiğli Belediyesi, izlediği bu yöntemle; Kanuna karşı hile yapmaktadır, kanuna karşı yapılan bu hile ile sendikal hakları ve toplu sözleşme haklarını ağır bir biçimde ihlal etmektedir. Kafesan için alınan toplu sözleşme yetkisini yok saymakta; sendikal hakları nasıl olur da kullanılamaz hale getiririm diyen, toplumsal sorumluluktan habersiz özel sektör işverenleri gibi davranarak işçilerin kazanılmış haklarına saldırmaktadır. Bu güne kadar sorumlu ve sabırlı davranan üyelerimizin haklarına yönelik bu saldırı Çiğli Belediyesinde iş barışını bozacaktır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Buradan işverene sesleniyoruz ve uyarıyoruz. Toplu İş Sözleşmesi için masaya otur. Çiğli Belediyesi, özel sektör işyeri değildir, kamu işyeridir. Belediye yönetimi halkın oylarıyla seçilir; halkın vergileriyle hizmetleri yürütür. Belediye, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan işçi haklarına uymak ve saygı göstermek zorundadır. Çiğli Belediyesi’ne sesleniyoruz, örgütlü ve sendikalı çalışma hakkımıza saygı göster. Bizler sendikalı ve örgütlü işçileriz” dedi ve “Bakanlığın sendikamızın lehine verdiği yetki itirazını geri çek ve masaya otur” çağrısı yaptı. Şube Başkanı Çetin, gerekli adımlar atılmadığı takdirde eylemlerin süreceğini belirtti ve açıklamanın ardından işçilerle birlikte beş dakikalık oturma eylemi yaparak protestoya son verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.