Dolar 34,1996
%0.05
Euro 37,9551
%-0.37
Altın 2.915,940
%0.69
Bist-100 9.565,00
%-1.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüksel'den tefecilik için araştırma önergesi

Yüksel'den tefecilik için araştırma önergesi

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, tefecilik olaylarında AKP döneminde 8 kat artış olduğunu belirterek, bunun uygulanan yanlış ekonomi politikalarından kaynaklandığını savundu. Yüksel, tefecilik olaylarının araştırılması için Meclis araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.

  • Ege Postası
  • 29.11.2012 - 11:06
İZMİR - CHP’li Yüksel, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde, tefecilik suçlarında 2005’ten bu yana yüzde 792 oranında arttığını, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (KOM) yıllık raporlarına göre; 2005 yılında 76 operasyonda 171 şüpheli hakkında işlem yapılırken, 2011 yılında operasyon sayısının 602’ye, şüpheli sayısının da 1532’ye yükseldiğine dikkat çekti. Son yıllarda klasik tefeciliğin yanında bir de “POS Tefeciliği” ortaya çıktığını kaydeden Yüksel, “Bu tefecilik yönteminde gerçekte bir ürün satışı yapılmadığı halde, bir ürün satışı yapılmış ve satış ücreti ise kredi kartından taksitle ödenmiş gibi gösterilmektedir. Bu işlemin sonucunda, kredi kartından çekilen miktardan ortalama yüzde 5 ile 25 arasında komisyon alınarak kalan tutar nakit olarak kredi kartı sahibine verilmektedir. Bu yöntem kredi kartı faizinden daha düşük olduğu için vatandaşa cazip gelmektedir” dedi.

BORCU BORÇLA KAPATMA DÖNEMİ

Sorunun temelinde Hükümetin uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının bulunduğunu kaydeden Yüksel, “İşsizliğin ve tüketimin aynı anda artması, ya hiç alınamayan ya da enflasyonun altında alınan maaş zamları vatandaşların borçlarını borçla kapatma eğilimini artırmaktadır. Nitekim ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımındaki büyük artış, borcun borçla kapatıldığını göstermektedir” dedi. Yüksel şöyle devam etti:
“Öte yandan yıllara göre tefecilik suçundaki artış incelendiğinde 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 233 oranında büyük bir sıçrayış olduğu görülecektir. Aynı dönemde kredi kartı ödemlerini yapamayanların sayısı yüzde 41 artış göstermiştir. Bu durumun halkımızın bir kısmını tefecilere yönlendirdiği anlaşılmaktadır. Bankacılık sektörü ise 2009 yılını, bir önceki yıla göre yüzde 49,6 oranındaki kar artışıyla kapatmış; sektör 2009’da 20,1 Milyar net kar elde ederken, gelirlerinin 4 Milyar 542 Milyonunu, kredi Kartı Ücret ve Komisyonları’ oluşturmuştur. Bu çarpıcı tablo tefecilik suçlarındaki artış ile kredi veren kuruluşların uygulamaları arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Nitekim bugün Türkiye’de kredi kartı sayısı 68 milyona ulaşırken, takibe uğrayan borçlu sayısı da 2008 yılına göre yüzde 90 artarak, 4.1 milyona yükselmiştir. Bu gerekçelerle Tefecilik Suçlarındaki Artışının Nedenlerinin Araştırılarak Suçun Önlenmesine Yönelik Alınması Gereken Yapısal Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Anayasanın 98 ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.