Dolar 32,2597
%0.06
Euro 34,7327
%-0.12
Altın 2.402,320
%-0.29
Bist-100 10.337,00
%0.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Türsen bu kez baltayı taşa vurdu'

'Türsen bu kez baltayı taşa vurdu'

Radyo Egepostası’nda ‘Egepostası ile Gündem’ programının bu kez konusu, CHP’de delege seçimleri öncesinde bazı ilçelerde yaşanan gerginlikler, Karşıyaka’da muhaliflerin ‘Sana ne’ afişli eleştirileri, Karabağlar Belediyesi’nin kardeş belediye Nurhak ilçesi için 354 bin liralık yardımına AK Partili meclis üyelerinin karşı çıkması ile Konak Meclisi’nde masaya yatırılan yeni alkol ruhsatı onay ve mekanları hakkında AK Parti meclis üyeleri arasında yaşanan tartışma oldu. Umutoğulları ve Nakçı son gelişmeleri değerlendirdi

  • Ege Postası
  • 07.09.2017 - 08:50

EGEPOSTASI - Usta kalemler Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı, Radyo Egepostası'ndaki programda, CHP'deki son gelişmeleri değerlendirdi. CHP İzmir delege seçimleri sürecinde başta Karşıyaka'da olmak üzere yaşanan tartışmalarla başlayan programda, Adem Nakçı, delege seçimlerinin bu kez gergin geçeceğinin sinyallerinin şimdiden ortaya çıktığını belirterek, “Gergin geçecek bir seçim olacak. Bu sefer CHP’de kılıçlar daha keskin olacak. Kongre takvimi açıklandıktan sonra dinginlik sükunet kendini gergin açıklamalara bıraktı” dedi.

Karşıyakalı muhaliflerin belediye başkanı ve ilçe başkanının delege seçimleri öncesi üyelere baskı yaptığı gerekçesiyle, Karşıyaka Belediyesi’nin bir süre önce kadına yönelik şiddet ve baskılara yönelik yaptırdığı ve ülke gündemine oturup Cumhurbaşkanının da tepki gösterdiği ‘Sana ne’ başlıklı afişler yapıp bastırmasının etik dışı olduğunu belirten Mithat Umutoğulları, “Parti içinde simgeleşmiş eylemlerin sabote edilmesini doğru bulmuyorum. Bu kadar etkili bir eylemi ti’ye alıp delege seçimlerine malzeme yapmak doğru değil. Beyanat olarak verseniz de zaten gazeteciler yazacaktır. Türsen bence bu kez baltayı taşa vurdu. Etik olarak doğru değil. Bu kadar etkili bir propaganda böyle kullanılmamalıydı. CHP’nin en büyük problemi bu. Parti içinde bir disiplin ve mekanizma işlemiyor bence” diye konuştu.

Konak’ta bu kez AK Partili meclis üyesi Ömür Şanlı ve grup başkanvekili arasında yaşanan alkol ruhsatlarına ve yeni alkollü mekanların sınırlarının belirlenmesi konusu da programda ele alındı. Mithat Umutoğulları ve Adem Nakçı, aynı zamanda Kordon İşadamları Derneği Başkanı da olan Ömür Şanlı’ya destek verdi. Umutoğulları, “AK Parti içinde Şanlı’ya karşı bir operasyon olduğunu düşünüyorum. CHP’den AK Parti’ye geldiğinde kim olduğunu herkes biliyordu. Karısının başını kapatıp yaptığı işyerini kapatacak mıyd? Adam tüm samimiyetini ortaya koyuyor, işletme hakkı var, bizim buna evet dememiz gerekiyor diyor” dedi. Adem Nakçı da,Ömür Şanlı’nın deneyimli ve başarılı bir siyasetçi olduğuna vurgu yaparak, şu değerlendirmeyi yaptı:  

“Kocaoğlu’na en sert muhalefeti yapan da Şanlı idi. Kordon'da yeni düzenlemeyle ilgili en etkili davranan yine Ömür Şanlı idi. Seversin sevmezsin. Ömür Şanlı Batı Trakya Türklerinin en önemli temsilcilerinden biri. Müezzinoğlu her geldiğinde hep onunla bir araya geldi. Bu kentte AK Parti’ye direniş gösteren göçmenler değil m? Bu yapıdaki insanları toplayıp sana getiren insan Ömür Şanlı. Bence Şanlı’yı disiplin kuruluna götürmek AK Parti’nin ayağına kurşun sıkmak. İlçe başkanı sahip çıkmış. Akıllı adam sahip çıkar. Şanlı bu kulvarda başkanlık yapabilecek biri, iyi bir siyasetçi.”

İŞTE PROGRAMDA YAŞANAN TARTIŞMANIN SATIR BAŞLARI:

Mithat Umutoğulları:  CHP’de sürekli ertelemeler var. Sürekli bir tarih ertelemesi var. Erken seçim olur mu havası var diye görüyorum. Takvimin sıkışması enteresan. İzmir delege seçimlerine giriyor bu süreci nasıl değerlendiriyorsun'

Adem Nakçı: Ertelenmesinin gerekçesi araya bayram, resmi tatiller girdi. Adalet kurultayı sürecinden gecikme oldu. Delege seçimlerine başlasan resmi tatiller olacak. Belediye işlerini oturamadı. Belediyedeki yoğun kalabalık 10 günde biriken işler vardı delege seçimleri yapamazlardı. CHP’nin bir çok ilçesi bıçak sırtı. 3 5 oyla seçim alınan yerer var. Seçim yapılsa kaos olacak.

Ondan önce de kurultay vardı. Buların hepsi bir araya geldi. 10 Eylül'de ilk Güzelbahçe ile başlayacak. Gergin geçecek bir seçim olacak. Bu sefer bence CHP’de kılıçlar daha keskin olacak. Kongre takvimi açıklandıktan sonra dinginlik sükunet kendini gergin açıklamalara bıraktı. Karşıyaka buca Güzelbahçe Bornova’da hareketlilik var.  Herkesin elinin rahat olduğunu kabul ettiği Konak’ta bile bir hareketlilik başladı. Yeni adaylar çıkma durumu söz konusu. Karabağlar’da  yayında tüzük dışı, etik, ahlak dışı çalışmalar, dedikodular oluyor. Gidecek noktaya geldi. Bu seçimde benim temennim ciddi kavga dövüşün olmadığı bir seçim olur. Yoksa gerginlik arttıkça artar. Arada faylar arasındaki gerginlik mevcut. Küçük tartışmalarla açığa çıkarsa ne mutlu. Ama büyük kırılma olursa olmaz.

İstanbul ve İzmir büyük belirleyici kentler. CHP’nin en fazla milletvekili İstanbul’dan sonra İzmir’de. Milletvekilleri, PM, YDK üyeleri doğal delege. İzmir’in 23 delegesi var. 52 normal delegesi var.  İki üç oyla seçim alınan yerler var..

Mithat Umutoğulları:  Karşıyaka’yı konuşalım. Afiş tartışması var şu sıralar. Cihan Türsen’in adaylık çıkışı önemliydi. Biz birçok yerde bu tip çıkışların olması gerektiğini söylemiştik. Türsen’in üslubunu değiştirmesi gerektiğini söylemiştik. Yeniden bir çıkış yaptı. Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar’ın kadınlarla ilgili afiş çıkışı vardı. Cumhurbaşkanı bile yanıt vermişti. Bunun delege seçimlerinde siyasi malzeme yapılmasını etik olarak doğru bulmuyorum. Siyasetin bu kadar sert ve yoğun bir şekilde tartışılması doğru m? Parti içinde simgeleşmiş eylemlerin sabote edilmesini doğru bulmuyorum. Bu kadar etkili bir eylemi ti’ye alıp delege seçimlerine malzeme yapmak doğru değil. Beyanat olarak verseniz de zaten gazeteciler yazacaktır. Türsen bence bu kez baltayı taşa vurdu. Etik olarak doğru değil. Bu kader etkili bir propaganda böyle kullanılmamalıydı. CHP’nin en büyük problemi bu. Parti içinde bir disiplin ve mekanizma işlemiyor bence.

Adem Nakçı: Başkan Akpınar’ın arkasındaki saf yine yaylım ateşine başlamış. Siyasette ironi diye bir kavram var. Senin gördüğünü başkası farklı görür. O nedenle çok seslilik ve kavga vardır. Siyasetin olmadığı yerde dayatmacı mantık vardır. Türsen’in –bizim için yanlış değerlendirilmiş bir afiş olabilir-üslubu doğru değil. Türsen de siyaseten insanların hafife alacağı bir isim değil. Seninle hemfikirim. Başka yerden çıkış yapması daha etkili olurdu. Karşıyaka’daki delege yapısı bu çıkışı taktir edip oy çıkışı da yapabilir. CHP’nin en büyük hatalarından biri de bu. Çok seslilikle kakafoninin birbirine karıştırılıyor. İzmir’in en huzurlu ilçelerinden biri olan Karşıyaka ilk defa bu kadar gerilimli bir seçime giriyor.

Mithat Umutoğulları: Her şey delege olmak için değil. Üyeleri küstürmemeye dikkat etmeliyiz ve 2019 seçimlerine hazırlanmalıyız demiş Tacettin Bayır. İzmir’de kimse bunları konuşturmuyor.

Adem Nakçı: Demek ki ortak isyan bu.

Mithat: Umutoğulları: Tacettin Bayır il başkanı olduğu dönem Karabağlar’da sıkıntı vardı. Bayır sandıkların başında bekledi. Onun il başkanı olduğu dönem adamcılığın olmadığı bir dönemdi. Ben de o konuda çok başarılı bulmuştum kendisini. CHP’de partililik ruhu ve bilinci olan kişilerin bunu yapması gerekiyor. Bayır, sen il başkanısın, yöneticisisin taraf olma diyor. Tüzük belli süreler öncesinde as diyor. Adaletli davrandı. Millet de aldı seni milletvekili yaptı. Sayın Bayır’ı kutluyorum.

Adem Nakçı: Karabağlar can alıcı. Karabağlar’da seçim bıçak sırtında. İlçe başkanını koltuğa taşıyan herkes onun aleyhine çalışıyor şu anda. Bir oy bir oy. İlçenin en küçük mahallelerinden biri İhsan Alyanak Mahallesi. Burada aday olmak isteyenlerden bir tanesi Sadık Aydın. Gidip başvuruyor. Sen üye değilsin veremeyiz diyor. Başka mahallede üye. Ya nasıl olur ben üyeyim diyor. Oy kullanmış daha önce. Sen istifa ettin diye adamın önüne bir dilekçe koymuşlar. Delege seçimleri sürecinde oy da kullanmış. Sonra araştırma yapınca arkadaş kendi ailesinden 15 kişinin istifa ettiğini görmüş ama hiçbiri istifa etmemiş. Bu mahallede 120 CHP üyesi var. İki üç oyla dengeler değişiyor. Adamlar ile gidip istifa etmediklerini söylemiş. Üyeliklerinin geri yüklenmesini ve işlem başlatanların disipline sevk edilmesini istemişler. Çiğli’de de benzer olaylar olmuştu. Bir oy bir oy hesabı yapan isimler artık grup grup çalışıyor. 120 üyenin 15’i yok. İlçe başkanı kendini net ortaya koyamıyorsa, orada muhalefet de artıyor. Bu mahallede bildiğim kadarıyla Ali İhsan Yıldız’ı destekleyen gruptu dediler. Onun altında bir boşalma var. Orayı doldurmak için eski başkanlarından Polat Manduz’un destek olması var. İnkar ediyor ama.

Bornova’nın ne işi var Karabağlar’da. Ankaralılar kendi medyalarını ve kalemşörlerini yaratıyor. Gittikçe kirlenen ve sertleşen bir CHP yapısı var. Narlıdere de Balçova’da ses seda yok. Birkaç ilçede yok. Menemen’de de yok. Kavga yok. 

Mithat Umutoğulları: Birçok ilçede her şey barış içinde. Belediye başkanı taraf olacak. Olacak abi oluyor. Sıtkı Kürüm şu anda muhalefette. Başkanlığı bıraktı. Görevdeyken taraf olmadı m? Metin Solak, Ercan Tatı hepsi oldu. Dibine kadar oldu. Belediye başkanlığı koltuğu peşine düşmüşler. Herkes masanın bu tarafında başka öbür tarafında başka konuşuyor.

Adem Nakçı: Bu kadar delege yapısından seçimden konuşuyoruz. Birçok mesaj geldi. Yedinci programımız. En az 150 adamla konuştum. Program bitiyor arıyorlar, eleştiriyor ya da şunu da söyleseydin diyorlar. Bir tanesi kadın cinsiyet kotası var. Gençlik kotasından, emekten bahsetmiyor bir tanesi. Eşini bu kotadan göstermek isteyenler var.

Mithat Umutoğulları: Bir ilçe başkanı koltuğa güç veriyorsa. Şakir Başak’ın arkasında kim va? Şakir Başak şu an kendi bölgesinin en etkili adamı. Bir ilçe adamı oturduğu koltuğa güç veremiyorsa işte bu tip işler ortaya çıkıyor. Karabağlar ilçe başkanı çok başarılı olsaydı bugün bunları konuşmayacaktık. Ya da Çiğli ilçe başkanı Zeynel Mertoğlu.

Adem Nakçı: Çiğli’de AK Parti ciddi muhalefet yapsaydı CHP darmaduman olurdu. Karabağlar’da da Ali İhsan Yıldız uykusuz gece geçirirdi. Yatsın kalksın iki rekat şükür namazı kullansın. Entelektüel biri, donanımlı biri. Ama siyaset başka. Bünyamin Demir’in ise hayalinde belediye başkanlığı var.

Kendi ekibine sahip çıkamayınca o arenayı Erdal Aksünger yapısında buldu. Delege seçimlerinden önce yoğun bir üye kaydı mesaisi harcanır. Bu kentin hakimiyetini elinde tutan ve son seçimde de büyük darbe yiyen Aziz Kocaoğlu yapısını yıpratmak. Bornova, Çamdibi en güçlü olduğu yerler. Aksünger’e yakın yapı burada 300 üye yapmaya çalışıyor, danışmanı aracılığıyla. Aksünger ile hareket eden eski Kamil Okyay Sındırcıların açıklaması bu. Yalansa gerçeği ortaya koyarım.

Geldik ikinci konuya. Aksünger’in aktif olduğu bölgelerde… İkisi de il başkanlığı için kadın aday düşünüyor. Olur olmaz ayrı bir tartışma konusu. Bildim bileli kadın aday aşağı kadın aday yukarı. Kimse de bir şey yapmıyor. AK Parti’de sadece figür olarak kullanılıyor kadın.

Mithat Umutoğulları: Alsınlar İlknur Denizli’yi yapsınlar.

Adem Nakçı:  Sındır’ın Bornova ile alakası olmadığını söylemek abesle iştigal. Buca’da Çetin ve AK Partili avukat bir dostumuz yol üzerinde bir kafeteryada, biri elini omzuna attı. Bir döndüm Musa Çam. Kahvedekilerle tek tek tokalaşıyor. Arkasında bir arkadaş şeker dağıtıyor. Avukat arkadaş şaşırdı. Selamlaştılar zaten. Gittikten sonra kahvede oturanlar vardı. Biri kim dedi. Diğeri hangi partiden oy verelim dedi. Dokunmak kavramından bahsediyoruz ya. Çalışıyor Musa Çam.

Tekin Bingöl yapısı oluşmaya çalışıyor. Burada birkaç belediye başkanı ve eski il başkanlarıyla hareket ediyor. Bu masanın ağır tarafında oturup yedi sekiz belediye başkanını alacaktı. Gürsel Tekin yine. Yine aynı yapılar. Tunceli milletvekili var. İzmir’de ikamet ediyormuş. Senin de tanıdığın.

Mithat Umutoğulları: Gürsel Erola tekrar aday olmayacağını söyledi.

Adem Nakçı: Gürsel Erol da bu yapıyla yani Tekin Bingöl yapısıyla hareket ediyor. Bu yapının içinde Kocaoğlu’na doğrudan muhalif olmayan Tekin Bingöl yapısı… Herkesin merakla beklediği bir isim var. Tuncay Özkan. Flash bellekle ülke gündemini sarstı. Bir de Durdu Özpolat da çok fazla dolaşıyor burada. Gazeteciler üzerinden ulusal medyayı devreye koymaya çalışıyorlar. Bir de Erdoğan Toprak gerçeği var. Toprak’ın asıl hedefi İstanbul il başkanını devirmek. Aksünger ile rakip. İzmir’deki kavga İstanbul’dakinin yarısı bile değil. Orada ciddi bir kavga var. Kavganın bir ayağı da bu. Ankaralıların İzmir’de hakimiyet çabası İzmir’e zarar verir. Başkentin gölgesinde İzmir diye bir kitap var. Ahmet İsvan’ın kitabını alsınlar. Ankara merkez yönetiminin İstanbul’a neler yaptığını okusunlar, CHP neden iktidar olamadığını anlasınlar.

Mithat Umutoğulları: Konak meclisinde dün protokol krizi yaşandı. İçkili yerlerle ilgili ruhsat mevzusu vardı. Uzun süre komisyonlarda bekledi. İşyerinin ismini vermeyelim. Bu işlerle ilgili Aksünger devreye girdi. Nede? Çünkü bu kuruma karşı hakikaten keyfiyet vardı. Dün konu açıldı. Ama bu konu AK Parti’yi de ikiye böldü. AK Parti içinde Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı dedi ki, grup başkan vekiliyle görüştüm, grubumuzun evet demesi gerekiyordu. AK Parti içinde Şanlı’ya karşı bir operasyon olduğunu düşünüyorum. CHP’den AK Parti’ye geldiğinde kim olduğunu herkes biliyordu. Karısının başını kapatıp yaptığı işyerini kapatacak mıyd? Adam tüm samimiyetini ortaya koyuyor, işletme hakkı var, bizim buna evet dememiz gerekiyor diyor.

Adem Nakçı: Kocaoğlu’na en sert muhalefeti yapan da Şanlı idi. Kordon yeni düzenlemeyle ilgili en etkili davranan yine Ömür Şanlı idi. Seversin sevmezsin. Ömür Şanlı. Batı Trakya Türklerinin en önemli temsilcilerinden biri.  Müezzinoğlu her geldiğinde hep onunla bir araya geldi. Bu kentte AK Parti’ye direniş gösteren göçmenler değil m? Bu yapıdaki insanları toplayıp sana getiren insan Ömür Şanlı. Bence Şanlı’yı disiplin kuruluna götürmek AK Parti’nin ayağına kurşun sıkmak. İlçe başkanı sahip çıkmış. Akıllı adam sahip çıkar. Şanlı bu kulvarda başkanlık yapabilecek biri, iyi bir siyasetçi. Şanlı bugün disipline verirsen istifa eder. Sosyal demokrat yapısı var. CHP’ye geçse ne olu? Kaç oy kaçırı? Çok oy. AK Parti alkolü yasaklamaya çalışıyor bir yana… Sen Kordon’dan Alsancak’ta Şanlı yüzünden yüz oy da olsa alıyorsun. Benden değil, benim mantaliteme aykırı diyorsan, çek ipini gönder. Madem bu adam seni zarara sokuyorsa çek ipini. Gönder bakalım ne oluyor'

Mithat Umutoğulları: CHP geleneğinden gelmiş. İlknur Denizli. Seversin sevmezsin. AK Parti’ye ne kadar farkındalık kazandırdı. Ömür Şanlı geldi. Bu adam belediyeye en sert muhalefet eden biri. AK Parti milletvekillerinden daha fazla. Ömür Şanlı hakikaten AK Parti’de milletvekili olur diye düşünüyordum. Gaziemir’de mesela belediye başkanı adayı olabilir diye düşündüm. AK Parti’nin getirip Konak’ta meclis üyesi yapması bence büyük hata. Şanlı’nın da kabul etmek istemediği bu.

Adem Nakçı: Karabağlar’da yardım tartışması vardı. Meclis üyeleri toplu olarak Adıyaman’da imiş. Toplu resim var. Şimdi önüme bir mail düştü.

Mithat Umutoğulları:  Kullanılmayan araba, otobüs, minibüs gönderiliyor. Gidiyor oraya park yapıyor. Ak partililer de yapıyor. Nakdi yardım yapamazsın.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.