Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP'de Yüksel Çakmur'un ayak sesleri

Sonbaharda yapılması beklenen CHP İzmir İl kongresinde İl Başkanlığına aday olmasını isteyenlerin bu taleplerini değerlendirmekte olan Sayın Yüksel Çakmur’un adı yeni arayışlar peşinde olan parti örgütünde büyük bir hareketlenmeye neden olmuştur.

Yüksel Çakmur, İzmir’de CHP’nin ilk akla gelen simge birkaç isminden biridir. Kendisini, sevilen ve sayılan bir siyaset adamı kişiliği kazandıran en önemli özelliği, politika kulvarında her hangi bir makama seçilebilmek için ilkelerinden, onurundan ve dürüstlüğünden asla ödün vermemesidir. Diğer bir özelliği de kasıtlı olsun olmasın kendisine karşı yapılan olumsuz davranışlara hep hoşgörüyle tahammül göstermesidir.

1971 yılında henüz daha 27 yaşındayken Buca Belediye Başkanlığına seçilen Çakmur, 1973 ve 1977’de iki kez CHP’den milletvekili olmuş ve Sayın Bülent Ecevit’in hükümetlerinde iki dönem Gençlik ve Spor Bakanlığı görevi yapmıştır.

12 Eylül darbesini en ağır yaşayanlardan biridir Sayın Yüksel Çakmur. Darbeye şiddetle karşı çıkarak toplantılar düzenlemiş ve bu toplantılarda yaptığı etkili konuşmalar nedeniyle askeri yönetim tarafından gözaltına alınarak uzun süre sorgulanmıştır.

12 Eylül’den sonra 1983’de yapılan ilk parlamento seçimlerinde, Halkçı Parti’den gelen milletvekilliği teklifini, Halkçı Partinin askeri yönetimin izniyle kurulduğunu, CHP’nin yerini alacak sosyal demokrat bir parti olmadığı için kabul etmeyerek gerçek bir CHP’li olduğunu; mevki ve makam peşinde olmadığını ortaya koymuştur.

Gençlik ve Spor Bakanlığı sırasında İzmir'in hemen hemen tüm ilçelerine tam teşekküllü spor salonları, olimpik ölçülerde modern yüzme havuzları, semt sahaları yaptırmıştır. Üniversite bulunan tüm illerde yoksul ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin barınması için modern yurtların açılmasının ilk öncülüğünü yapmıştır.

1989’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Çakmur, İzmir körfezini fosseptik çukuruna çeviren ve pis kokusu nedeniyle önünden geçenlerin burnunu tıkamak zorunda kaldığı Salhane’deki 70 yıllık mezbahayı yıktırarak yerine Buca Kaynaklarda Balkanların ve Orta-Doğu’nun en büyük et entegre tesislerini kurmuştur.

Her türlü engellemeye rağmen 1600 otobüs alımını gerçekleştirerek İzmir’de toplu ulaşımın nefes almasını sağlamıştır. Kurduğu İZDENİZ şirketiyle İzmir Körfezi’nde yolcu taşımacılığını başlatmıştır. Metro ihalesinin kredisini temin ederek İzmirlilerin yıllardır beklediği bu çağdaş ulaşım projesini temel atma aşamasına getirmiştir.

İzmir’in Cadde ve bulvarlarını adım başı işgal eden seyyar satıcıları kaldırmış, konak meydanındaki dolmuşların ve halk otobüslerinin duraklarını iptal etmiş ve Konak Meydanını yenileyerek halkın kullanımına açmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan binlerce işçiye imzaladığı toplu sözleşmeyle ülke genelindeki en yüksek ücret zammını veren Yüksel Çakmur, bazı odakların komplosu yüzünden işçilerle karşı karşıya getirilmek istenmiştir.

Sözün özü:

CHP İzmir İl Kongresi yaklaşırken parti örgütünde giderek yükselen “Yüksel Çakmur” sesleri bakalım nasıl bir yankı bulaca? Göreceğiz.