Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Karşıyaka'nın Beyefendisi Ahmet Diker'den 'Hayde bre efeler'

Karşıyaka Belediye Meclis Üyesi Ahmet Diker’den söz ederken, kendisi hakkında söylenecek ne varsa hepsini söylemenin duygusuna kapılmamak elde değil nedense.

Beyefendi kişiliğiyle, yüzünden olmayan tebessümüyle Karşıyaka’da yediden yetmişe herkesin sevgisini ve saygısını kazanan Ahmet Diker’i anlatmak için insanın ne söyleyeceğini bilmesi ve bunun bilincinde olmasından başka bir şeye ihtiyacı yoktur

Ahmet Diker, geçtiğimiz günlerde, Ege’nin ünlü efelerinden Ödemişli Çakırcalı Mehmet Efe ve Türk Kurtuluş Savaşında destanlar yazan kahraman efelerimizin yaşamlarından kesitler sunduğu, “Hayde Bre Efeler.” isimli kitabını, efeleriyle, zeybekleriyle, kızanlarıyla Türk folkloruna ve kültürüne hediye etti. 

Yakın tarihimizin külleri arasından bir kuyumcu titizliğiyle araştırıp derlediği “Hayde Bre Efeler” kitabını okurken adına birçok türkü yakılan, filmler çevrilen efelerin efesi Çakırcalı Mehmet Efe bütün ihtişamıyla gözümüm önünde canlanmıştı. Bu muhteşem çalışması için kendisini yürekten kutluyorum.  

Aynı zamanda spor yazarı olan Ahmet Diker, ulu önder Atatürk’ün iki kez ziyaret ettiği, armasına Türk bayrağı konulmasını istediği tek kulüp olan Karşıyaka Spor Kulübü’nde çeşitli dönemlerde asbaşkanlık ve basın sözcülüğü yapmıştır. Yeşil kırmızılı kulübün tarihine ışık tutan ve Kaf-Sin-Kaf sevdalılarının arasında heyecan yaratan, 'Direnişten Dirilişe Kaf-Sin-Kaf Destanını Yazanlar' adlı kitabında yazarıdır.

Kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasında katkıda bulunmayı amaçlayan, Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın da (KARSAV) Başkanlığını yapan Ahmet Diker, bir süre önce Karşıyaka Spor Kulübü’nün Tarih, Müze ve Arşiv Kurulu Başkanlığı görevine getirilmiştir.

Ahmet Diker’in sporumuza ve kültürümüze daha nice nice eserleriyle önemli katkılar sunacağı umuyorum.