Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Aydın'da olası depremde hastaneler güvenli değil'

"Aydın'da olası depremde hastaneler güvenli değil"

İnşaat Mühendisleri Aydın Şube Başkanı Ahmet Ünveren, Aydın’da 2000 yılından önce inşa edilen yapıların olası bir depremde tehlike arz ettiğini belirterek, en riskli binalar arasında Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi...

  • Ege Postası
  • 16.08.2013 - 19:38
İnşaat Mühendisleri Aydın Şube Başkanı Ahmet Ünveren, Aydın’da 2000 yılından önce inşa edilen yapıların olası bir depremde tehlike arz ettiğini belirterek, en riskli binalar arasında Aydın Devlet Hastanesi, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi ve ADÜ Kredi Yurtlar Kurumu binalarının bulunduğunu savundu.

Aydın’daki yapıların yüzde 40’ının depreme karşı taramasının yapılmadığını ve bunun büyük risk olduğunu belirten Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Ünveren, Aydın’da incelenmeyen %40’lık yapı stoğunun incelemesinin yapılması durumunda en az yüzde 10’unun yıkılıp yeniden yapılması gerekebilir dedi. Recep Yazıcıoğlu Sergi Salonu’ndaki deprem bilgilendirme sergi açılışında konuşan Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ünveren, ciddi uyarılarda bulundu. Aydın’ın deprem senaryosunun hazır olmadığını ve olası bir depremde ciddi sıkıntılara sebep olacağını kaydeden Ünveren, “ 2000 yılından sonra Aydın’da yapılan binalar eskisine göre depreme karşı dayanıklı. Şu andaki yapı stoğumuzun en az %40’ının taranması gerekiyor. Bunlardan en az yüzde 10’unun da yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. %30’unun da güçlendirilmesi gerekiyor. Bu gün Aydın’da deprem olursa, başka yerlerde yıkımlar oluyor, insanlar ölüyor, Aydın’da da deprem olursa farklı bir sonuç çıkmayacaktır. Şu anda İl Afet Müdürlüğü ve belediyeler deprem senaryolarını hazırlamış değiller. Hangi mahalleler çok daha riskli, olası bir depremde hangi mahalleler çok daha hasar alacak bu konuda çok yaklaşık bilebiliyoruz. Matematiksel bilgi yok. Sadece 2000 yılından önce yapılıp yapılmadığını bilebiliyoruz. Her binanın deprem senaryoları içerisinde değerlendirilmesi Aydın’da yapılmalı. Aydın’da şiddetli bir depremde yapı stoğunun en az yüzde 40’ının bir kısmı ağır bir kısmı da hafif hasar görür. Ama mevcut yapıların incelenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm mevcut binaların daha çabuk taranmasını sağlayacak. 5 yıl içerisinde bu incelenecek yüzde 40 oran yüzde 20’lere çekilebilir. Planlamaların büyük şehir belediyesi olunca daha çabuk yapılacağına inanıyoruz." dedi.

Aydın’da olası bir depremde hastaneler için ciddi sıkıntılar ortaya çıkacağını da aktaran Ünveren, "Aydın ‘daki devlet hastanelerin güçlendirme projeleri hazır. 5 yıldır güçlendirme ile ilgili bir işlem yapılamadı. Hastaneler yönünde ciddi bir sıkıntı var. Olası bir depremde hastanelerimiz dayanıksız. Güçlendirme projeleri yapılamadı. Depremde hastanelerimiz yıkılabilir. Ciddi sıkıntı var. ADÜ Yurtkur binalarının da incelenmesi ve araştırılması lazım. Şehrimizde 2000 yılından önce yapılan her bina için risk var." şeklinde uyarılarda bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.