Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Türk tipi bir başkanlık sistemi ortaya çıkabilir'

"Türk tipi bir başkanlık sistemi ortaya çıkabilir"

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Âdem Öğüt, Türk tipi bir başkanlık sistemi ortaya çıkabileceğini söyledi.Prof. Dr. Adem Öğüt, Ardahan’da AK Parti tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde...

  • Ege Postası
  • 11.05.2013 - 17:17
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Âdem Öğüt, Türk tipi bir başkanlık sistemi ortaya çıkabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Adem Öğüt, Ardahan’da AK Parti tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde organize edilen, ‘Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor' konulu konferansta başkanlık sistemi hakkında bilgi verdi. Başkanlık sisteminde Türk tipi bir başkanlık sisteminin ortaya çıkabileceğini ifade eden Öğüt, sistem konusunda toplumda yanlış bilgi ve algıların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Başkanlık sisteminde parlamentonun daha güçlü oluşacağını ileri süren Öğüt, “Parlamento üyelerinin hükümet üyesi olma kaygısı yok. Atamalar istisna. Dışarıdan bakan olunuyor. Bakanlık ile milletvekili arasında ciddi ayırım var. Tam bir kuvvetler ayrılığı olduğunu söyleyebiliriz. Başkan çok kuvvetli, ama yasama organının güvenoyuna dayanmıyor, doğrudan halk seçiyor. Başkan süresini tamamlıyor, beğenmezsek bir daha seçmiyoruz." diye konuştu.

Bazı ülkelerde uygulanan başkanlık sistemini örnek alma zorunluluğu bulunmadığını anlatan Öğüt, “Hiç kimsenin sistemini tatbik etmek zorunda değiliz. Türkiye tipi bir başkanlık sistemini ortaya çıkarabiliriz. İki iyi komutan sıkıntı olabilir, ama bir normal komutan daha iyidir. Bir vali atanıyor, cumhurbaşkanı diyor ki 'devletin dediğini yapacaksınız, hükümetin dediğini yapmayacaksınız'. Devlet kim, hükümet kim, bu büyük bir sıkıntı. Vali ondan da talimat alıyor, ondan da. Ne yapaca? Başkanlık sistemiyle aynı zamanda devlet ile millet arasındaki mesafe de ortadan kakmış olacak." ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.