Dolar 34,1542
%0.17
Euro 38,0147
%-0.21
Altın 2.891,760
%0.58
Bist-100 9.902,00
%0.01

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ameliyat olan şeker hastalarının Boğaz keyfi

Ameliyat olan şeker hastalarının Boğaz keyfi

Ameliyat olan şeker hastaları, 3. Geleneksel Metabolik Cerrahi buluşması kapsamında İstanbul Boğazı'nda tekne turunda buluştu. Ameliyatla hayatlarının değiştiğini söyleyen hastalar, insülin ve haplarda kurtulduklarını söyledi.Genel Cerrahi...

  • Ege Postası
  • 28.09.2013 - 15:42
Ameliyat olan şeker hastaları, 3. Geleneksel Metabolik Cerrahi buluşması kapsamında İstanbul Boğazı'nda tekne turunda buluştu. Ameliyatla hayatlarının değiştiğini söyleyen hastalar, insülin ve haplarda kurtulduklarını söyledi.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, ameliyat ettiği 'tip 2' diyabet hastalarıyla İstanbul Boğazı’nda düzenlenen tekne turunda bir araya geldi. Ameliyat edilen şeker hastalarının durumları hakkında bilgi veren Çelik, "Bilinmesi gereken nokta; metabolik cerrahi yönteminin, metabolik sendromların tüm bileşenlerinde etkili bir kontrol sağlamasıdır. Başarı oranları yüzde 100 değildir ama yüzde 95’e yakındır. Burada asıl vurgulanması gereken şey; hangi tedaviyi bıraktıklarının değil, kontrolün ne ölçüde sağlandığıdır. İlerleyen yıllarda başarı oranında düşüş olacağı ön görülüyor. Çünkü zaman geçtikçe yaşlanırız kas aktivitemiz azalır, insülin depolarımız azalır.” ifadelerini kullandı.

Diyabet hastalarına önerilerde bulunan Çelik, “Bu ameliyat 'tip 2' diyabette etkili olan 8 tane mekanizmanın 6 tanesini düzeltir. Diğer 2 mekanizmayı düzeltemezsiniz. Örneğin; bir hasta sinirlenirse, üzülürse, ağlarsa, korkarsa, panik olursa şekerinde bir dalgalana olacaktır. Bunu ameliyatla değiştiremezsiniz ama şuan elimizdeki en etkili yöntem budur.” diye konuştu.

Ameliyat olarak şeker hastalığının birçok etkisinden kurtulan, kilo veren, insülin kullanmayı bırakan hastalar da, hayatlarının ameliyat sonrası hayatlarının nasıl değiştiğini anlattı. Şekerin sinsi bir hastalık olduğunu vurgulayan İşadamı Halit Dumankaya, "Damarları, gözleri her şeyi perişan ediyor. İlk önce umursamıyorsun ama zaman geçtikçe bunun zararlarını görüyorsun. Ameliyat olduktan sonra moral buldum. Çalışma tempom değişti, çok rahatladık. İnsülini bıraktık, hapları bıraktık.” şeklinde konuştu. Bu tür ameliyatların devlete de çok büyük fayda sağladığını belirten Dumankaya, “Burada olan insanları bir çoğunun SGK’sı var. Devlet bunların parasını ödüyor. En az harcayan ayda 300-400 TL harcıyor. Bu ameliyatı olan birçok kişi bundan memnun.” dedi.

Ameliyattan sonra hayat kalitesinin arttığını vurgulayan Sema Çelik de, “İşime rahatlıkla gidip geliyorum. Çok mutluyum, diyabetin bütün komplikasyonlarından kurtuldum. Artık ilaç kullanmıyorum. Ayrıca hipertansiyon içinde ilaç kullanmaktan kurtuldum. Ameliyattan sonra kilo verdim. Hem ilaçlardan kurtuluyorsunuz, hem kilo veriyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

İlyas Gökdemir ise, şunları kaydetti: “Uyku düzenim olsun, günlük yaşantım olsun her şeyim değişti. Ameliyat olalı 2 sene oldu. Ameliyattan kısa bir süre sonrada çocuk sahibi oldum. Geçen seneki etkinlikte 40 günlüktü şimdi ise 1,5 yaşında.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.