Aydın Şengül kamuoyunda tartışılan yasa tasarısına kol kanat gerdi
Dört partinin uzlaşmasıyla TBMM'ye sunulan TBMM Üyeliği Yasa Teklifi'nde milletvekilleri için ölünceye kadar istenen bazı haklar toplumda tepkiyle karşılanırken, AKP İzmir Milletvekili Aydın Şengül, emekli olamayan, işlerine dönemeyen ve sağlık güvencesi bulunmayan bazı milletvekillerinin “perişan” olduğunu savundu
- Ege Postası
- 10.05.2013 - 11:52
NE HAKLAR GETİRİYO?
TBMM Üyeliği Yasa Teklifi, dört partiden 12 grup başkanvekilinin ortak imzasıyla Meclis’e sunulurken, protokolde 9 basamak terfi, trafikte geçiş üstünlüğü, ömür boyu kırmızı pasaport taşıma hakkı ile bir kez seçilen milletvekilinin TBMM üyeliğinin tüm haklarından ölünceye kadar faydalanması gibi bir çok hakkı getirecek yasa teklif, toplumun çeşitli kesimlerinde tepkiye neden oldu.
Emek haklarındaki kayıplar, iş güvencesiz çalıştırma, taşeronlaşma ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için yoğun çaba sarf eden sendikaların başkanları tepkilerini 9 Eylül Gazetesi'ne değerlendirirken, Gazetemiz, bugün de İzmir Milletvekillerine değerlendirmelerini sordu.
KİMİ VEKİLLER SESSİZ KALDI
Bazı İzmir miletvekilleri yasanın henüz genel kurula gelmediğini, bu nedenle içeriğini de tam olarak bilemediklerini, bu nedenle değerlendirme yapamayacaklarını belirtirken, soruları yanıtlayan AKP İzmir Milletvekili Aydın Şengül ise “Niye insanlar milletvekillerinin haklarına bu kadar takılıyorlar anlamıyorum. Kamuda, bürokrasideki üst düzey bürokratların çoğunluğu bu haklardan zaten yararlanıyor” sözleriyle haberlere tepkisini dile getirdi.
ÇIKAN HABERLER YÜZÜNDEN
Yeni yasa teklifinde, vekillerin mevcut haklarının millevekilliğinde sonra da devam ettiğini, hiç görülmemiş, abartılı hakların da verilmediğini savunan Şengül, şöyle konuştu:
“Uzun yıllar, 3-4 dönemdir parlamentoda yapmış milletvekillerinin diplomatik pasaport olsun ne olu? Bu hakların milletvekilliğinden sonra da devam etmesinin vatandaşlara ne zararı va? Dünyadaki bir çok ülke ile vizeler kaldırılıyor. Diplomatik vize kaldırılsa ne olu? Toplumda bazı kesimler ve haberlerle siyaset maalesef yanlış olarak yönlendiriliyor. Çıkan haberler nedeniyle siyasetçiler, 'Herşeyi kendileri için yapıyorlar, toplum için birşey yapmıyorlar' diye suçlanıyor. Bu yanlış.”
"BAZI VEKİLER PERİŞAN"
Yeni yasa teklifi içeresinde yer alan milletvekillerinin trafikteki geçiş üstünlüğüne ise katılmadığını, kaydeden Şengül, “Trafikte herkes yanlışı yaparsa cezasını ödesin. Ayrıcalığa katılmıyorum” dedi.
Şengül, dört partinin teklifteki uzlaşısına ilişkin soru üzerine de TBMM'deki partilerin Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili bir çok konuda ve yasada uzlaşı sağlayabildiğini vurgulayarak, “Basın, 'Sadece bu kanunda dört dörtlük uzlaşı sağlandığı' algısını yaratıyor. Oysa ki partilerin uzlaşıyla bir çok yasa çıkarıldı” dedi. Milletvekillerininin haklarının abartıldığı kadar olmadığını, işlerini bırakarak milletvekili seçilen ve geri dönemeyen bazı vekilerin ise normal yaşamda sıkıntılar yaşadığını savunan Şengül, “Milletvekillerin sağlık koşullarından yararlanmasını doğru buluyorum. Bazı milletvekileri, işini gücünü kaybediyor, Normal hayatta perişan oluyorlar. Onları da düşünmek lazım. Emekli olamayıp perişan olanlar var. Hangi siyasi partinin mensupları olursa olsun milletvekilleri ülkeye hizmet, sorunlara da çözüm üretiyor. Görevleri küçümsenmemeli” diye konuştu.
TEKİN RAHATSIZ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili yapılacak düzenlemeden rahatsız olduğunu söyledi. Tekin, "Bu ülkede insanlar asgari ücretle hatta asgari ücretin altında çalışıyor. Bu özel statünün getirilmesi çok doğru değildir.” TBMM'de grubu bulunan 4 partinin ortak teklifi ile Meclis'e sunulan milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili soruları cevaplayan Tekin, kişisel olarak bu düzenlemeden rahatsız olduğunu belirtti. Tekin, Meclis'te grubu bulunan 4 partinin sadece bu konuda değil birçok kararda da uzlaştığı hatırlatmasını yaparak şu açıklamada bulundu: “Ben pek Meclis'e giden bir milletvekili değilim, daha çok milletin içindeyim. Gazetede okudum, içeriği nedir tam bilmiyorum. Bu ülkede insanlar asgari ücretle hatta asgari ücretin altında çalışıyor. Bu özel statünün getirilmesi çok doğru değildir.” (Gazete Dokuz Eylül)
Yorum Yazın