Dolar 34,2599
%0.06
Euro 37,6306
%0
Altın 2.921,040
%-0.02
Bist-100 9.120,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Durak, İzmir Büyükşehir'in çöp tesislerine tepki gösterdi

Başkan Durak, İzmir Büyükşehir'in çöp tesislerine tepki gösterdi

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin çeşitli yerlerine kurulması planlanan çöp tesislerine tepki gösterdi. İlgili bakanlıkların, Yamanlar’a yapılması planlanan çöp tesisiyle ilgili...

  • Ege Postası
  • 02.07.2013 - 14:00
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin çeşitli yerlerine kurulması planlanan çöp tesislerine tepki gösterdi. İlgili bakanlıkların, Yamanlar’a yapılması planlanan çöp tesisiyle ilgili onay vermesini eleştiren Durak, buralardan gelecek pis kokuların şehri yaşanmaz hale sokacağını iddia etti.

Karşıyaka Belediye Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısında konuşan Başkan Durak, çöp tesisi ve marina projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yamanlar’a yapılması planlanan çöp tesisinin kabul edilebilecek yanı olmadığını söyleyen Durak, bu konuda Devlet Su İşleri 2. Şube Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin olur verdiği ve çekince belirterek de olsa Büyükşehir’in projesine kısmi onay verildiği yönünde haberler çıktığını anlattı. Cevat Durak, “Karşıyaka Belediyesi olarak konuya ilişkin iki üniversiteye yaptırmış olduğumuz bilimsel araştırmanın sonuçları dahi dikkate alınmadan, ilgili birimlerin olur vermesini şaşkınlıkla karşılıyoruz. İzmir’in kuzey aksında yaşayan 2 milyona yakın nüfusun su ihtiyacını karşılayan, kentin geriye kalmış son yeşil bölgelerinden biri olan Yamanlar Dağı’nda yapılması düşünülen bu tesisle ilgili kurumların, görüş bildirirken kullandıkları ifadeleri anlamak ise mümkün değildir. Orman Bölge ile Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerinin çekinceleri olmasına rağmen onay vermesi, ister istemez Karşıyakalıların akıllarında soru işaretleri uyandırmaktadır. Çıkan haberler doğruysa Karşıyaka’nın tepkisi en sert biçimde olacaktır. Karşıyaka Belediyesi olarak, İzmir’in kuzeyinde yaşayan milyonlarca insanı bu kadar yakından ilgilendiren bir çalışmanın, onlardan adeta kaçırılarak yapılmasına seyirci kalmayacağımızı kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyoruz.” dedi.

Çevre ve Şehircilik ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları tarafından, yapılması planlanan Karşıyaka Yat Limanı projesine de onay verilmesini değerlendiren Başkan Durak, “Karşıyaka Belediyesi olarak, üç marina projesi hazırlayıp planlara da işlemiştik. Turan bölgesi için hazırladığımız proje Bayraklı’da kalmıştır. Diğer iki projeden biri, Yelken Kulübü’nün olduğu yerde, daha çok çekek alanı olarak düşünüldü. Bir diğer marina yeri olarak da Mavişehir sahilinin Çiğli’ye doğru olan tarafını belirleyerek planlara işlemiştik ancak Ulaştırma Bakanlığımız, bize bir sürpriz yaparak alternatif bir yerle çıktı karşımıza. Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasında kalan bölgede yapmak istediği marina için ilgili kurumlardan görüş istemeye başladı. Bu doğrultuda Karşıyaka Belediyesi olarak bizden de bir görüş isteniyor. Biz aslında bu proje gündeme geldiği günden bu yana görüşümüzü dile getiriyoruz. Zira derinliği nedeniyle ek maliyet çıkarmayacağı gerekçesiyle bakanlık tarafından ısrarla üzerinde durulan bölge, bu projenin getireceği yoğunluğu kaldırabilecek durumda değildir. 100 bin metrekarelik inşaat alanına sahip, 20 bin metrekaresi kapalı alan olarak planlanan proje, kentin en işlek ana arteri üzerinde bulunmaktadır. Bölge aynı zamanda deniz trafiğinin de çok yoğun olduğu bir bölgedir. Marinanın yapılmak istendiği yerin Karşıyaka Çarşısı’na yakınlığı düşünüldüğünde, buradaki ticaret de olumsuz etkilenecektir. Biz marinayı Mavişehir’de projelendirirken tüm bu etmenleri gözönüne alarak bir planlama yapmıştık. Mavişehir sahilini seçerken otoban bağlantısını da dikkate almıştık. Ankara, maliyetten kaçmaya çalışırken asıl maliyeti İzmirlilerin, Karşıyakalıların, dolayısıyla insanlarımızın ve kentimizin sırtına yüklemektedir.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.