Dolar 34,1741
%0.03
Euro 38,1473
%-0.05
Altın 2.913,890
%-0.22
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kocaoğlu'ndan EXPO salvosu

Başkan Kocaoğlu'ndan EXPO salvosu

5-8 Aralık 2013 tarihleri arasında organize edilen Travel Turkey İzmir Fuarı İzmir Kültürpark’da bulunan fuar alanında 7’inci kez kapılarını açtı. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan ve İzmir’in kaybettiği EXPO oylamasının ardından geçekleşen fuar etkinliğinde EXPO süreci yeniden masaya yatırılırken, Yeni fuar alanının açılışı için Temmuz ayını işaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “EXPO’ya harcayacağımız parayı turizme teşvik olarak verirsek, EXPO ile bu kente getireceğimizden daha fazla büyüme sağlarız” şeklinde mesaj verdi.

  • Ege Postası
  • 05.12.2013 - 13:59
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZFAŞ,Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. işbirliğinde organize edilen fuara, Turizm Fuar & Konferansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO), T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK)ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle gerçekleştirilecek. Düzenlenen açılış törenine, CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin,İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan,Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovaski,Polonya İstanbul Başkonsolosu Miroslaw Stawski,Mısır Turizm Konsolosu Ahmed Ali Ismail, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, THY Yurtiçi Pazarlama ve Satış Başkanı Halil İbrahim Polat, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Alexander Kühnel, İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs ve üst düzey bürokratlar, iş dünyası temsilcileri ve yurtiçi ve yurtdışından birçok sektör profesyoneli ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

KOCAOĞLU: YENİ FUAR ALANI TEMMUZ’A

Açılış töreninde söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Turizm sektörünün ne kadar büyüdüğünü ve önemini, İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin turizmde ilk destinasyonlardan birisi olduğunu biliyoruz. Bu kentte turizm son 5 sene içerisinde büyük bir atağa kalktı. 2015 ve 2020 EXPO yarışlarının ve bununla başlayan tanıtım faaliyetlerinin de sürece etkisi oldu. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız araştırmalarda İzmir’in bir numaralı probleminin altyapı değil, tanıtım olduğunu görmüş olduk. Turizm sadece deniz, kum ve güneş ile olmayacaktır. Turizmin hedef olarak 12 aya yayılması gerekmektedir. Bunun için de hizmet sektörü gibi belli sektörleri harekete geçirmemiz lazım. Bunlardan en önemlisi de geleneksel fuarımız. Temmuz ayında yeni fuar alanımızın inşaatı bittiğinde 113 bin metrekarede fuarlar gerçekleştireceğiz. Projemiz hızla devam ediyor. 285 bin metrekare alan yapıyoruz. 35 bin metrekare de rezerve alanımız var. Bu alanı da kongre ve sergi sarayı olarak projelendiriyoruz. Mermer fuarını yaptıktan sonra burayı da önemli bir kongre merkezine çevirmek istiyoruz. Fuar turizmini ve hizmet sektörünü büyütüyoruz. Hem de kongre merkezi yaratıyoruz” dedi.



“PLANLAMA YOLU İLE TURİZMİ GELİŞTİRİYORUZ”

Başkan Kocaoğlu, sözlerinin devamında turizm sektörünü geliştirebilmek adına imar planlamalarında yaptıkları hamleleri özetleyerek, “Yatak kapasitemiz sınırlı. Salhane ve Turhan bölgesinde yeni hayata geçirilen planlarda, belli bölgelere turizm alanı şartı koyduk ve otel yapılmasını öngördük. Bunu dayatma olarak gören olabilir. Ama arsa sahiplerine olağanüstü bir gelir sağladık. Biz bu planlama erkimizi kullanarak kentin yatak kapasitesini stratejik planlarda öngördüğümüz gibi arttıracağız. Söz konusu bölgede otel inşaatları başladı, bu sevindirici bir gelişmedir” dedi.

HÜKÜMETE EXPO ELEŞTİRİSİ


Kocaoğlu, EXPO sürecine de değinerek, “EXPO için İnciraltı bölgesinin 400 hektarında sağlık kampüsü planladık. EXPO’yu kaybettik. Hiç önemli değil. Biz İnciraltı’nı planlayıp, merkezi hükümet ve İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin öngördüğü yatırımlar yaparsak kazanan taraf oluruz. Ben Büyükşehir Belediyesi olarak 2005’ten beri üzerime düşeni yapıyorum, ama arada 5 sene kaybettik. Aynı şeyleri söylüyorum, el birliği ile, İzmirliler ile birlikte, katılımcı bir anlayışla İnciraltı’nı yeniden planlayıp burayı yatırımcılara açıp dünyaya tanıttığımızda, sağlık sektörüne sunduğumuzda, amacımıza ulaşacağız” dedi.

“EXPO’YA HARCAYACAĞIMIZ PARA İLE…”

İzmir’in hizmet sektörü için önemine değinen Kocaoğlu, kentin ülkenin sayılı doğal ve kirletilmemiş bölgelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “171 bin hektar alanımız var. Bu coğrafya üzerinde sayısız koylar, ormanlık alanlar ve ürünler var. Büyük bir servete sahibiz. İZKA ile birlikte İzmir Yarımadası’nın kalkınma stratejisini belirleyen bir çalışmayı üniversiteler ile gerçekleştiriyoruz. Ve bunu dünya yatırımcılarının önüne koyacağız. EXPO’nun sadece şovuna 2-3 milyar dolar para harcanacak. Bu parayı biz turizmde teşvik olarak verirsek, “İzmir’e özel turizm teşviği” olarak verirsek, 2020’deEXPO ile bu kente getireceğimizden daha fazla büyüme sağlarız. Sadece İzmir’i değil, ülkemizi de büyütürüz. Bizim yol haritamız belli. Bilimsel çalışmalarımız belli. Birbirimize destek olacağız. Planlamanın masrafı yok. Doğru planlayacağız ve özel sektörün yatırımına açacağız. İzmir’de tarih, doğa, ne ararsanız var... Böyle bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi ve önemli bir çağrıda bulundu.



KADIN KOTASI İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdiğini hatırlatarak sözlerine son veren Başkan Kokcaoğlu, O günlerde bayan milletvekili sayısı bugünden daha fazlaydı. Önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimde hem belediye başkanı, hem de belediye meclis üyeliğinde bayan sayısının arttırılması dileği ile ve siyasetçilerimizden bunu talep ediyorum. Bu çabanıza destek oluyorum ve yanınızda olduğumu da belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

“TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEK GEREK”

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, sektörden gelen fuar alanının ihtiyaçları karşılamadığına dair talepleri yineleyerek, “Turizm sektörü, 7’incisi yapılan bu fuar için artık bu mekanın yetmediğini ve yetmeyeceğini ifade etti. Demek ki, bu fuar iyi yolda. Turizmin sürdürülebilir ve çeşitlendirilebilir olması gerekiyor. Konaklama imkanlarının arttırılması gerekiyor. Deniz, kum, güneş kullanılıyor ama bunun da dışına çıkabilmek lazım. İzmir önemli güzellikleri üzerinde barındırıyor. Turizmi biraz daha nitelikli hale getirmek gerekiyor. İzmir’de sağlık, kültür, yat turizmi gibi alanları arttırarak, daha fazla gelir getiren alanlara yönelmek lazım. Turizmi çeşitlendirmek, ülke ekonomisi de katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“KAPASİTE 100 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARTILMALI”

Vali Toprak, kruvaziyer turizmindeki yükselişe de dikkat çekerek, “Bunu önemsememiz ve daha da geliştirmemiz lazım. Geminin sadece limana gelmesi değil, kente gelen misafirleri iyi bir şekilde ağırlamak ve onlara zengin seçenekler sunmak gerekiyor. Bu konuda önemli merkezleri, değerleri farklı seçeneklerle geliştirebilmeliyiz. Turist çekebilecek geleneksel değerleri ön plana almalıyız. İzmir’in ülke turizminden aldığı pay sadece 3,5 ve bu rakam yeterli değil. Bunu geliştirmek için, İzmir’de konaklama yerlerini ve yatak kapasitesini arttırmak lazım. İzmir’deki konaklama kapasitesi ivedilikle 100 binin üzerine çıkartılmalıdır” dedi.

“KAYBETMEDİK, KAZANDIK”

Vali Mustafa Toprak, sözlerinin sonunda EXPO 2020 oylamasında yaşananlara da değinerek, “EXPO’yu kaybettik, üzgünüz ama aslında bir şey kaybetmiş değiliz, kazandık. İzmir’in marka değerini arttırmak için önemli çalışmalar yapıldı. EXPO’yu gerçekleştiremeyecek bile olsak, oradan tanıtım adına karşı çıktık. Biz EXPO’yu alsak da almasak da hiç önemli değil. 50 milyarlık yatırım planlaması başladı ve devam ediyor. Bunlar ilimizi geliştirmek için başlatılan yatırımlara da vesile oldu” dedi ve havalimanı, hızlı tren, otoyol yatırımlarını örnek göstererek “İzmir kalkınmaya devam ediyor” diye konuştu.

DEMİRTAŞ, 2023 ÇAĞRISINI YİNELEDİ

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020 seçimlerine değinerek başladığı konuşmasında şunları kaydetti; “Büyük bir turizm organizasyonu olan EXPO’yu kazanamadık. Bu yarışın sonunda kazanmak da var, kaybetmek de. Büyük kentlerin büyük hedefleri olmalı. 2023’te yani Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılında Dünya EXPO Organizasyonu (WORD EXPO) 2023’ü İzmir’de yapabiliriz. 2020 EXPO yürütme kurulunda TÜRSAB’a pek görev verilmedi. Umarım ki, 2023’ü birlikte yapabiliriz. Kruvaziyer turizmindeki başarımızın ardından kongre turizmi de başarılı olacağımızı iddia ediyoruz” dedi.



KOCAOĞLU’NA YENİ FUAR ÇAĞRISI

Toplam 4 holde gerçekleşen ve yoğun katılım neticesinde fuar alanın organizasyon için yetersiz kalmasına vurgu yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenerek, “Halimizi görüyorsun bize fuar alanı tahsis et. Siz turizm sektörünün temsilcileri bu konuda sesinizi çıkartırsanız belki başkan çalışma başlatır” diyerek sektör adına taleplerini iletti.

FUAR PROGRAMINDA NELER VAR'


Partner ilin Çanakkale, partner ülkenin ise Mısır olduğu 7’inci Travel Turkey İzmir Fuarı 5-8 Aralık 2013 tarihleri arasında İEF’de ziyaretçilerini ağırlayacak. Türkiye’de turizm alanında yaşanan gelişmeleri ve değişik ülkelerin sahip olduğu turizm potansiyellerini katılımcı ve ziyaretçilere tanıtmak üzere ideal bir platform özelliğini taşıyan Travel Turkey İzmir Turizm Fuar & Konferansı, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi yoğun bir katılım eşliğinde start alırken, organizasyona 21 ülkeden, 60’dan fazla ilden 850’yi aşkın firma katılacak. Bu yıl ilk kez interaktif yapılacak “2013 Türkiye Turizmi Değerlendirmesi ve 2014 Turizm Beklentileri” başlıklı turizm zirvesinin yanı sıra sektör temsilcilerini bir araya getirecek olan birçok etkinliğe de yer verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.