Dolar 34,2616
%0.06
Euro 37,6270
%-0.01
Altın 2.919,060
%-0.09
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Boşnaklar'a Sındır desteği

Boşnaklar'a Sındır desteği

Avrupa’nın ortasında 18 yıl önce yaşanan Srebrenica katliamının kurbanlarını anma törenine Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da katıldı. Boşnakları bu zor gününde yalnız bırakmayan Sındır, tören öncesinde sırasıyla, Srebrenica Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ve Yardımcısı Kada Hotic, Srebrenica Belediye Başkanı Camil Durakovic, Savaş Kayıpları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Marşoviç ile görüşmeler yaptı. Daha sonra, Tören Komutanı ile birlikte Tören alanına da giden Sındır burada Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Zelko Komşic ve Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Niksic ile yapılan görüşmelere katıldı

  • Ege Postası
  • 13.07.2013 - 09:58
İZMİR- Bu yıl 18. yıldönümü gerçekleştirilen anma ve defin törenlerine Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu her yıl olduğu geniş bir katılımda bulundu. Federasyon Başkan ve Yöneticilerinden oluşan heyette, Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır ile birlikte Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Federasyon Başkanı Ahmet Utaş da katıldı. Törende ayrıca Karamürsel, Eskişehir, Sefaköy, Biga Dernek Başkan ve yöneticilerinin yanı sıra İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül ve önceki dönem Başkanı ve Bornova Belediye Meclis Üyesi Av.Şenay Biçer ve Federasyon önceki dönem Başkanı Cemal Şenel de yer aldı.

Tören öncesi temaslarda sırasıyla, Srebrenica Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ve Yardımcısı Kada Hotic, Srebrenica Belediye Başkanı Camil Durakovic, Savaş Kayıpları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Marşoviç ile görüşmeler yapıldı. Daha sonra, Tören Komutanı ile birlikte Tören alanına gidilerek burada Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Sn.Zelko Komşic ve Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Sn.Nermin Niksic ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunuldu.

Bu yıl kimlikleri belirlenen ve aralarında 2 günlük bir bebeğin de bulunduğu 409 şehidin defnedilmesi öncesinde çelen sunma törenine protokolde yer alan Prof.Dr.Kamil Okyay Sındır, Kemal Baysak, Şenay Biçer, Cemal Şenel, Ahmet Utaş çelenklerini sundular.

Acı ve saygıyla anıyoruz
Sındır, çeşitli radyo ve televizyon kanallarına verdiği demeçte; "Bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleşen ve sadece seyredilerek hiç bir müdahale yapılmayan soykırım niteliğindeki Srebrenica katliamını lanetliyoruz ve yaşamlarını yitiren 8372 şehidimizi acıyla ve saygıyla anıyoruz. Kimden ve ne şekilde gelirse gelsin insana yönelik her türlü şiddet, katliam ve soykırımın bir daha hiç bir zaman yaşanmamasını, insanların hangi dil, din, ırk, mezhep ve hatta cinsel eğilimde olurlarsa olsunlar ayrımcılığa maruz kalmadıkları, sevgi, dostluk ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünyada yaşayabilmesini diliyorum. Ülkemizin de son dönemde içinde bulunduğu sürece dikkat çekerek, Cumhuriyetimize, demokratik, laik sosyal hukuk devletimize ve yurttaşlarımız arasındaki sevgi, dostluk, barış ve kardeşliğimize ve bir arada yaşama kültürümüze daha çok sahip çıkmamız gerekir." dedi.

Katliam nasıl gerçekleşti'
1995 yılının Temmuz ayı başında BM tarafından "Güvenli Bölge" ilan edildiği için çocuk, genç, ihtiyar, kadın, erkek on binlerce Boşnak dört bir yandan güven duygusuyla Srebrenica BM kampına sığındı. 11 Temmuz 1995'de Sırp ordusunun kuşatması altında kalarak BM Hollanda askerlerinin kampı terk etmesiyle ve bütün dünyanın gözleri önünde Sırp ordusuna teslim edilmesi sonrasında 8372 insan acımasızca soykırım niteliğinde katledildi. Toplu mezarlarda bulunarak Savaş Kayıplarını Araştırma Komisyonu tarafından DNA analizleri ile kimlikleri belirlenen şehitler her yıl 11 Temmuz günü törenle defnedilmektedir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.