Dolar 34,1052
%-0.01
Euro 38,1801
%0.03
Altın 2.916,210
%0.06
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca krizinde top MYK'da

Buca krizinde top MYK'da

CHP İzmir İl yönetimi Karşıyaka krizini ‘Kayyum Heyeti’ atayarak çözdü ama parti tüzüğü Buca’da yaşanan kriz için il yönetimini değil, Merkez Karar Yürütme Kurulu’nu işaret ediyor. Buca’da olduğu gibi ‘görevin boşalması’ durumunda Tüzüğün 42. Maddesine göre MYK'nın olağanüstü kongre yapmak üzere geçici kurul ataması gerekiyor.

  • Ege Postası
  • 25.01.2013 - 14:11
BÜNYAMİN DOBRUCALI/ HABER SERVİSİ- CHP’nin başını ağrıtan ilçeler kervanına Karşıyaka’dan sonra Buca da katıldı. Adnan Alabay’ın çete suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ilçe yönetimini görevden alan CHP İzmir İl yönetimi, parti tüzüğünün verdiği yetkiyi kullanarak olağanüstü kongreye kadar görev yapacak 5 kişilik Kayyum Heyeti atamıştı. Dr.Ali Karaege’nin ismini özellikle seçen İl Başkanı Ali Engin, bu tutumuyla kongre öncesi ilçenin dengelerini kendine göre ayarlamak istiyor eleştirileriyle baş başa kalmıştı.

BUCA’DA BAŞKA, KARŞIYAKA’DA BAŞKA
CHP Parti tüzüğünün 44.Maddesi “GÖREVDEN ALINANLARIN YERİNE SEÇİM” başlığını taşıyor.
Madde-44 aynen şöyle…
Üst yönetim birimince görevden alınan il, ilçe başkanı ve il, ilçe
yönetimleri yerine, aşağıdaki biçimde yenileri seçilir:
C) İlçe başkanı ve ilçe yönetim kurulu birlikte veya yalnız ilçe
yönetim kurulu görevden alınmışsa il yönetim kurulu, başkan
dahil (5) kişilik bir geçici kurul atar. İlçe geçici kurulu, (30) gün
içinde seçimleri yapmak üzere olağanüstü ilçe kongresini toplar.
(19.11.2005 tarihli Kurultay kararı ile değişik)
Ali Engin yönetiminin Karşıyaka krizinde uyguladığı formül bu maddeye dayanılarak yaşama geçirilmişti. Ancak, Buca krizinde ortaya bambaşka bir tablo çıkıyor. Karşıyaka’da ‘görevden alınma’ durumu varken, Buca’da ‘görevin boşalması’ durumu karşımıza çıkıyor.

PEKİ NE OLACAK'
Buca’da Bektaş Gül’le yaşanan uyuşmazlık yüzünden 16 kişilik ilçe yönetim kurulunun 9 üyesinin istifa etmesi, tüzüğün 42.Maddesi’nde belirtilen “görevin boşalması’ durumunu ortaya çıkardı.
Görevin boşalması başlığını taşıyan Madde-42 aynen şöyle…

Parti örgütünde bir görevlinin kendi isteği ile görevinden ayrılması ya da değişik nedenlerle görevin boşalması durumunda yeni görevli aşağıdaki biçimde belirlenir:

D) İl ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinde boşalma olduğunda, yedekleri ile doldurulur. Bütün yedeklerin çağrılmasından sonra kurul üyelerinin sayısı, üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) altına inerse ya da asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olursa, Başkan ve Kurul, yedekleriyle birlikte düşmüş olur. Bu hallerde Merkez Yönetim Kurulu, 44. madde uyarınca olağanüstü kongre yapmak üzere geçici kurul atar. (26.02.2012 tarihli 16. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik)…

BUCA İÇİN KARAR MYK’DAN ÇIKACAK
Tüzüğün açıkça belirttiği gibi Ali Engin yönetiminin Buca krizinde ‘geçici kurul’ yani ‘Kayyum Heyeti’ atama konusunda yetkisi yok. Yetki net biçimde partinin en üst kurulu olan Merkez Yürütme Kurulu’na ait. Karşıyaka krizini kendi atadığı Kayyum Heyeti’yle çözen Ali Engin, Buca krizinde MYK’dan çıkacak olan kararı beklemek zorunda. Kısacası Buca için top MYK’da…

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.