Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir Meclisi'nden suya zam çıktı

Büyükşehir Meclisi'nden suya zam çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT ve İZSU’nun geçmiş döneme ait bütçe rakamlarının karara bağlandığı Mayıs ayının son meclis oturumunda İZSU’ya yöneltilen eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti tarafından gündeme getirilen “Körfez kokuyor” sözlerine sert tepki gösterdi. Eleştirileri “abes” ve “yalan” olarak niteleyen Kocaoğlu, “İzmir kokuyor demek bu kente haksızlık etmektir. Bana kokuyorsun diyebilirsiniz, ama bu kente diyemezsiniz. Bunlar siyaset değil” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 17.05.2014 - 09:19
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen Mayıs ayı 3’üncü meclis oturumunda, Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT’a ait kesin hesap cetveli ve İZSU’nun faaliyet raporu ile 2013 bütçe rakamları meclis onayına sunuldu. Geçtiğimiz yılların aksine tartışmalardan uzak geçen oylamalar sonrasında her üç kuruma ait kesin hesap cetveli de AK Parti grubunun ret oylarına karşılık CHP ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. Diğer yandan, meclis kararı ile Temmuz ayından itibaren suya yüzde 10 zam yapılmasına karar verildi.
 
KREDİ NOTU TARTIŞMA YARATTI
Mayıs ayının son meclis toplantısını gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’nde idarenin 2013 yılına ait bütçe kesin hesap cetveli meclis onayına sunuldu. AK Parti’li meclis üyeleri tarafından “Yetersiz” eleştirisi ile ret oyu alan hesap cetveli, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi. Bütçe rakamları hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel “Bütçenin gerçekleşeme oranı yüzde 87. Gelir bütçesinde 2 milyar 86 milyon TL tutarında tahsilat var. Gerçekleşme oranı yüzde 100,31. Bu rakamlar bize doğru ve gerçekçi bir bütçe yapıldığını gösteriyor” dedi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası finans kurumları nezdinde aldığı notların belediyenin maddi yapısındaki başarısının en büyük göstergesi olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, belediyenin AA+ not ile Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin kredi notundan daha yüksek bir dereceye sahip olduğunu söyleyerek, arada 9 basamak fark olduğunun altını çizdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan tarafından yöneltilen eleştirilere tepki gösteren Kocaoğlu, “Sizin ne dediğinizi tribünler de anlıyor. Siz bu farkı yeteri kadar iyi bilecek durumdasınız. O zaman burada ayrı bir şey yapıyorsunuz. Bu konuda manipülasyona girmenizi Bilal Doğan olarak size yakıştıramıyorum” dedi.
 
BAĞIMSIZ ÇAKAR’DAN KABUL OYU
Geçtiğimiz ay AK Parti’den istifa ederek bağımsız  meclis üyesi olan Yusuf Kenan Çakar, geçtiğimiz yıllarda dile getirdiği sert eleştirilerin aksine, bu yılki bütçe rakamlarını başarılı bulduğunu açıklayarak kabul oyu kullandı ve şunları dile getirdi: “On yıldır meclis üyesiyim. Şimdiye kadarki en yüksek gerçekleşeme oranını yakalanmış. Bu belli bir gelişmeyi ortaya koyuyor. 2013 mali yılı gelir gider bütçesinin gerçekleşeme oranı da yüzde 100’ün üstünde olması gerek bu bütçeyi hazırlayanlar, gerekse uygulayanların başarısını gösteriyor. Hedefler gerçekleşmiş ve borçlanmaya değil, finansmana dayalı bir bütçe ortaya konmuş. 2013 yılı bütçe gelir giderinde olumlu oy kullanıyorum.”
 
ESHOT’A DA “GEÇER” NOT
CHP’li meclis üyesi Deniz Yücel, ESHOT’un 7 senedir ücret artışını en azda tuttuğuna dikkat çekerek, 2013 yılında hedeflenen borçlanmanın sadece 3’te 1’ini gerçekleştirildiğini ve yatırımların en az borçlanma ile gerçekleştirildiğini söyledi. Yücel’in ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, ret oyu vereceklerini dile getirirken, bağımsız meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar ise, “5 binin üzerinde şoför arkadaşımız İzmir’de var olan trafik sıkıntısını da göz önüne alınca, gerçekten önemli bir görevi yerine getiriyor. ESHOT’un kesin hesabı görüşülürken, burada emek veren şoför arkadaşlarımızı bu emeklerinden dolayı bir kere daha anıyor çilekeş ve vefakar çalışanlara bu zor görevlerinde başarılar diliyorum. Arkadaşlarımız çok ağır şartlar altında çalışıyorlar. Ceplerine bir şey koyamasak da manevi desteklerimizi sunmak istiyorum. ESHOT’un raporu, içinde bulunduğu zor şartlara ve borçlanmaya rağmen mal ve hizmet öncelikli bir anlayışa önem verdiğini gösteriyor. Geçmiş yıllarda ESHOT Genel Müdürlüğü’nün mal varlığının borçlarını karşılamadığına dair eleştirilerim vardı. Bu yıl tüm toplam varlıkların 240 milyon TL’den 370 milyon TL’ye çıkması ve borcunun daha fazlasına ulaşmasını memnuniyetle gözlemledim” şeklinde konuştu. İsim isim okunarak gerçekleştirilen oylama işlemi sonrasında ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılına ait kesin hesap cetveli de oy çokluğu ile kabul edildi.
 
“İZMİR TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYUNU İÇİYOR”
İZSU Genel Müdürlüğü’ne ait kesin hesap cetveli ve faaliyet raporunu da mecliste oylamaya sunuldu. AK Parti’nin ret oyu ile karşı çıktığı bütçe rakamlarına dair eleştirilerini dile getiren Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “İZSU maddi açıdan zenginlik içerisinden yüzerken, hizmet açısından suya susamış fakir topraklar gibi. Kurumun 137 milyon TL kar ettiğini görüyoruz. Oysa İZSU, kamuya hizmet vermek amacı ile faaliyet gösteren bir kamu kurumudur. Kardan öte daha ucuz hizmet vermelidir. 144 bin TL’lik bütçe ödeneğini hizmete dönüştürmemiş, 84 milyon TL’lik ödeneği kullanmadığı için de iptal etmişti. Yüzde 105 artışla 766 milyon TL’lik tahsilat var. Giderde ise 1 trilyon 163 bin TL’den fazla gider bütçesi ve  779 milyon TL tutarında harcama var. Ödenekler iptal edilmiş, hizmetler eksik üretilmiştir. Seçimden önce hizmetin daha yoğun olmasına rağmen iptal edilen ödenekle İZSU sınıfta kalmıştır. Bütçe ayrılmasına rağmen İZSU’da bir master plan oluşturulamamıştır. Bu plan neden yapılmamakt? Ayrılan 1 milyon TL ödenek neden iptal edilmi? geri gönderildiğine göre neden bu proje yapılamamı? İZSU’nun kalbi bu projedir. Yapılan projeler günü kurtarma üzerine. İzmir’de uzun yıllar kaçak ve kayıp sayılan sular halkımızın sırtına yüklenmiştir. İzmirlinin cebinden çıkan her kuruş bizim için önemlidir. İzmir neden Türkiye’nin en pahalı suyunu içiyo? Su tüketiminde kademenin kaldırılmasını öneriyoruz, ve diğer kentlerdeki uygulamaya geçilmesini sayın Başkan’dan rica ediyoruz” dedi.
 


ÇALKAYA’DAN “DİKİLİ” GÖNDERMESİ
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın “Suyu bedava yapınca da ceza veriyorsunuz” şeklinde karşılık verdiği Doğan’ın eleştirileri sonrasında söz alan bağımsız meclis üyesi Kenan Çakar da, “İzmir’de aşırı yağışlar sonrasında su kabarmaları ve su baskınları yaşıyoruz. Bunun en önemli sebebi, İzmir’de ayrık sistem tam oturmamış durumda. İZSU’nun önümüzdeki süreçte en önemli faaliyetlerinden biri birleşik sistemden ayrışık sisteme geçişi tamamlamak olacaktır” dedi ve İZSU’nun her iki raporuna da olumlu oy kullanacağını belirterek kurumun başarılı bir yılı geride bıraktığını söyledi. “Yüzülebilir körfez hayali tüm İzmir’in hayali ve hedefidir” diyen Çakar ayrıca, proje hayata geçtiği takdirde, körfezin İzmir’e yakışır ve verimli bir hale geleceğini dile getirdi ve kabul  oyu vereceğini belirtti.
 
“KÖRFEZ KOKUYOR” ELEŞTİRİLERİNE SERT YANIT: KOCA BİR YALAN
Eleştirilerin ardından söz alarak madde madde açıklama getiren Başkan Kocaoğlu, “İZSU’nun rakamlarına göre, sudaki kaçak ve kayıp oranı yüzde 33, bunu sürekli açıklıyoruz. Sürekli duyuruyoruz. Bunları açıklamayan ve açıklayamayan belediyelerin su kaçak oranlarına bakmak gerekir. Çoğu büyükşehirde bu oranlar açıklanmamaktadır. DSİ’nin kayıp kaçakların azaltılmasında hiçbir katkısı yoktur. Bu koca bir yalandır. Bu tamamen tribüne bir laftır. Meles Çayı ve Arap Deresi sadece havalar ısındığında yağmur durup da temizleme aşamasında 10-15 günlük bir koku duyuyorsunuz. Daha önce körfez 365 gün kokuyordu. Neden diğer dereler kokmuyo? Bu iki deremizi maalesef vatandaşlar çöp kovası olarak kullanıyor. Organik madde atılıyor, havalar ısındığında çürüme ve kokma başlıyor. Eğer on senelik çalışma sonunda İzmir kokuyor diyorsanız, bu kente kötülük yaparsınız. Bundan büyük kötülük yapılmaz. Muhalefet bunu her sene yapıyor. Buna dikkat etmek lazım. Siyaset ayrı şey... Su fiyat tarifesini kademeli götürebildiğimi kadar götüreceğiz. Çok kullanandan çok alarak, az kullanandan  az alarak denge sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
 
“İZMİR Mİ KOKUYO? BAŞKA YERLER Mİ'”
Kocaoğlu körfezin koktuğu şeklindeki eleştirilere de sert şekilde tepki gösterdi ve şunları söyledi: “Kent kokmuyor. Bu kente çok yazık ediyorsunuz. Yeni bir icat çıktı, “Körfez kokuyor” diye. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki nüfusun yüzde 4,8’i İzmir’de yaşıyor. Türkiye’de toplam arıtmanın yüzde 25’i, hem de ileri biyolojik arıtma olarak İzmir’de. İzmir mi kokuyor, yoksa başka yerler m? Onu düşünerek bakacaksınız. Kokmayan kentin kokuyor denmesi kadar abes bir şey olamaz. Bunlar siyaset değil. Bana kokuyorsun diyebilirsiniz, ama bu kente diyemezsiniz. Buna kimsenin hakkı yoktur.”
 
“DİĞER KENTLERİN HALİNİ BİLMESEK NEYSE…
Çiğli’deki 4’üncü faz istasyonu ile ilgili eleştirilere de sert yanıt veren Kocaoğlu, “Proje KİK’te. KİK devamlı bizi kiklemeye çalışıyor. Tramvay orada, 4’üncü faz orada, Tam Adaptif Trafik Sistemi orada… git gel, git gel… 20 günde bir evrak isteniyor. Eğer kente bir iyilik yapacaksanız bu KİK’le ilgili problemleri çözmek için uğraşın. Eğer ben yüzülebilir körfez projesi ilgili beceriksizsem, benim ortağım da beceriksiz. TCDD limanı yapacak, para kazanacak… Her şey tamam, ÇED sürecinde… Dünyada böyle bir çevre projesi yok… İzmir, iyiye, güzele, doğruya, demokrasiye, katılımcı bir yönetim anlayışı ile kenti birlikte yönetmeye çalışan bir kenttir. Anketlerde çıkan rakamlar da bunun örneğidir. Diğer kentlerin durumunu bilmesek neyse… Ağır metalli suların kente verildiğini biliyoruz. Söylem olarak değil, laboratuar sonuçları ile biliyoruz… İçme suyu master planına başlandı, ihale yapıldı, 2014 Ağustos’ta bitecek, çalışmalar devam ediyor. Parası da iş bitince ödenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi on yıldır ve daha öncesinde de yaptığı çalışmalarda, su kanal idaresi olarak İZSU, diğerlerinin hepsinden kat be önünde. Halkın sağlığını düşünmede daha önde. Biz hem yer altı sularını hem de yer üstü sularını arıtıyoruz” dedi.
 
KOCAOĞLU GEDİZ’İ HATIRLATTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu son olarak merkezi hükümete yüklenerek, “Tabii ki eksiklerimiz var. Bunu kimse inkar edemez. Ancak diğer kurumlar gibi İZSU da canla başla çalışmaktadır. Merkezi hükümet Gediz’de 31 Aralık 2012’de balık tutmak üzere bir pilot uygulama başlattı. 2012 Aralık’tan sonra da bu işi hiç ağzına almadı… Gediz kirleniyor... Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa ve Menemen arıtmalarıyla kendi sınırları içerisinde Gediz’i kirletmiyor. Burayı Uşak ve Manisa sanayisi kirletiyor. Bu yaptırım da hükümete ait. Ben nasıl yapıyorsam, onların da bu işe hassas bakması gerekir. Konuşmak kolay… İzmir’de 640 kilometre uzunluğundaki kıyıda daha önce 23 adet mavi bayrak vardı, 52 oldu. Siz arıtma yapmazsanız, size kimse mavi bayrak vermez. Bunların hepsi bizim dönemizde yapıldı” şeklinde konuştu. İZSU’nun  2013 yılı faaliyet raporu, AK Parti’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık, CHP ve MHP gruplarının oy çokluğu ile kabul edildi.
 
SUYA YÜZDE 10 ZAM
Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yerel seçimlerden sonraya ertelenmesini talep ettiği yüzde 10’luk su zammını içeren yeni su ve atık su tarifeleri de meclis tarafından görüşülerek karara bağlandı. Buna göre, İZSU’nun su ücretlerinde 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek tarifesi mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.