Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'den 5 Aralık mesajı: Seçmek yetmiyor, yönetmek istiyoruz

CHP İzmir'den 5 Aralık mesajı: Seçmek yetmiyor, yönetmek istiyoruz

CHP İzmir İl Kadın Kolları 5 Aralık'ta kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü münasebetiyle basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin ilk kadın milletvekilinin 1935’de TBMM’ye girdiğini hatırlatan Utku, gelinen süreçteki tablonun iç açıcı olmadığını belirtirken, " seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz" dedi. CHP İzmir Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu Kadın Çalışma Grubu’nun hazırladığı afiş ise dikkat çekti

  • Ege Postası
  • 05.12.2012 - 13:11
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -CHP İzmir İl Kadın Kolları 5 Aralık'ta kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü münasebetiyle basın açıklaması yaptı. CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, kadınlar olarak sadece oy kullanmanın artık kendilerine yetmediğini, seçilmek ve yönetmek istediklerini belirterek, bu konuda siyasi partilere çağrıda bulundu. CHP İzmir Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu Kadın Çalışma Grubu’nun hazırladığı afiş ise dikkat çekti. İzmir’in ilk kadın milletvekili Benal Nevzat Arman’ın resminin bulunduğu afişte kadınların Türkiye’deki siyasette yer alma mücadeleleri, istekleri ile TBMM’de ve yerel yönetimlerdeki kadınların rakamsal verileri de yer aldı.

Kadınların 19. yüzyılda başlayan haklı mücadelelerinin, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde TBMM’de 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile taçlandığını belirten Utku, aradan geçen 78 yıllık süreçte kadınların kazanımlarının daha da ileriye taşıması beklenirken bugün gelinen noktanın iç açıcı olmadığını söyledi.

BUGÜNKÜ TABLOYU ANLATTI

Türkiye’nin ilk kadın milletvekilinin 1935’de TBMM’ye girdiğini hatırlatan Utku, “ Bugünkü tablo karamsar. 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde TBMM’deki 550 milletvekilinden sadece 78’i, hükümetteki 26 bakandan 1’i kadındır. Ülkemizde yerel yönetimlerde kadın oranı %2.5’tir. 2 bin 924 belediye başkanının 26’sı 34 bin 210 muhtardan 65’i kadındır. 2012 yılında karar alma süreçlerine katılım durumuna bakıldığında karşımıza aynı kötü tablo çıkmakta. 81 valinin 1’i, 103 rektörden 5’i, 428 vali yardımcısından 7’si, 795 kaymakamdan 22si, 80 müsteşar yardımcısından 3’ü kadın. 26 müsteşar arasında ise hiç kadın yok .Sendikaların, TOBB, TZOB, TESK gibi STK’ların Yönetim Kurullarında da hiç kadın yok” dedi.



“SEÇİLMEK VE YÖNETMEK İSTİYORUZ”


Anayasa ve yasa önünde kadın erkek eşittir demenin yeterli olmayacağını belirten Utku, açıklamasını şöyle sürdürdü; “ Kadınlar anayasa ve yasalara zorunlu kılınan özel önlemlerle desteklenip güçlendirilmedikçe sonuçlarda eşitlik sağlanamıyor. Asıl olan budur. Seçme ve seçilme hakkı bir yurttaşlık hakkıdır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan bu hak erkek egemen yapının kontrolüne terk edilmemelidir. Bu nedenle biz kadınlar, devrimci talebimiz olan yüzde elli eşit hak istemini savunuyoruz. Eğitimde, siyasette, yönetim kadrolarında, karar alma mekanizmalarında yani hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. CHP olarak, eğitim, sağlık, istihdam, siyaset ve toplumda kadınların erkeklerle eşit özgür ve dayanışma içinde yaşayabilecekleri bir Türkiye yaratmak için mücadele ediyoruz. Kadınların seçimle ve atamayla gelen tüm karar ve yönetim organları da dahil olmak üzere hayatın her alanında eşit temsil eşit katılımının sağlanması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın erkek eşitliğini demokrasinin ve tüm toplumun güçlenmesi için olmazsa olmaz koşullardan biri olarak görüyoruz. Artık seçmek yetmiyor, seçilmek ve yönetmek istiyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.