Dolar 34,1234
%0.04
Euro 38,1428
%-0.06
Altın 2.915,240
%0.02
Bist-100 9.902,00
%-1.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'Lİ vekil, İzmir'deki vakıf eserlerinin durumunu meclis'e getiriyor

CHP'Lİ vekil, İzmir'deki vakıf eserlerinin durumunu meclis'e getiriyor

İZMİR'deki içler acısı durumda olan, onarılmayı bekleyen cami, mescit ve diğer eski yapıları inceleyen CHP İzmir Miletvekili Musa Çam, bunlarla ilgili olarak soru önergesi vereceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 08.04.2013 - 12:44
İZMİR-  CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kentteki, Vakıf Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan cami, mescit, türbe ve mezarlıklarda inceleme yaptı. Çam, bu eserlerin yoğun olduğu Basmane semtinde CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu ve semt tarihiyle ilgili araştırma ve yazılarıyla tanınan Orhan Beşikçi'yle birlikte dolaştı. Çam, başta Kumrulu Mescit, Abdullah Efendi, Bayraktar Cami, Selvili Mescit, İplikçi İsmail Dede Türbesi, Kurşunlu, Hatuniye Camii'nin bakımsız hallerini, fiziki durumlarını, bilinçsiz onarımlarla bu eserlerin tarihi kimliğinden koparıldığını, tarihi camilere mescitlere uygun olmayan, tenekeden minare yapıldığını, ayrıca çatlak kubbelerin depreme dayanıksız olduğunu ve tehlike yarattığını fotoğraflarla belgelettirdi.

Müslümanların geleneksel mimari örneklerinin yoğun olduğu Basmane çevresindeki kültür varlıklarında bir ihmal söz konusu olduğunu dile getiren Musa Çam, Kumrulu Mescit'in geçen yıldan bu yana çatısı kapatılmadan onarıma geçildiğini, kagir yapının mevsim yağmurlarına maruz kaldığı için içinde, duvarlardaki hatların korunamadığını, diğer cami ve mescitlerin de durumunun içler acısı olduğunu söyledi. Çam, "Ecdat yadigarı cami, mescit, türbe ve mezarlıkların ne kadar kötü halde olduklarını gördüm. Öncelikle Vakıflar'ın, bu ecdat yadigarlarına sahip çıkmasını, sorumluklarını yerine getirmesini bekliyorum. Bu tarihi eserler onarımdan geçirilip gelecek kuşaklara sağlam bırakılmalı. Konuyla ilgili olarak, Vakıflardan sorumlu Bakanlığın cevaplaması istemiyle TBMM'ne bir soru önergesi vereceğim" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.