Dolar 33,9934
%-0.2
Euro 38,0346
%0.34
Altın 2.829,040
%0.93
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gül: Mısır'da en kısa zamanda seçimler yapılmalı ve demokrasiye dönülmeli

Gül: Mısır'da en kısa zamanda seçimler yapılmalı ve demokrasiye dönülmeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da en kısa zamanda seçimlerin yapılmasını ve demokrasiye dönülmesini istedi. Cumhurbaşkanı Gül, "Yapılması gereken çok süratli bir şekilde herkesin, hiç kimsenin dışlanmadan tekrar seçimlere girebileceği...

  • Ege Postası
  • 20.08.2013 - 15:14
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da en kısa zamanda seçimlerin yapılmasını ve demokrasiye dönülmesini istedi. Cumhurbaşkanı Gül, "Yapılması gereken çok süratli bir şekilde herkesin, hiç kimsenin dışlanmadan tekrar seçimlere girebileceği bir ortamı kısa süre içerisinde sağlayıp Mısır halkının özgür iradesi ile temsilcilerinin seçilmesini temin etmektir." dedi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
"Son dönemde hükümet cephesinden gelen İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’na yönelik tepkiler ve son olarak da muhalefetten gelen hükümetin aslında örgütü toplantıya çağırabileceği alternatifi… Siz bugün Başbakanla görüşeceksiniz. Türkiye olarak böyle bir toplantıya çağrı yapmayı planlıyor musunu? Ayrıca Sayın İhsanoğlu'nun tutumuna ilişkin bir değerlendirme yapar mısınız'" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 'devletlerarası bir kuruluş' olduğuna" dikkat çekti.

        Gül, şöyle devam etti: "Çok üzülerek ifade etmek isterim ki, İslam dünyası Mısır konusunda çok derin bir ayrışma içerisine girmiştir. Yani bunu önce bir görmek gerekir. Bu, çok üzüntü vericidir tabii. Şimdi önemli olan şüphesiz ki, Mısır’ın içine girdiği kaostan ve bu girdaptan bir an önce çıkmasını temin etmek. Maalesef giderek can kaybı artmaktadır, dün de baktığınızda, 100’ün üzerinde kayıp vardır. Hem sivil insanlardan var; Sina tarafında çok sayıda polisin başka konulardan dolayı öldürüldüğünü görüyoruz. Geçenlerde de söylediğim gibi, 600’ün üzerinde bir ölü. Bunlar doğrusu ancak savaşlarda gördüğümüz şeylerdir. Savaşlarda bile bugün artık bu kadar büyük can kaybı olmamakta, çünkü akıllı savaşlar yapılmaktadır. Onun için gerçekten tahammül edilemez bir acı yaşanmaktadır. Bu acıları paylaşıyoruz. Nerede olsa, hayatını kaybeden Mısırlının acısını hepimizin hissetmesi gerekir ve bu gidişatın durması, bir can kaybı daha olmasın diye neler yapılır, şu anda herkesin bu seferberlik içine girmesi gerekir. Şu da bir gerçek ki, Mısır bir kez demokrasiyi tanımıştır. Uzun bir otoriter yönetimden sonra çok partili bir sisteme geçmiştir. Seçimler yapılmıştır. İnsanlar oy vermiştir. Böyle bir ülkeyi uzun süre demokrasi dışı tutamazsınız. Şunu da herkesin bilmesi gerekir: yapılması gereken şey çok süratli bir şekilde herkesin, hiç kimsenin dışlanmadan tekrar seçimlere girebileceği bir ortamı kısa süre içerisinde sağlayıp Mısır halkının özgür iradesi ile temsilcilerinin seçilmesini temin etmektir. Ve Mısır'daki bu kanlı ortamı sona erdirmek, bu tutuklamaları, bunları hemen sona erdirmek, bu çıkmazdan çıkmanın yolu olduğu kanaatindeyim."

        "BU ACILARA DAYANILMASI ZOR"

        Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Başından beri de söyledim, bu büyük ölüm olayları yaşanmadan önce de o kadar kalabalıklar bu şekilde sokaklarda iken ve bu kadar büyük bir tansiyon varken, kontrol daima elden çıkar ve hiç altından kalkılamayacak acılar yaşanır. Bunu önlemek gerekir diye bu çağrıları doğrusu hep yaptım. Maalesef, bugün karşı karşıya kaldığımız durum budur. Gerçekten bu acılara dayanılması zordur. Gördüğümüz fotoğraflar, takip ettiğimiz olaylar, bunların hiç biri kabul edilebilir şeyler değildir. Bugünkü dünyada bu kadar dünyaya açık olan bir ülkede bunların yaşanması gerçekten çok acı vermektedir."

        CUMHURBAŞKANI GÜL, VİZE MUAFİYETİNİ SLOVAK CUMHURBAŞKANI’NIN YANINDA İMZALADI

        Cumhurbaşkanı Gül, Slovak bir gazetecinin "Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin, Slovakya’ya vize uygulaması ile ilgili gereksinimleri ortadan kaldırabileceğini ifade etti. Bu ne zaman gerçekleşebilir ve hangi koşullarda Slovak vatandaşlarına karşı vize uygulaması kaldırılabilir'" sorusu üzerine, söz konusu Bakanlar Kurulu kararını bugün imzaladığını bildirdi.

        Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: "Büyük bir memnuniyetle size, bütün Slovak dostlarımızın sevineceği bir haber verebilirim. Dün hükümetimizin Bakanlar Kurulu toplantısı vardı. Bakanlar Kurulu da Slovakya’ya vize muafiyeti kararını almıştır. Biraz önce de o karar bana geldi. Sayın Cumhurbaşkanı ile beraberken de onu onayladım, imzaladım; Resmi Gazete’de yayımlanması için gönderdim. Dolayısıyla artık Slovak vatandaşları Türkiye’de vize muafiyetine tabi olacaklardır. Tabii ki ümit ediyoruz ki Slovakya da Türk vatandaşları için özellikle iş adamları, bilim adamları, sporcular, öğrenciler, bütün bunlar için her türlü kolaylaştırıcı adımı atacaklardır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.