Dolar 34,5327
%-0.03
Euro 36,1943
%0.52
Altın 2.998,930
%-0.22
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven “Engellilerin eğitim hakları ne olacak”

Güven “Engellilerin eğitim hakları ne olacak”

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, 23 yaş üstü engelli bireylerin eğitim haklarının ellerinden alındığını belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na bu konuda ne yapacağını içeren soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 07.10.2012 - 12:26
İZMİR- CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, özellikle İzmir'de İş Eğitim Merkezi'nden kaydı silinen 23 yaş üstü 150 engelli ve ailesinin eylemlerine sahne olan engellilerin eğitim haklarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yönetmelik değişikliği ile elinden alınmasını Meclis'e taşıdı. Okulların açıldığı 17 Eylül günü okul bahçesinden çıkarılan ve eylem yapmaya itilen engelli gençlerin eve kapanmaya mahkûm edildiğini belirten Güven, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. 

ESKİ YÖNETMELİKTE YAŞ SINIRI YOK

“2006 tarihli Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nin 76'ncı maddesinin ikinci fıkrası 'İş okullarına, kayıt tarihinde 21 yaşından gün almamış bireylerin kaydı yapılır. İş eğitim merkezlerinde ise yaş kaydı aranmaz' şeklinde iken 2012 tarihli yönetmelik değişikliği ile aynı fıkra 'Özel eğitim mesleki eğitim merkezleri ile özel eğitim iş uygulama merkezlerine kayıt tarihinde 23 yaşından gün almamış bireylerin kaydı yapılır' şeklinde değiştirilmiştir” diyen Güven, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na “ 2006 yılında yönetmeliğe konulan maddenin 23 yaş ile sınırlanmasının nedeni nedi? '23 yaşından gün almamış' olmak sınırlamasının kaldırılması için Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle çalışmalarınız olacak mı'” diye sordu.

HALK EĞİTİM MERKEZLERİ YETERLİ M?

Güven, “Yönetmelik değişikliği ile 23 yaşından gün alanlar iş uygulama merkezlerine kayıt yaptıramamışlar, devam eden öğrencilerin de kayıtları silinmiştir. Kayıtları silinenlere, isterlerse semtlerindeki halk eğitim merkezlerine gitmeleri önerilmiş. Halk eğitim merkezlerinden ise zihinsel engelli çocuklar, eğitimli eleman ve öğretici olmadığı, yeterli teknik donanımın bulunmadığı gerekçeleri ile kabul edilmemişler” dedi. Güven, Sayın Bakan Şahin'in şu yanıtlamasını istediği sorular, “Zihinsel engelli çocukların eğitimi için Halk Eğitim Merkezleri eğitici ve teknik altyapı yönünden yeterli donanıma sahip midir', Engelli çocukların ihtiyacı olan psikologlar var mıdır', Engelli çocukların bulunduğu her semtte donanımlı halk eğitim merkezleri bulunmakta mıdır', Yok ise çocuklar eğitimsiz mi kalacaklardı? sorularına Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yanıt aramayı düşünüyor musunuz'”

KADINLAR DA MAĞDUR

“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilen zihinsel engellilerin eğitimleri ile ilgili değişiklikler, en az engeliler kadar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorumluluğunda bulunan kadınları da mağdur etmiştir” diyen Güven, “Zihinsel engelli çocuğu olan kadınlar iş hayatından uzaklaştırılmış olmayacaklar mıdı? Zihinsel engelli çocuğu olan ve her yılın 365 günü 24 saat çocukları ile baş başa kalmak zorunda olan kadınların rehabilitasyonları nasıl sağlanacaktı? Ülkemizde sayısı 8 olan iş okullarından 23 yaş üstü çocukları uzaklaştırmak yerine sayılarının artırılarak, ülkemizde yaşayan tüm zihinsel engelli çocukların katılmasını sağlamak devletin görevi değil midi? Aile ve sosyal politikalardan sorumlu 'kadın bakan' olarak bu sorunu nasıl çözümlemeyi düşünüyorsunuz'” sorularına da cevap istedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.