Dolar 34,1045
%0.26
Euro 38,1552
%0.26
Altın 2.860,260
%1.09
Bist-100 9.962,00
%-0.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İEF kapılarını 93. kez açtı: Başkan Cemil Tugay'dan çarpıcı mesajlar

İEF kapılarını 93. kez açtı: Başkan Cemil Tugay'dan çarpıcı mesajlar

İEF'nin 93. açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, fuarın eski zamanlarına geri döneceğinin sözünü verdi. Öte yandan İzBB'de yapay zeka uygulamasının başlayacağını duyuran Tugay'ın, İnsansı robot Sophia ile sohbeti dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 30.08.2024 - 21:42
  • Güncelleme: 30.08.2024 - 23:26

BERİVAN KAYA /EGEPOSTASI- İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF), Teknoloji temasıyla  ve 'zamanın ötesine geçiyoruz' sloganıyla 93. kez kapılarını açtı. 

Resmi açılış törenine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve  İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri, İlçe belediye başkanları, CHP ilçe başkanları ve çok sayıda İzmirli katıldı. 

SOKAK RÖPORTAJININ ARDINDAN TUTUKLANAN DİLRUBA DA KATILIM SAĞLADI

İzmir'de sokak röportajı sırasında kullandığı ifadeler sebebiyle tutuklanan ve dün gece sessiz sedasız serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu tarafından fuar açılışına davet edilmişti. Dilruba Kayserilioğlu da İEF'nin açılış törenine katıldı. 

TUGAY VE SOPHİA 'NIN SOHBETİ DİKKAT ÇEKTİ 

2016 yılında Hong Kong merkezli Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilen dişi bir sosyal insansı robot Sophia ile Başkan Tugay'ın konuşması açılışa damga vurdu. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Heyecan ve şaşkınlıkla izledim. İlk defa bir robot tarafından bayramımız kutlandı. Sophia seni görmek çok güzel" dedi. 

Sophia ise Tugay'a yanıt olarak, "Sayın başkan her ne kadar sizin hakkınızda milyonlarca veriye sahip olsam da sizi tanımaktan çok mutlu oldum. Bana bu şansı verdiğiniz için teşekkür ederim" ifadelerine yer verdi. 

FUARCILIĞIN TEMELLERİ ATILDI! 

İEF'de, Türkiye fuarcılığının temellerinin atıldığını belirterek sözlerine başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Dünyanın en eski genel ticaret fuarlarından, Türkiye’nin ise ilk fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nı, “Teknoloji” temasıyla ve “Zamanın ötesine geçiyoruz” sloganıyla düzenliyoruz. İzmir Fuarı zaten tarihi boyunca hep zamanının ötesine geçmiştir. Çünkü Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, zamanın ötesindeki ülküsü cumhuriyeti henüz planlarken fuarımızın temellerini atmıştır. Atatürk, 29 Ekim 1923’e giden süreçte, kuracağı cumhuriyetin ekonomi politikasını belirlemek için 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Kemeraltı’ndaki kongre binasının girişinde, yerli mallarının sergilendiği Numune Sergisi açıldı. Amaç, ülkedeki zirai ve sınai ürünlerin tanıtılması, yerli mallara ilginin artması, ülke ekonomisinin canlanmasıydı.  İzmir Fuarı’nın da Türkiye fuarcılığının da temelleri işte o sergide atıldı" dedi. 

İEF UMUT AŞILADI 

Fuarın, tarihi boyunca pek çok ekonomik krize, savaşa, politik sıkıntılara şahit olduğuna ancak hep yoluna devam ettiğini dile getiren Başkan Tugay, " Öyle ki sadece Türkiye’de değil, dünyada da insanların yaşama dört elle sarılmasının sembolü oldu. 1929 Ekonomik Buhranı’nda kısa bir ara verilse de ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü 1933’te, uluslararası ilgiyle düzenlendi. İkinci Dünya Savaşı yıllarında da fuar ara vermedi. Hem savaş yıllarında hem de sonrasındaki Soğuk Savaş döneminde karşı kutuplardaki ülkeleri bir araya getirdi. Yani İzmir Fuarı hep, hayatın tarafında oldu. Hep umut aşıladı, insanları neşelendirdi, yaratıcılığı teşvik etti ve ticaretin devamlılığını sağlayarak yeni geçim kaynakları yarattı" diye konuştu. 

"KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞDU" 

İzmir'de meydana gelen yangınların ardından fuarın moral verdiğini dile getiren Cemil Tugay, "Fuarımız bugünlerde İzmir halkı olarak bize de yaşadığımız üzücü olayların ardından moral veriyor. Karşıyaka’da, Tire’de, Bayındır’da, Menderes’te, Bergama’da, Urla’da, Çeşme’de üzücü yangınlar yaşadık. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığımızın, ilçe belediyelerimizin büyük gayretleriyle mücadele ettik. Fuarı, bu yangınların ertesinde açıyoruz. İnanıyoruz ki küllerimizden yeniden doğacağız. Tıpkı, şu an içinde bulunduğumuz Kültürpark’ın, Kurtuluş Savaşı’nın ardından çıkan Büyük İzmir Yangını sonrası, küllerinden yeniden doğması gibi… Çünkü o mucizeleri gerçekleştirenler, bizim kahramanlarımız. Onlar; başta Atatürk olmak üzere cumhuriyeti kuran, yıkıntıların arasından hayat yeşertenler… 93. İzmir Enternasyonal Fuarı bizi, yaşadığımız zamanın kötü olaylarının da ötesine taşıyacak. Neşemizi, umudumuzu, sosyal hayatımızın canlılığını hatırlatacak" ifadelerine yer verdi. 

İzBB'DE YAPAY ZEKA BAŞLIYOR... 

İzBB'de yapay zeka uygulamalarını hayata geçireceklerini duyuruan Tugay, "İzmir Fuarı, getirdiği yeniliklerle de hep zamanın ötesine geçti. İcatlar, yeni teknolojiler, yeni ürün ve markalar, yıllar içinde hep dünyadan Türkiye’ye, İzmir Fuarı’nın açtığı kapıdan girdi. Bu yıl teknoloji temasını seçerken hedefimiz; İzmir’in geleceği hayal eden, hayallerini gerçeğe dönüştüren ve çağı yakalayan bir kent olmasıydı. Teknoloji temasıyla kentimizi geleceğe taşımayı hedeflediğimiz 93. İEF, uluslararası ve ulusal firmaların iş bağlantılarıyla ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Teknoloji sektöründeki girişimciler ve start-uplar kendilerine ayrılmış özel alanlarda, yeni iş fikirlerini ve yaratıcı çözümlerini sergileyecekler. Genç girişimcileri destekleyebilmek amacıyla 50 start-up firmasına ücretsiz stant tahsis ettik. Teknolojiyi, hayatımızı daha da kolaylaştırması, hizmet alanlarımızı daha kaliteli hale getirmesi için kullanacağız. Biz de belediyemizin bu tema özelinde yürüttüğü tüm çalışmalarıyla fuarda yerimizi alacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ ile İzmir’de yeni yapay zekâ uygulamaları hayata geçireceğiz. Teknoloji teması bizim, Türkiye’yi gelecek yıllara nasıl hazırlamak istediğimize dair vizyonumuzun da önemli bir göstergesi" dedi. 

ONUR KONUĞU İSTANBUL 

Fuarın bu yılki onur konuğunun İstanbul olduğunu aktaran Tugay, " İstanbul Büyükşehir Belediyesi, görkemli bir sergiyle, gastronomisiyle, kültürel mirasıyla, yenilikçi teknolojik girişimleriyle fuarımıza kıymetli katkılarını sunuyor" dedi. 

KÜLTÜREL MİRAS

Başkan Tugay konuşmasının devamında, "İzmir Fuarı, özellikle İzmirlilerin hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Hepimizin büyüme hikâyesinde yerini almıştır. Anne babalarımızın elinden tutarak geldiğimiz fuara daha sonra çocuklarımızı getirdik, kimimiz torunlarını getirdi. Yeni ürünlerle, yeni teknolojilerle olduğu kadar gazinolarla, tiyatroyla, sinemayla da buluştuğumuz yerdir burası. Tüm Türkiye’nin eğlence ve sanat dünyasına adını altın harflerle yazdırmış bir kültür mirasıdır, İzmir Fuarı. Kimimizin de iş hayatına atıldığı ilk yerdir. Fuar dönemi, İzmir’de istihdama önemli katkılar yapar, gençlerimizin ilk iş deneyimlerini yaşamasını sağlar. Kurumların pavyonlarında, stantlarda çalışan gençler, okul harçlıklarını çıkarır. Gençlerin sosyal çevre edinmesine, iş hayatıyla tanışmalarına aracılık eder. Bu, benim için de böyle oldu. O açıdan duygusal bir günümdeyim. Üniversitede okurken dört yıl İzmir Enternasyonal Fuarı’nda çalıştım. Paraşüt Kulesi’nin yanında, Süt Endüstrisi Kurumunda önce kasiyer, sonra stant şefi olarak görev yaptım. Çalışma hayatımın başlangıcıydı ve sigortaya girişim de böyle olmuştu. Şimdi o fuarı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesinin başkanı olarak burada bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk, onur ve heyecan duyuyorum. Kim bilir şu anda fuardaki çeşitli stantlarda görevli gençlerimizi gelecekte şehrimizin, ülkemizin hangi mevkilerinde göreceğiz. Bunu düşünmek de bana büyük bir mutluluk veriyor" ifadelerini kullandı. 

Tugay'ın açıklamasının devamı şu şekilde;

"Her yıl fuar dönemi, fuarımızın kökleri itibarıyla cumhuriyete saygı duruşu niteliği taşır. Bu yıl fuarımızın kapılarını; Kurtuluş Savaşı’mızın son evresi Büyük Taarruz’u anmak üzere kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda açıyoruz. Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızın cesaretiyle esaretten kurtuluşumuzu, zaferimizi, bağımsızlığımızı kutluyoruz. Kapanışı ise, Kurtuluş Savaşı’nın nihai zafere ulaştığı 9 Eylül’de, İzmir’in 102. kurtuluş yıl dönümünde yapacağız.

FUAR ESKİ GÜNLERİNE GERİ DÖNECEK! 

“Bu şehirde fuarlar kurun, sergiler açın” diyen Ata’mızın mirasını, her yıl daha da geliştirerek koruyacağız. Eski fuar dönemi neşesini, canlılığını tekrar yakalayacağız. Belediye başkanı olarak en önemli ödevlerimden biri budur: İzmir Fuarı'nı eskisi kadar canlı, merakla beklenen, Türkiye'nin her yerinden insanların ziyaret etmek istediği o günlere geri döndürmeyi vadediyorum. Ve 94. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın heyecanını şimdiden yaşıyorum. Eski ihtişamlı, görkemli fuarları birlikte var edeceğiz. "

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.