Dolar 34,2051
%0
Euro 37,9100
%0.36
Altın 2.912,740
%-0.57
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan İZTAV toplantısında teşvik çıkışı

Kocaoğlu'ndan İZTAV toplantısında teşvik çıkışı

İZMİR Turizm ve Tanıtm Vakfı (İZTAV) kapılarını turizm sektörüne açtı, tanıtım atağı başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, turizme ayrılacak 10-20 milyon TL kaynak ayrılması gerektiğini, bu yapılırsa kentin ayağa kaldırılacağını söyledi. Öte yandan Başkan Kocaoğlu, "Kalkınma için Manisa kadar lobi çalışması yapamıyoruz. Ankara'da sahibimiz yok" dedi. Kocaoğlu'ndan İZTAV toplantısında teşvik çıkışı:

  • Ege Postası
  • 02.03.2016 - 15:35
Kısa adı İZTAV olan İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’nın başına geçmeye hazırlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, lokmasını turizmle büyütecek herkesi kentin tanıtımına katkı koymaya çağırdı.

İZTAV Olağanüstü Mütevelli Heyeti toplantısı Hilton Oteli Balo Salonu'nda yapıldı. Vakıf senetinde yapılan değişiklikle sektördeki kurum ve kuruluşlara üyelik yolunu açan İZTAV'ın toplantısına 329 kişi ve kuruluş davet edildi. İZTAV ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir için tarihi bir gün olduğunu, İzmir Tanıtım Vakfı'nın (İZTAV) 5 kurumdan oluşan mütevelli heyet yapısı ile sektörde birlik sağlayamayınca 2015 yılı sonlarında vakıf senedini değiştirerek sektöre açtıklarını söyledi. Demirtaş, “Bugünden itibaren vakfa yeni üyeler alınabilecek. Odalar, dernekler, birlikler, oteller, acentalar, havayolları, havalimanı işletmeleri, üniversiteler, hastaneler ve turizmle ilgili diğer kurum ve kuruluşlar İZTAV'ın çatısı altında sinerji oluşturacak. Bugün 329 kişi ve kurumu davet ettik. Arzumuz, turizm faaliyetlerimizin anlam kazanacağı bu vakfa Başkanlık etmesi ve kurulları oluşturmasıdır" dedi. Demirtaş, sektördeki kişi ve kuruluşları üye olmaya çağırdı. 



Demirtaş Büyükşehir Belediye Başkanı'nın başkanlığında taşın altına ellerini koyacaklarını söyledi. Ülkemizin her il ve ilçesini tüm dünyayı pazarımız kabul ederek iç ve dış tanıtım atağına geçeceklerini belirten Demirtaş “İZKA dış tanıtım için çalışmaya başladı. Biz de yarından itibaren yapılanmaya başlayacağız. İzmir'de turizm ve yatırım belgeli tesislerde toplam 49 bin 265 yatak var. Bu tesislerin boş kalmaya tahammülü yok. İç ve dış tanıtım atağı, fuar katılım ve ne gerekliyse onu birlikte yapmalıyız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin amacının rutin hizmetlerinin yanı sıra başka bir misyon üstlenerek kentin kalkınması, kentlinin gelir düzeyinin artmasında, yaşam standartının yükselmesinde kendilerini sorumlu tuttuklarını söyledi. Kocaoğlu, “İzmir kim ne derse desin 1970-2000 arası 30 yıllık dönemde ülkede hızlı büyüyen kentlerin büyüme trendinin altında büyümüştür. Bu 30 yılık süreçte İzmir potansiyelini gerektirdiği büyümeyi gerçekleştirememiştir. Herkes bir yere bağlar. Pek çok nedeni vardır. Biz geldiğimizde önümüze stratejik plan koyduk ne eksimiz var tespit ettik yola koyulduk. Öncelik sıralaması belirledik. Yola çıktık. Eskiden altyapı denince su, kanal, arıtma, yol gelirdi. Ama yatak sayısı azsa turizm yok, kongre mekanı yoksa kongre, fuar yoksa fuarcılık, sağlık kompleksi yapamıyorsanız sağlığın altyapısı yoktur" dedi.



KOCAOĞLU “ANKARA'DA SAHİBİMİZ YOK"
İzmir’in lobi çalışması yapamadığının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Teşvikler konusundaki problemlerimizi herkes biliyor. Manisa, tünelle 15 dakikaya inecek. Orada 3. bölge teşvik uygulanıyor, İzmir’de ise 1. bölge. 'Nasıl olacak' diye herkes soruyor. İzmir lobisi olarak biz lobi çalışması yapamıyoruz. İzmir'in yakın komşusu kent kadar Ankara'da lobi çalışması yapamıyoruz.
 Maalesef ve maalesef İzmir olarak lobi çalışması yapamıyoruz. Ankara’da sahibimiz yok” dedi.
İzmir’deki sektörlerin gelişmeye açık olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı, “Ufak teşvikler verdiğinizde bile bunlar hemen kendini toparlıyorlar. Yeter ki, İzmir’in sırtına vurulsun, destek verilsin. İzmir gibi bir ilin hizmet ve turizm sektörlerinde gerektiği payı alması, kentin sıçrama tahtasını oluşturacaktır” şeklinde konuştu.


KRUVAZİYER LİMANI OLSUN DİYEN İZMİR'İ BİLMEYEN İNSANDIR
İzmir limanın derinleştirilmesi ve kapasitesinin arttırmasının ticaretin gelişmesi için gerekli olduğunu belirten Kocaoğlu “İzmir limanı olmazsa olmaz. İzmir limanın yat limanına dönüştürmek olmaz. Belki 20-30 yıl sonra ihtiyaç kalmazsa olabilir. Ama bugün 'İzmir limanı sadece kruvaziyer limanı olsun' diyen İzmir'i bilmeyen insandır" dedi. İzmir'in önemli tarım havzalarına sahip olduğunu belirten Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'ni tarıma ve çiftçiye destek verdiğini söyledi. Çevrenin de turizmde önemli olduğunu belirten Kocaoğlu, çevreyle ilgili önemli projeleri tamamlamaya çalıştıklarını söyledi. 

TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ
Başkan Kocaoğlu, İzmir'in hizmet ve turizm sektörünün büyümesiyle sıçrama yapacağın söyledi. Bunun sadece kum, deniz ve güneş turizmiyle değil çeşitlendirmeyle sezonu uzatarak gerçekleştirileceğini belirten Kocaoğlu “Büyükşehir Belediyesi bunun için ödenmli adımlar attı. Yenilerini atıyor. Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni yaptık. Dünyada sözü geçen orkestralar buraya geliyor. Opera ve şov merkezi yapılmaza İzmir'de uzun süre kalacak insanlara kültür sanat sunamayız. Müzeler yoksa olmaz. Fuar'a kongre merkezi, kültür ve sergi salonları projesi bitiyor. Koruma Kurulu onayından sonra temeli atacağız. Bu yıl içinde opera binası temelini atacağız. Fuar İzmir'de düzenlenen fuarlar minimum yüzde 50 büyüyor. Kültürpark'da düzenlenen fuarlar hizmet sektörüne 500-600 milyon TL bırakyordu. 2016 yılında bu rakam 1,5 milyar TL'ya çıkacak. Fuar İzmir'in kente bıraktığı para minimum 2 kat artacak. Konrge Merkezi yapıldlığında, bu sektörde de ivme kazanılacak" dedi.



SEFERİHİSAR'A KÜR MERKEZİ YAPILACAK
Sağlık turizminin de önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, sağlık ve termal sektöründe ciddi bir ivme kazanılabileceğini söyledi. Uzun süreli tedavilerin kente çekilebileceğini belirten Kocaoğlu “Gelişmiş ülkelerdeki tedavi maliyetleri çok yüksek. Biz deneyim ve birikimimizi artırılarak dünyada söz sahibi olabiliriz. İnciraltı planlaması içinde buna yer veriyoruz" dedi. Kocaoğlu, Seferihisar termal bölgesinde 42 dönümlük bir arazinin kamulaştırmasının yapıldığını bu alana İzmir Jeotermal A.Ş. olarak kür merkezi yapacaklarını söyledi. Kür merkezi sayesinde bölgedeki otellerin de değerlendirileceğini belirtti. Kocaoğlu, İzmir'de turistin kalması için ören yerlerinin ayağa kaldırılması ve tarihi bölgenin 24 saat yaşayacak hale getirilmesi gerektiğini söyledi. 


TANITIMIMIZ EKSİK 
İzmir'in tanım problemlerinin olduğunu söyledi. İzmir'in artık pek çok konuda artık eksiklerini tamamladığını belirten Kocaoğlu, “Şimdi tanıtım zamandır. Tanıtım kampanyası atağına başlamalıyız. Buna zorundayız. İZKA'nın İzmir tanıtımıyla ilgili bir çabası var. Ayırdığı bir bütçe var. Bütçeye arttırmaya çalışmak zorundayız. İZFAŞ, 2016 yılında sadece fuar tanıtımı için fuarlara ziyaretçi getirebilmek için 2,5 milyon TL'lik tanıtım yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tanıtım yapmak zorunda. İTO ve diğer kurumlarda yapacaklar. İZTAV, Nisan ayında genel kurulda üye sayını arttırmalıdır. Mutlaka üye kampanyası yapılacak. Turizm, hizmet sektöründen nemalanan, sektör geliştiğinde lokmasını büyütecek adamın kentin tanıtımına katkıda bulunması gerekir. Bu katkı hiçbir zaman Büyükşehir Belediyesi, İTO, İZKA'nın vereceği para kadar olmayacak ama önemli olan sahiplenmektir. Elini taşın altına gücü oranında koymak önemlidir. Cüzi aidatla aidiyet duygusunun gelişmesi, çaba göstermektir. Yoksa üye aidatları ile toplananlarla olacak iş değil. Katkı katkıdır. Yeni üyelerle genel kurula gitmek istiyoruz. Herkesten katkı bekliyoruz" dedi. 



TANITIMA 10-20 MİLYON TL ARASI KAYNAK 
İzmir'de birlik beraberlik ve dayanışma ruhu olduğunu belirten Kocaoğlu “Terör ve Suriye'deki olayların en çok turizm ve hizmet sektörünü etkiliyor. Bu konuda yapacağımız bir şeyimiz yok. Formül üretmemiz mümkün değil. Biz kentimizi tanıtarak, sürekli içeride ve dışarıda Nisan ayından itibaren tanıtım yapmaya başlamalıyız. İzmir'den herkesin haberi olmalı. Bu kentin tanımında 10-20 milyon arasında bu kentin tanımına kaynak ayırmak durumundayız. Bunu yaparsak bu kenti ayağa kaldırırız. Bunu yapmazsak ise bizbize gidip bizbize geleceğiz" dedi.



Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can ise yaptığı konuşmada 2015 yılında incelediği İZTAV tüzüğünde tüm yolların Valilik'e çıktığını gördüğünü söyledi. Can “Vakıf Valilik bünyesinde müdürlük gibiydi. Bana göre kötü hazırlanmıştı. Beş kişiyle kurulumuş devam etmiş. Bu Vakıf seneti ve tüzüğün değişmesi gerektiğini toplantıda dile getirdim. Tuhaf durumu içime sindiremedim. Vakfı yeni üyelere açılmalıydı. Mütevelli heyeti ve Vali'nin de desteğiyle tüzüğü değiştirdik. Mahkeme de kabul etti. Vakfın bir sivil toplum örgütü olmasını mümkün kılacak şekilde hazırlandı. Tanıtım turizme can suyu veren mekanizmadır. İzmirin dünyadaki turizm pastasından hak ettiği paylı almasını istiyoruz" dedi. 

ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizmle ilgili tüm paydaşların tek bir çatı altında toplanmasının önemli olduğunu söyledi. İzmir'in turizm pastasındaki payının yüzde 3'e düştüğünü belirten İşler “Herkes 'İzmir turizm bitti' diyor. Bence bugünden sonra İzmir turizmi bugün yeniden doğuyor. Bir dev uyanıyor. Biraz heyecan lazım. İhmal ediliş turizm değerlerini ortaya koyarsa İstanbul ve Antalya'dan farklı bir ürün olarak turizm sektörüne hızlı şekilde hızla girecektir. İri ve diri olacağız" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.