Dolar 34,2508
%0.03
Euro 37,6307
%0
Altın 2.918,640
%-0.1
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan Meclis'te eleştirilere toplu yanıt!

Kocaoğlu'ndan Meclis'te eleştirilere toplu yanıt!

Ağustos ayının ilk meclis oturumunu gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Aziz Kocaoğlu’nun sözleri güne damga vurdu. Kent gündemini meşgul eden birçok konuyla ilgili konuda sessizliğini bozan Kocaoğlu, İZSU tırları, huzurevi yangını, teleferik arızası, statlardaki çıkmaz, körfezdeki kokular, ve İzmir’in mallarında yaşanan paylaşım krizine dair önemli açıklamalarda bulundu. Stat, yangın, İZSU tırları, Teleferik, Körfez ve İzmir’in malları

  • Ege Postası
  • 10.08.2015 - 21:22
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen meclis oturumuna son günlerde tartışma konusu olan birçok konu meclis gündemine taşındı. Eleştirilere toplu yanıt veren Kocaoğlu, AK Parti’li isimlerden gelen açıklamalara tepki gösterirken, oturumda ayrıca bir vatandaşın protestosu sonrasında gerginlik yaşandı.
 
 
“YANLIŞ OĞLU YANLIŞ!”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan detaylı bir açıklama geldi. Şehir statları konusunda yaşanan çıkmaza ve Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen taraftar tepkisine yanıt veren Kocoağlu, “Emrivaki ile karşı karşıyayız. Karşıyaka ve Göztepe’de stat yapmak istiyorlar. Bakanlık ihaleye çıktıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin haberi oluyor. Her bakımdan yanlış. Şehircilik, yer seçimi açısından yanlış. Yanlış oğlu yanlış... Herkes aynı kararda. Birisi bu kararı veriyor. Kentin geleceğinden, yarın kentteki bozulmadan biz sorumluyuz. Gerekli mücadeleyi veriyoruz. 2011 seçimlerinden önce Örnekköy’de Spor Bakanlığı ile birlikte yer belirledik. Sonra bakan değişti. Örnekköy Stadı’nı yapalım diye iki kere bakana gittim. Yüzde ellisini ben vereyim, biz yapalım, size verelim, siz kullanın dedim. Örnekköy Stadı mümkün değil olmaz dediler. Zemini sağlıklı değil, yüzde 30 maliyet farkı var dediler. Yalı’nın zemini daha mı iy? Tamamen suyun içinde, bunu kazıkla geçeceğiz dediler. O zaman demek ki problem zemin değil…” dedi.
 
“DAYATMAYA KARŞIYIZ”
“Gürsel Aksel’de hangi amaçla stat yapıyorsunuz'” diyerek konuşmasını sürdüren Kocağlu, “Niyet belli değil… Elini vicdanına koy, iki yer de uygun değil. Niye yapılıyor belli değil. Bin 400 metrekare yerimiz var. Biz bu dayatmayı Göztepe taraftarları ile belediyenin karşı karşıya gelmemesi için, ölünceye kadar bu stadın yerinin yanlış olduğunu bile bile stat ve otopark yapılmak üzere muafiyet veriyoruz. Buraya müsaade edeceğiz. Stat ve otopark için dedik. Efendim, gelir getirici şey yapılacak dediler. Tiribünlerin altında ticari alan yapmanın sakıncası yoktur. Süreci izliyoruz” diye konuştu.
 
“HERKES NEYİN NE OLDUĞUNU BİLİYOR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, stat konusunda şartlı tahsis gerekçelerine de açıklık getirerek, “Benim bildiğim ama söylemeye gerek duymadığım, o notu neden yazdığıma dair bir gerekçem var. Ticari alanı engellemiyor. Başka işlerin yolunu açmıyor, onu engelliyor. Aynı durum Karşıyaka’da da var. Bu memlekete stat yapacaksanız yapın. 100 bin metrekare AVM, limanda 50-60 milyon liralık iki tane parmak iskele için yapılmaz. Herkes yaptığı işi bilecek. Herkes neyin ne olduğunu biliyor. Biz bu kenti gelecek kuşaklara sağlıklı büyüterek devretmek istiyoruz. Biz bu kenti imar rantı olarak düşünmüyoruz. Buna karşıyız. Yarın bu kente sadece inşaat yığını devretmek istemiyoruz. Karşıyaka’daki vatandaşlarımız oradaki stada baksınlar. Oradaki o fidanlıktan başka hiçbir yeşil alan yok, Gürsel Aksel’de de bir yeşil alan var, başka hiç yok. Uzundere’de binlerce dönüm hazine arazisi var. Orada altyapı var. Stat olacak yer, spor kompleksi yapmakta ne mahsur va? Altyapı tesisleri var, çocuklar oraya ulaşıyor. Çevreyolundaki stada zor mu ulaşılı? Biz şehirle yaşıyoruz, nereye ne yapılacağını çok iyi biliyoruz” dedi.
 
“YANGINDAN SİYASİ NEMA ÇIKMAZ”
Mecliste ayrıca bir vatandaşın yaşamını yitirdiği huzurevi yangını da mecliste gündeme geldi. İtfaiye tarafından hazırlanan raporu meclisin dikkatine sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu yangına 4 dakikada müdahale edildiğini belirterek, “Huzurevinde yangın çıktı. Bir huzurevinde çıkan yangından, kazadan, beladan siyasi nema çıkmaz. Herkes geçmiş olsun diyeceği yerde, bu siyasi malzeme yapılır m? Ne günlere kaldık” dedi ve yangının çıktığı alanda kimse olmadığını, iddia edildiği gibi kafeterya bölümünde değil, ikinci katta çıktığını açıkladı. Kocaoğlu ayrıca tanık ifadelerine de giren yangın algılama sistemi ile alarm sisteminin devreye girdiğini aktardı ve gereken önlemlerin alınmadığı yönündeki iddiaları yalanladı. Başkan Kocaoğlu, ayrıca diğer devlet kurumları tarafından yapılan tespitlerde belediyenin söz konusu binada gereken önlemleri aldığına dair bulguların olduğunu dile getirdi.
 
TELEFERİK VE VAPUR ELEŞTİRİLERİNE TOPLU YANIT
Aziz Kocaoğlu, ayrıca son arıza sonrasında AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’ın gündeme getirdiği eleştirilere de şu yanıtı verdi: “Yok teleferik metro hikayesine benzemiş… Teleferikteki arıza bir saat içerisinde giderildi. Vapurlarla ilgili durmadan açıklama yapılıyor. Bizim yaptırdığımız aynı kalıplarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi de gemi yaptırdı, aldı. Hala vapurlarımızın aleyhinde konuşuyorsunuz. Oraya öyle, buraya böyle olur mu'” ifadelerini kullandı.  
 
KÖRFEZ ÇIKIŞI: YAĞMUR SADECE BENİM KAFAMA YAĞMIYOR
“Kokuyor demekle körfez kokmuyor” diyerek körfezdeki koku eleştirilerine de karşılık veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Geçen sene Meles’in bir bölümü betonlandı ve temizlendi. Bu kentte yaşıyorsunuz. Yağmur sade cebenim kafama yağmıyor. Suyu boşaltıyoruz, yağmur yağıyor. Betonlama 15 günlük iş. Ama sürekli yağmur yağdığından bugüne sarktı. Çok şükür Türkiye’ye örnek olarak körfez temizlendi ve kokmuyor. Çevre yatırımları konusunda hangi ille karşılaştırırsanız karşılaştırın, hani ilçeyle, hangi lüks siteyle karşılaştırırsanız karşılaştırın, İzmir bir numara” şeklinde konuştu.
 
LİSTEYLE YANIT VERDİ: CHP’Lİ BELEDİYELER SIFIR ÇEKTİ
Geçtiğimiz ay içerisinde İl Özel İdaresi’ne ait iş makineleriyle ilgili yargıdan çıkan iptal kararını da değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “İl Özel İdaresi’nden kalan mallarda yapılan işler belli. Yargıdan çıkan karar öncesinde, bu araçlar bize geri gönderilmeden iki gün önce araç dağıtımı yaptık. Ve orada adil davrandık. Parti ayrımı yapmadık. Bu dağılım yapılırken, şu belediyenin hizmet yapması  için bunarla hakkı vardı da, öbür belediyelerin buna hakkı yok m? Adalet mülkün temeldir diyorum. Adalet diyorum” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ayrıca İl Özel İdaresi’nden kalan iş makinelerinin dağıtımı konusunda adaletsizlik yapıldığını belirterek CHP’li ve AK Parti’li belediyelere verilen taşınır mallara ait detaylı listeyi de meclisin dikkatine sundu.
 
İZSU TIRLARI AÇIKLAMASI: BELEDİYE BAŞKANI ÇALMADI
Oturumda AK Parti’li meclis üyelerinin eleştirileri sonrasında İZSU Görece deposundan çalınan ve büyük tartışmalara yol açan 25 tır hurda malzemeyle ilgili açıklama yapan Kocaoğlu, “Götürülen malzemelerle ilgili grup sözcünüz açıklama yaptı. Vay efendim, Aziz Kocaoğlu yönetemiyor, vay efendim bürokratlar şöyle böyle dedi. Bu adi hırsızlıktır. Bu suç her yerde kafasını kıran adam tarafından yapılır. İhbar olmuş, gereken müdahale olmuş, biz stoklarımızı saydık, çalınan malzemeleri tekrar geri aldık. Biz de davacı olduk. Suçlu kimse adalete teslim olur, gereken yapılır. Adam gider banka soyar. Bunu İZSU Genel Müdürü, Büyükşehir Belediye Başkanı çalmadı, satmadı” dedi. Kocağlu’nun sözleri sonrasında AK Parti’li isimlerle CHP’li isimler arasında kısa süreli tartışma yaşandığı dikkat çekerken, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın “Türkiye’de hırsızlık konusunda kimin nasıl zafiyeti olduğunu iyi biliyor” ifadeleri ise kriz yarattı.
 
“ARSA MAĞDURLARI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”
Kocaoğlu, sözlerinin devamında AK Parti’li isimlerin meclis öncesinde eylem yapan arsa mağdurları konusunda ise şu açıklamayı yaptı: “Balçovalı arsa mağdurları konusu bu mecliste defalarca gündeme geldi. 80 öncesindeki darbeden bu yana konu gündemde. Biz geldiğimizde 1842 tapulu vatandaş vardı. Son derece engebeli bir arazi, orada dere yatağı var. Bizim kamu arazinde böyle bir mağduriyet var diye verme yetkimiz yok. Para verip makbuz alan vatandaşlar için yasa çıkartılmalı. TBMM’nin düzenleme yapması gerekiyor. Avukatları ile görüşerek burada bir çalışma yaptık. Zemin etüdü ve planlamayı yaptık. Arazinin büyük bir kısmı inşaat yapılamayacak sakıncalı alan çıktı. Burada tek tek inşaat yapmak mümkün değil. Etüde göre yerleşim planı yaptık. Çağırdık görüştük. Olimpiyat Evleri gibi yerleşim istediler. Sonra AİHM’ye gideceğiz dediler. Oraya 1842 kişi 2 bin 500 bina yapabiliyor. Yapılabilen bu, olabilen bu. Burayı müttehaitde verebilir, ev yapabilirler. Tapularla ilgili Büyükşehir’in yapabileceği bir şey yok. Çözebileceğimiz en iyi noktada çözme iradesini gösterdik. AİHM’den emsal bu çıkar, bu hak verilir… Kanun ne derse o olur… Çözebildiğimiz bu kadar. Daha iyisini yapacak olan yargı mercidir. Mağdur olmuşlardır, yerden göğe kadar haklıdır. Bu kangren olmuş bir yaradır. Tapusuz vatandaşların TBMM’ye gitmesi, bir arazi tahsisi ile kırk yıllık yaranın giderilmesi gerekmektedir. Tapulular için yapılacak şey zaten tarafımızca yapılmıştır.
 
“11 YILDIR BİR KURUŞLUK MAL SATMADIM”
Öte yandan, toplantıda AK Parti’li meclis üyesi İmet Tunç’un Üçkuyular’daki İstinye Park arazisiyle ilgili son Sayıştay davası ve beraat kararı da meclis gündemine taşındı. AK Parti’den gelen eleştirilere karşılık veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu  şunları kaydetti: “Bilmeden konuşmak yanlıştır. Oranın imarını kim çıkarttıysa çıkarttı. Orada adamın 2,5 emsal kazanılmış hakkı var. Ben kimseye bir şey satmadım. Dinle öğren gel. Orada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir metrekare tapulu malı yok. Onu gideceksiniz hangi belediyenin meclisinde satıldıysa, hangi belediye sattıysa ona soracaksınız. Ben 11 yıldır bir kuruşluk mal satmadım. Ben kendi işime bakarım. Bana ne AP Parti’li, CHP’li belediyeden'”
 
“NEDEN KONUŞTURDUN'” KAVGASI
Gergin geçen meclis oturumunda ayrıca salona gelen bir vatandaşın sözlü tepkisi de tartışmalara yol açtı. Meclise girerek toplantı sırasında TCDD ile ilgili şikayetini dile getirmesi ve “Tesislerde engellilerden 15 lira para alıyorlar. Yazıklar olsun bu AKP’ye” şeklindeki sözleri kriz yarattı. Yaşanan hadiseye tepki gösteren AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz, Başkan Kocaoğlu’na yüklenerek, “Art niyetinizden şüphemiz yok.  Bu sizin asli göreviniz. Sizinle göz göze geliyor. Vatandaş tam sekiz cümle kurdu. Sekiz cümleye kadar aklınız neredeyd? Siz belediye kanununa göre susturmanız lazım, meclisi usulüne göre yönetin, sükuneti sağlayın” dedi. gerginliğe yol açan vatandaş  olaydan sonra zabıta  personeli tarafından salondan çıkartılırken, tartışmalar bir süre daha devam etti.
 
“AKLINIZ NEREDEYDİ'”
Meclisteki protesto sonrasında AK Parti’li üyelerin sert tepki gösterdiği Aziz Kocaoğlu, “Konuşsun diyen var m? 11 senedir meclisin kurallarını öğrenemedik, sizden öğreneceğiz... Konuştuğu andan itibaren konuşma dedik. Adam mecliste  gelmiş konuşulmayacağını bilmiyor olabilir. Siyaset mi yapıyorsunuz başka şey m? Ayağı  takılan belediye başkanından biliyor. Adam söz mü isted? Ben adamı kasten mi konuşturdu? Bu arkadaş bana da söyleyebilirdi. Müneccim değiliz, bana da, CHP’ye de söyleyebilirdi. Meclisin TCDD ile, kampla ne alakası va? Adam kalktı iki laf söyledi gitti. Biz burada adamı getirdik kasten mi konuşturdu? Adamın ne dediğini anlayıncaya kadar zaten çıktı. Keşke CHP’ye söyleseydi de… Niye stres yapıyorsunuz şu ölümlü dünyada'” diyerek tepkilere sert çıktı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.