Dolar 34,6434
%0
Euro 36,4091
%0.08
Altın 2.932,490
%0.03
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Köy Enstitüleri Aydınlanma Ödülü Doğan Hızlan’a

Köy Enstitüleri Aydınlanma Ödülü Doğan Hızlan’a

Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nin 2013 Aydınlanma Ödülü, dünyaca ünlü yazar Doğan Hızlan’a verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen törene katılan Doğan Hızlan’a ödülünü Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Ödül Beratı’nı ise CHP Milletvekilleri Nurettin Demir ve Mustafa Moroğlu verdi.

  • Ege Postası
  • 18.04.2013 - 10:09
İZMİR - 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü onuruna 2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Balçova Belediyesi tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü bu yıl ünlü yazar Doğan Hızlan’a verildi.
Dünya üzerinde bir çok ülkede model olarak alınan ve Cumhuriyet’in en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüleri’nin 73. Kuruluş Yıldönümü Balçova Belediyesi ve YKKED tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, Yazar Hıfzı Topuz ve Yazar Alper Akçam katıldı. Balçova Belediyesi Kültür Müdürü Şair Tuğrul Keskin’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, YKKED Başkanı Kemal Kocabaş, 2003 yılından bu yana Aydınlanma Onur Ödülü alan Vedat Günyol, Dr.Engin Tonguç, Server Tanilli, Halit Çelenk, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Cengiz Bektaş, Genco Erkal ve Yaşar Kemal ve Hıfzı Topuz’a ilişkin bilgiler verdi.

Panel de hoş geldiniz konuşması yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise Cumhuriyet’in ayakta olmasının bir nedeni varsa oda Köy Enstitüleri öğretmenlerinin ve mezunlarının verdiği mücadeledir diyerek “Ancak bugün Cumhuriyet’in bize emanet ettiği bu muaazzam eğitim sistemine ihanet ediliyor. Bugün parası olan okuyabiliyor, parası olan yüksek mevkilere geliyor. Köy Enstitüleri tek tek köylere ulaşarak çocukları okuttu. Bugün adaletten bahsedenler ise çocukların eğitim seviyesini babasının cüzdanına göre belirliyor. O yokluk koşullarında 21 tane üniversite düzeyinde Köy Enstitüsü açılmışken, bugün devasa cezaevleri yapılıyor. Biz çocuklarımıza ‘bize emanet edilen Devrimi, Cumhuriyet’i yitirdik’ dememek için mücadele etmeliyiz. Şimdi bize düşen tek görev var Cumhuriyet kurulurken nasıl örgütlenildiyse bugün de aynısını yapmalıyız” diye konuştu.

Köy Enstitüleri’ni 2 açıdan önemsediğini ifade eden Yazar Doğan Hızlan “Çünkü Köy Enstitüleri sadece bir eğitim sistemi değil aynı zaman da hayat biçimidir diğer bir özelliği de edebiyata yaptığı çok önemli katkılarıdır. Köy Enstitüleri’nden öğrenmek, üretmek, çağdaşlaşmak hatta ısınmak için çalışan sonraki yıllarında da bu çalışmalarını edebi eserlerine yansıtan yazarlar çıkmıştır” diye konuştu. Konuşmasında duygulu anlar yaşayan Doğan Hızlan “Bu ödülü alırken aynı zamanda benden önce bu ödülü alanların izinden gitmem gerekiyor. Aynı aydın tavrıyla, aynı memleket duyarlılığıyla, aynı dürüstlükle hareket etmem gerekiyor. Aksi halde ihanet etmiş olurum” dedi. Konuşması uzun süre ayakta alkışlanan Doğan Hızlan’a Aydınlanma Onur Ödülü’nü Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya verirken, Ödül Beratı’nı ise CHP Milletvekilleri Nurettin Demir ve Mustafa Moroğlu verdi.
Panelin ilk konuşmasını yapan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Köy Enstitüleri’nin hala canlı olduğunu ifade ederek “Bunu en son Van depreminde yaşadık. Depremden sonra Bursa’ya tayini çıkan öğretmen çocuklarını ve okulunu bırakmayarak hizmete devam etti. Böyle yüzlerce binlerce öğretmenimiz var. . Onlar bizlerin umudunu korumasına yardımcı oluyor. Biz de tarihimizi unutmadan böyle öğretmenlerimize sahip çıkacağız. Çünkü şu anda bizlere kahramanlarımızı hain, hain olanları ise kahraman gibi göstermeye çalışanlar var. Cumhuriyet’in kuruluşunda ki imkansızlıkları ve o zaman yapılan devrimleri unutmadan o devrimleri yüceltmemiz gerekiyor” diye konuştu Eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş ise şu anda Atatürk Cumhuriyet’ine karşı çok yoğun bir saldırı olduğunu karşı devrimcilerin bir şeriat devleti kurma arzusunda olduğunu belirterek “Biz Cumhuriyet savunucuları burada tarafız. Saldırıya uğrayan tarafız. Bu saldırıları durdurmakta bizlerin görevidir. Bu toplantılar bunun altyapısını oluşturmalıdır. Herkese anlatmalıyız ki karanlık günler bizleri bekliyor. Farklı siyasal düşünceleriniz olabilir ama karanlıkta kalmak istemiyorsak birleşip bu saldırılara karşı bir durmamız gerekiyor” dedi. Yazar Hıfzı Topuz ve Yazar Alper Alçam’da Köy Enstitüleri’nin ülkemizin edebi gelişmesine yaptığı katkıları anlattı. Konuşmaların ardından panelistlere çiçek ve plaket verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.