Dolar 34,1710
%0.1
Euro 38,1563
%-0.23
Altın 2.914,580
%-0.64
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Patateste hasat sevindirdi

Patateste hasat sevindirdi

Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde patates yetiştiriciliği ile ilgili sözleşmeli tarım dönemine geçiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Pepsico firmasının işbirliği ile yapılan demonstrasyon çalışmalarının başarı ile...

  • Ege Postası
  • 26.09.2013 - 16:04
Erzincan’ın Çayırlı ilçesinde patates yetiştiriciliği ile ilgili sözleşmeli tarım dönemine geçiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Pepsico firmasının işbirliği ile yapılan demonstrasyon çalışmalarının başarı ile sonuçlanmasının ardından, önümüzdeki tarım sezonunda Çayırlı bölgesinde cipslik patates ekim alanının bin dekara çıkarılması hedefleniyor.

    Çayırlı ilçesine bağlı Harmantepe köyünde yürütülen demonstrasyon çalışmalarının sonuçlarının yerinde gösterilmesi ve çiftçilerin sonuçları sahada görmesinin sağlanması için ilçede patates hasat şenliği düzenlendi. Patates şenliğine Çayırlı Kaymakamı Önder Coşğun, Çayırlı Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Pepsico Firmasının Temsilcisi Hakan Sarı, Fritolays firmasının temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

    CİPSLİK PATATES İÇİN İDEAL BİR BÖLGE

    Çayırlı ilçesinde sözleşmeli patates yetiştiriciliğinin ilk adımının atıldığını ve gönüllü bir çiftçiye ait 18 dekarlık arazi üzerinde İl Müdürlüğü ve Pepsico firmasının önderliğinde cipslik patates ekimi gerçekleştirildiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çayırlı bölgesinin toprak yapısı ve iklim değerlerinin patates üretimine uygun olduğundan yapılan demonstrasyon çalışmasının, çok başarılı olduğunu vurguladı. Hububat ekiminin bölgede karlı bir üretim olmadığını kaydeden Karadağ, bölgede daha karlı alternatif ürünlerin devreye sokulmasının şart olduğunu söyledi.

    Çiftçilerin sürdürülebilir ve karlı bir tarımsal üretim yapabilmeleri açısından sözleşmeli tarım uygulamalarının yöreye girmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Erdem Karadağ, bu nedenle bu bölgede İl Müdürlüğü'nün Pepsico firması ile işbirliği içerisinde yaptığı demonstrasyon çalışmasının sonuçlarını yöredeki çiftçilerin görmesi ve benimsemesi açısından bir hasat şenliği tertip edildiğini söyledi.

    PAZARLAMA SORUNU ORTADAN KALKTI

    Geçen yıl Çayırlı çiftçisinin ürettiği patatesleri pazarlayamamasından dolayı bölgede büyük bir zarar oluştuğunu ve çiftçilerin kendilerine müracaat ettiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, gelen şikayetler üzerine değerlendirmelerde bulunduklarını, yemeklik patates yerine cipslik patates üretimine geçilmesinin pazarlama sorunlarını ortadan kaldıracağını düşünerek dünyanın en büyük gıda firmalarından birisi olan Pepsico firmasının yetkilileri ile görüşmelere başladıklarını söyledi. Pepsico firmasının yapılan davetlere icabet ederek bölgenin kalkınmasında büyük bir rol oynayacak olan sözleşmeli cipslik patates üretimine geçilmesi için deneme çalışmalarını başlattığını vurguladı.

    Şenlikte konuşan Çayırlı Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Çayırlı ovasının verimli toprakları ve suları ile, sahip olduğu iklimi ve yükseltisiyle ülkenin eşsiz ovalarından biri olduğunu söyledi. Çayırlı Kaymakamı Önder Coşğun, sözleşmeli üretime geçilmesinden emeği geçenlere teşekkür ederek, bu üretimle ilçede ilk kez sözleşmeli üretim gerçekleştirildiğini, ilk kez basınçlı sulama sistemlerinin kullanıldığını vurguladı. Sözleşmeli patates üretiminin hem karlı bir üretimin yolunu açtığını, hem de modern tarım tekniklerinin ilçeye yerleşmesini sağlayacağını belirten Kaymakam Önder Coşğun, salma sulama, bilinçsiz gübre kullanımı gibi topraklara zarar veren uygulamalardan vazgeçilmesinin ve çevreye dost, sürdürülebilir tarımın yerleşmesi noktasında Çayırlı’nın çok şey kazanacağını vurguladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.