Dolar 34,1537
%0.13
Euro 38,0303
%-0.36
Altın 2.913,960
%-0.02
Bist-100 9.891,00
%-1.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Samsun'da mülteci trajedisi iddiası

Samsun'da mülteci trajedisi iddiası

Samsun İnsani Yardım Hareketi (Siyahareketi) Başkanı İdris Akdin, çeşitli ilçelerde misafir edilen Suriyeli, Afgan ve Iraklı mültecinin sokaklara terk edilmiş durumda olduğunu iddia etti. Samsun Valiliği’nin, devletin mülteci statüsüyle...

  • Ege Postası
  • 18.07.2013 - 17:12
Samsun İnsani Yardım Hareketi (Siyahareketi) Başkanı İdris Akdin, çeşitli ilçelerde misafir edilen Suriyeli, Afgan ve Iraklı mültecinin sokaklara terk edilmiş durumda olduğunu iddia etti. Samsun Valiliği’nin, devletin mülteci statüsüyle yerleştirdiği ailelere karşı duyarsız kaldığını ileri süren Akdin, “Devlet, mültecilere kapılarını kapatmış, durumla ilgilenmesi gereken valilik, yaşanan trajediye duyarsız kalmıştır.” dedi.

Samsun’un Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy başta olmak üzere birçok ilçede kalan yaklaşık 500 Suriyeli, Afgan ve Iraklı ailenin zor durumda kaldıkları ifade ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Siyahareketi Başkanı İdris Akdin, şehre gelen çeşitli milletlere mensup ailelerin sokaklara terkedildiğini, kiminin park ve bahçelerde kiminin ise cami avlularına terkedildiğini iddia etti.

Ramazan ayında Samsun'da büyük bir trajedinin yaşandığını ifade eden Akdin, “2013 yılı başından itibaren ülkelerinden çeşitli sebeplerden dolayı ayrılmak zorunda kalan mültecilerin bir bölümü, mülteci sıfatı ile yerleştirilmek üzere Samsun'a gönderildi. 25 ailenin çok kötü şartlarda yaşamaya çalıştığını, Afganlı, Suriyeli, İranlı ve Iraklı ailelerin özellikle Ramazan ayında sahipsiz bırakıldıklarını tespit ettik. Bu durumla ilgilenmesi gereken valiliğimize yapılan müracaatlar da 'Bu bizim işimiz değil' diyerek geri çevrildi. Mültecilere Samsun halkı sahip çıkmaya çalışıyor. Kronik hale gelmeye başlayan bu soruna bir an önce valilik el koymalı, gelenlerin iaşelerinin ve barınmalarının karşılanması için gerekli tedbirler alınmalı, bürokratik sorunlar giderilmelidir. Aksi takdirde daha vahim trajediler kapıdadır.” diye konuştu.

Aldıkları bilgiye göre, bölgeye 500 civarında yeni mültecinin daha geleceğini söyleyen Akdin, “Böyle bir durum için önceden bir altyapı çalışması neden yapılmamıştır. Bu aileleri muhacir olarak görüyoruz. Ancak bu durum herhangi bir sivil toplum örgütünün altından kalkacağı bir durum değildir. Acil olarak gelenler için bir konaklama tesisi ihdas edilmeli, yerleştirilecek ailelere acil yardımda bulunulmalıdır.” şeklinde konuştu.

YARDIMLAR YAPILIYOR

Mültecilerin barınma, beslenme ve korunmalarıyla ilgili görevli Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, iddialarla ilgili yaptığı açıklamada gerekli yardımların yapıldığını, söz konusu iddiaların ise doğru olmadığını kaydetti. Vali Yardımcısı Şimşek, “Mültecilerle ilgili valiliğimizde önceden gerekli toplantılar yapılmış, alt komisyonlar kurulmuş, ilgili kararlar alınmıştır. Şu an hangi kamu kurumunun ne yapacağı ve ne tür yardımlarla bulunacağı bellidir. Gerekli yardımlar da yapılmaktadır. Dolayısıyla iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.” ifadelerini kullandı.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.