Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarımda üretim artışı ithalatı engeller

Tarımda üretim artışı ithalatı engeller

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, çiftçilerin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini belirterek, ‘Tarımda üretim artışı ithalatı engelleyecektir.” dedi.Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı...

  • Ege Postası
  • 23.07.2013 - 14:41
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, çiftçilerin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini belirterek, ‘Tarımda üretim artışı ithalatı engelleyecektir.” dedi.

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan’ı ziyaret etti.

ATB Başkanı Muammer Çalışkan’ın geçmiş dönem tecrübesiyle daha önemli işlere imza atacağına inandığını kaydeden Sönmez, “Çukurova, tarımda lider kent konumunda ancak uzun yıllar beklenen çıkışı sağlayamadı. Bölgemizin tarımda özel teşvik alması gerekiyor. Tarımda ürün çeşitliliğinin artması, tarımın sanayiye entegrasyonunun tam olarak sağlanması için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz.” dedi.

Çukurova’nın dünyanın sayılı tarım merkezleri arasında yer aldığını vurgulayan Sönmez, Adana’da tarım ve sanayide markalar oluşturulmasının önemine işaret etti. Tarımın Adana için öncelik taşıdığını ifade eden Sönmez, “Adana tarımı, sanayi, ticaret ve hammadde üreticisiyle bir bütünlük arzetmeli. Zenginliğimizin en büyük kaynağı tarımdır. Önümüzdeki yıllarda tarımın stratejik önemi daha çok anlaşılacaktır.” diye konuştu.

ATB Başkanı Muammer Çalışkan ise çiftçilerin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi. Adana çiftçisinin bilinçli olduğuna işaret eden Çalışkan, şöyle devam etti: “Tarıma yatırım geleceğe yatırımdır. Adanalı üretici mısır ve pamukta ABD’li çiftçiden daha yüksek verim almaktadır. Türkiye’de ziraat yapılan hemen her yerde artık mısır üretilebiliyor. Devletin kontrolünde yapılan mısır üretimi tüketimi karşılar noktaya ulaştı. Pamuğa oranla maliyeti daha düşük olan mısır üretimi gün geçtikçe artıyor. Ancak pamuk yetiştirilen bölgelerde bu ürüne daha çok destek verilmesi gerekiyor.”

Adana’nın 1 milyar 800 milyon dolarlık ihracatının 560 milyon dolarlık bölümünün tarım ürünlerinden karşılandığını kaydeden Çalışkan, “Türkiye ortalamasında tarım üretimi yüzde 12,5 seviyesinde iken Adana’da bu oran yüzde 30’ların üzerine çıkıyor. Adana’da tarımla beraber sanayinin de gelişmesi gerekiyor. Sulama teknikleri ve narenciye çeşitliliğini geliştirmeliyiz. Geççi ürünler ülkemizde de dünyada da büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

ADSİAD’ın Adana ekonomisine katkı koyan en önemli derneklerden biri olduğuna dikkat çeken Çalışkan, konuşmaların ardından Süleyman Sönmez’e ATB’nin hazırladığı ‘Çukurova’da Tarımın Tarihi’ isimli kitabı hediye etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.