Dolar 34,0483
%-0.04
Euro 38,0051
%0.26
Altın 2.824,290
%0.76
Bist-100 9.949,00
%1.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tartışmalı bütçeye onay!

Tartışmalı bütçeye onay!

Mayıs ayı ikinci meclis oturumunu gerçekleştiren Karabağlar Belediyesi’nde idarenin 2013 yılına ait kesin hesap cetveli oylamaya sunuldu. AK Parti’li meclis üyeleri tarafından “Önceki yönetiminin beceriksiz idari yapısı” eleştirisi ve başarısız olduğu gerekçesi ile reddedilen hesap cetveli CHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi. Yer yer tartışmalara yol açan bütçe raporuna sahip çıkan CHP Grubu ise eleştirilere en güzel cevabımız yeni dönemde hazırlayacağımız bütçe olacaktır” dedi

  • Ege Postası
  • 07.05.2014 - 21:42
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yönetiminde Mayıs ayının son meclis toplantısını gerçekleştiren Karabağlar Belediyesi’nde 2013 yılına ait hesap cetveli meclis onayına sunuldu. İsim isim okunarak yapılan oylama sonucu CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edilen geçmiş döneme ait kesin hesap cetveline AK Parti’li meclis üyelerinden sert eleştiriler gelirken, mecliste zaman zaman tansiyon yükseldi.
 
 
33 MİLYON TL VERGİ TAHSİLİ, 42 MİLYON TL BORÇ
Bütçenin oylanması öncesinde AK Parti adına söz alarak belediye harcamalarına ve bütçenin gerçekleşeme oranlarına dair eleştirilerini dile getiren Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu, “Bütçeyi incelediğimiz zaman toplam 76 milyon TL olan vergi gelirlerinde sadece 33 milyon TL’lik bir tahsil oranı var. Yüzde 44 gerçekleşeme oranı mevcut. Buna karşılık belediyemiz 2013’te 42 milyon TL tutarında borçlanmış. Ve 2 milyon TL faiz ödemişiz. Bu rakamlar bize ilçede gerçekten çok kötü bir yönetim şekli olduğunu gösteriyor. Personel giderleri, hizmet alım ihaleleri, özel güvenlik masrafları, müşavir firmalara giden toplam cari harcamalar ise 51 milyon TL. Çok yüksek cari harcama söz konusu. Bunu içinde yatırım yok. Ayrıca 42 milyon TL maliyetle bir belediye binası aldık ve 9 milyon TL tadilat bedeli var. Bunu da Büyükşehir Belediyesi’nden talep ettik. Muhtaç asker ailelere son iki senede ödeme yapılmamış. Karabağlarda muhtaç olan asker aileleri yok mudu? Bu olumsuzluklar çerçevesinde grup olarak kesin hesap cetveline olumsuz oy vereceğiz” dedi.
 
FAZLA’DAN “BECERİKSİZ” ÇIKIŞI
AK Parti adına eleştirilerini dile getiren bir başka isim olan Azad Fazla ise, diğer ilçelerin bütçesi ile Karabağlar’ın bütçesini diğer ilçeler ile kıyaslayarak, “Nerede yüzde 44 bütçe gerçekleşme oranı vardı? Elbette hiçbir yerde bütçe yüzde yüz gerçekleşmiyor ama hayali bütçe de yüzde 44’te kalmaz. Biz bu bütçeyi birlikte yapacağız. Yüzde 70 gerçekleşeme oranı bir belediyeyi başarılı gösterir. Yüzde 44’lük gerçekleşeme oranı ne kadar beceriksiz bir idari yapının olduğunun kanıtıdır” dedi.
 
“SEBEBİNİ HÜKÜMETE SORMAK GEREKİYOR”
CHP Grubu adına söz alan ve geçmiş dönemde de meclis üyeliği yapan Yaşar Geylani, AK Parti sıralarından gelen eleştirileri “Talihsiz açıklamalar” olarak nitelerken, “Bina alımı ile ilgili bu konuda her zaman şeffafız. Geçen dönemki meclis üyelerinin tamamının oy birliği ile bu karar alındı. Bu konuda bir sorgulama yapacaksınız önce kendi arkadaşlarınızı sorgulayın. Bu bütçe Sayıştay denetçilerince ve iç denetim uzmanlarınca incelendi. Bütçenin gerçekleşmesiyle ilgili yüzde 44 rakamının tek nedeni Türkiye’yi yöneten mevcut iktidara sormak gerekiyor. Halkın alım gücü ortada. AK Parti hükümetinin  izlediği ekonomik ve siyasal politikalar ortada. Halkın vergi ödeyebilecek durumu yok. Yoksul ve gelir seviyesi düşük kesimin ağırlıkta olduğu Karabağlar gibi bir ilçede toplanan vergi bile iyi bir rakamdır. Hükümetin politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
BELEDİYE BİNASINA DENETLEME TALEBİ
Geylani’nin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu, SPK ve BDDK tarafından akredite edilmiş firmalar tarafından satın alınan yeni belediye binası için maliyet tespiti yapılmasını isterken, “Bu talebimizi yerine getirirseniz, meclisi ve belediyeyi rahatlatacaksınız. Bu teklif zaten geçen dönemde de verildi. İdarenin devamlılığı esastır. Biz sizden vicdanları rahatlatmanızı istiyoruz. Bunu Karabağlar halkı için sormak zorundayız. Merkezi hükümetin tahsil etmiş olduğu vergilerden belediyeye aktarılıyor. Yönetim olarak tahsil etmeniz gereken vergileri tahsil edemiyor ve dışarından 42 milyon TL borç alıyorsanız kendinize bakmanız gerekiyor” dedi.
 
OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Eleştiriler bir süre daha devam ederken, oturumun devamında isim isim okunarak bütçe oylamasına geçildi. İdarenin 2013 yılına ait kesin hesap cetveli AK Partiden gelen ret oylarına karşılık CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.