Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüksel  'İzmir'in Çernobil'ini sordu!

Yüksel 'İzmir'in Çernobil'ini sordu!

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından yanıtlandırılmak üzere, Gaziemir'de faaliyet göstermiş olan Kurşun Fabrikasının radyoaktivite içeren atıklarının durumu ile ilgili bir soru önergesi daha verdi.

  • Ege Postası
  • 25.10.2013 - 09:51
İZMİR - 1969 yılından 2010 tarihine kadar faaliyetini sürdüren fabrikada 2008 yılında TAEK tarafından denetim yapıldığını, denetim sonucunda arazide radyoaktif madde bulaşmış atıkların tespit edildiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, fabrika atıklarının toprakla örtülmüş olmasının büyük bir çevre felaketi yaratabileceğine, dikkat çekti.

Yüksel, “Bu fabrika ve atıklarıyla ilgili bu yılın başlarında 27.02.2013 tarihinde de bir soru önergesi (7/19139) vermiştim. Önergeme verilen yanıtta, “Bunun nihai çözüm olmadığını, yüzey bertaraf tesisinin kurulması gerektiğini, konuyla ilgili çalışmaların İzmir Valiliğinin koordinasyonunda TAEK’in teknik görüş ve önerilerinin çerçevesinde yürütüldüğü”, ifade edilmişti. Ancak bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmamıştır. Çevre halkının endişeleri artarak devam etmektedir.

Gerekli güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığı açıkça görülebiliyor. Zaman içinde atıkların üzerindeki toprağında renginin değiştiği ve alanda bazı noktalardan gaz çıkışı olduğu gözlemlenmektedir. Uzmanlar radyoaktif maddelerin etkilerinin en az 100 yıl süreceğini, radyoaktif madde bulaşmış atıkların üzerinin “toprakla örterek bertaraf edilemeyeceği konusunda uyarıyorlar, diyerek sözlerine devam eden Yüksel, Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği hükümlerince radyasyon güvenliğinden sorumlu TAEK bu konuda acil önlem alınmalı, bu alanda acilen yeniden denetim yapmalıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, bir çevre felaketinin yaşanmasının önüne geçmelidir, dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.