Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayır'dan 'Kırık yumurta' çıkışı

Bayır'dan 'Kırık yumurta' çıkışı

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır İzmir'de bazı ilçelerde alınan ilk günden delege seçimi yapılması kararının baskın seçim gibi algılandığını belirterek listelerin 45 gün önceden il binası ve 2 hafta önceden ilçe binasında duyurulması gerektiğini hatırlattı. Bayır "Parti içi seçimlerde herkes oy kullanabilmeli" dedi, mevcut sistemi kırgınlık yarattığını 'Kırık yumurta' hesabıyla anlattı. Seçim havasını Egepostası'na değerlendirdi

  • Ege Postası
  • 07.09.2017 - 11:09

YAĞMUR UYGUR / EGEPOSTASI - CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır kongreler takviminin başlayacağı 10 Eylül tarihinde seçimlerini yapıp bitirecek olan ilçelerle ilgili gündeme taşınan baskın seçim iddialarını Egepostası'na değerlendirdi. Yapılması planlanan seçimlerin baskın seçim gibi algılanması konusuna katıldığını belirten Bayır, kendi il başkanlığı döneminde örnek vererek süreci anlattı.

Bayır, "İlçelerde alınan kararalar baskın seçim gibi oluyor. Bence aynen öyle oluyor. Bunun partiye bir yarar sağlamayacağını düşünüyorum.  2011'de yaptığım delege seçimlerinde de ben ilçe başkanlarına yazı çıkararak, 45 gün önceden kendilerinin bana, hangi mahalle seçiminin, hangi adreste,  hangi görevli tarafından, hangi saatte yapılacağının bildirilmesini rica etmiştim. İlçe başkanları da bunu bildirmişti.  Bazı ilçe başkanlarımız imtina etmişti. Tekrar yazdım ve 30 ilçe başkanlığından bunu aldım ve il binasına bunu astım. İlçe başkanlarına da en az iki hafta önce tüm üyelerinin duyabileceği şekilde bunu ilçe binasına asmalarını talep ettim. 2011'de yaptığımız seçimde gerçekten hiç bir şaibe olmadı. Ufak tefek bazı olaylar oldu ama onları da tekrar ettirdik iptal ettik" diye konuştu.

"BUNU NE ZAMAN BIRAKACAĞIZ'"

Parti içi çatışmaların partiye ve ülke geleceğine katkı sağlamayacağını vurgulayan Bayır, adalet rüzgarı vurgusu yaparak "Burada önemli olan şey şu CHP tabanı yakalanmış olan adalet rüzgarıyla birlikte 2019 seçimlerine endekslenmeli. Yani birbirini kıran, ötekileştiren, dışlayan bir tavır içinde olmamalı. Bir ilçe başkanı ve yönetimi düşünün, kendi üyesinden korkar m? Sonuçta insanlar sandığa gidecekler oylarını atacaklar ve oylarıyla delegeler seçilecek. Bu delege de daha sonra diğer üyeden ne farkı olaca? Sadece ilçe başkanlığında bir oy  fazla kullanacak. Normal statüde aynı şeyler geçerli. Peki neyin kavgasını yapıyoruz.' Bunu ne zaman bırakacağı? ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR OLMAMA SEBEBİ KIRIK YUMURTALARDA YATIYOR"

Bayır parti içi seçimlerde bir çok partilinin küsmesiyle az sayıda ismin kurultaya kadar ulaşabildiğini geride ise küskünler kaldığını yumurta örneğiyle anlattı. Bayır "Ben hep anlatmışımdır. Bu delege seçimleri kırılmış yumurtalar  serisini getiriyor. Yani iki ayrı liste çıkıyor mahallede. Birbiriyle vuruşuyor. Yumurtaların yüzde 50'si kırılıyor. Seçilmeyenler 'bu parti bana görev vermedi' deyip küsüp kenara çekiliyor.  Seçilenler ilçe kongresine gidiyor. Orada iki tane başkan adayı, orada da ikiye ayrışıyorlar. Bir daha ayırıyoruz yumurtaları. Kalan yumurtaların yüzde 25'i de orda kırılıyor. Kalıyor yüzde 25. İl Kongresine gidiyoruz. Burada da tekrar ikiye ayrılıyoruz o yüzde 25'ide orada vuruşturuyoruz kalıyor yüzde 12 buçuk. Kurultaya gidiyoruz  2 adaysa yüzde 6'sı Ankaraya varıyor bu delegasyonun, yüzde 94 'ü ise kırık yumurta tarlası gibi oluyor" diyerek tüzük kurultayını işaret etti.  Bayır, "Böyle  bir problemimiz var. Bu delege sistemini kökten çözecek girişimlerde bulunarak ne yapıp yapıp bir tüzük kurultayında artık bu ilçe başkanlığını da il başkanlığını da belediye başkanlığı ve milletvekilliğini de partinin tüm üyeleriyle  ama sağlıklı, parti eğitimini almış, aidatını ödeyen, partideki liyakatına bakarak oy hakkı vermeliyiz. Yapmamız gereken bence bir an önce budur. Bu partinin neden iktidar olamadığının temeli işte buradaki tartışmalar ve kavgalarda yatıyor.

ÇARŞAF LİSTE VE LİYAKAT

Parti içinde başlayan yarışı bazı ilçelerde istisnai olarak abartıldığına da dikkat çeken Bayır "İstisnai şeyleri de abartmamak lazım. Ben bir çok ilçeyi gezdim ve bunu anlattım. Çarşaf listeyle yapın dedim. 2 ayrı liste yerine iki ayrı lisedekileri tek liste yapın duvara koyun, kimse de evden getirdiği kağıdı atmasın diye özel renkli kağıt kullanın. Görevli bilsin sadece rengini. O renkte kağıda yazılarak atılsın. Dolayısıyla her iki taraftan da liyakat esasına göre  kim 'ben daha fazla bu bayrağı taşımak istiyorum' diyorsa onları delege yapalım. Bunu yaparken gençleri  kadınları da asla unutmayalım" ifadelerini kullandı. 

"DİKKAT ÇEKMEK İÇİN YAPMIŞ KÖTÜ ÖRNEK OLMUŞ"

Karşıyaka Belediyesi'nin daha önce kadın haklarına vurgu yaptığı afişlerin, muhalifler tarafından kullanılmasının doğru olmadığını da söyleyen Bayır şöyle devam etti:

"Cihan Bey anladığım kadarıyla bunu dile getirmek, basın ve medyanın ilgisini çekmek amacıyla böyle bir argümanı kullanmış bence. Bunu kullanmasaydı yeterince medyada basında yer alamayacaktı. Ve siz de bunu konuşmayacaktınız. Cihan Türsen deneyimli bir insan. Geçmişte belediye başkanlığı, ilçe başkanlığı yapmış bir isim.  O deneyim ve tecrübeye sahip bir arkadaş, o afişi sadece gündemde yer almak için kullandı diye düşünüyorum. Çok şık olmamış doğrusu. Çünkü o partiyle alakalı bir şeydi. CHP'nin kendi parti programında olan, Cumhuriyet ile, laiklikle ilgili, İzmir'e özgü bir şeydi. Kötü bir örnek olmuş bence.  Sonuç itibariyle onun da bir şeye dikkat çekmek için bunu yaptığını düşünüyorum. Başarılı da olmuş"

.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.