Dolar 32,2424
%0
Euro 34,8122
%0.39
Altın 2.419,020
%1.08
Bist-100 10.269,00
%0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İmam Hatip krizinde ikinci perde

İmam Hatip krizinde ikinci perde

​Karabağlar ilçesinde eski Maliye Meslek Lisesi’nin İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesine yönelik plan değişikliğinin yarattığı krizde ikinci perde başladı. Aynı alanda Vergi Dairesi, cami ve yurt yapılmasına da olanak veren 1/5000 ve 1/1000’lik planlara yönelik itirazları değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı incelemenin ardından hazırlanan yeni planları bir kez daha askıya çıkardı.

  • Ege Postası
  • 07.11.2014 - 16:51
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular’da Karabağlar Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve eski Maliye Meslek Lisesi olarak da bilinen alanda İmam Hatip Lisesi, öğrenci yurdu ve vergi dairesi yapılmasını öngören planlar bir kez daha askıya çıktı. Başta bölgede yaşayan vatandaşların karşı çıktığı ve ilçe belediyesi ile şehir plancılarının itiraz ettiği değişikliğe dair itirazları inceleyen bakanlık son kararını verirken, hazırlanan yeni planlar İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 30 gün süreyle askıya çıkartıldı. Planlara itiraz gelmediği takdirde, Üçkuyular’daki İmam Hatip Lisesi’nin önü açılmış olacak.
 
ÜÇKUYULAR’DA KRİZ YENİDEN BAŞLADI
İzmir’de eğitim alanında yaşanan tartışmalar son hızıyla devam ederken, Üçkuyular’da İmam Hatip Lisesi ile ilgili yaşanan plan tartışmaları yeniden alevlendi. Son dönemde İzmir'de aldığı kararlar ile büyük tepkiler toplayan Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz aylarda çok tartışılacak bir değişikliğin altına imza atmış ve 2003 yılında kapatılarak örgün eğitim faaliyetlerine son verilen Üçküyular'daki Maliye Meslek Lisesi'nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesine onay vermişti. 8 bin metrekarelik alanı İmam Hatip Lisesi olarak belirleyen MEB’in, cami yapılmasını da olanak sağlayan planlara göre 2 bin 500 metrekarelik alanın da vergi dairesi olarak kullanılmasına yönelik plan değişikliği kararı bir kez daha gündeme geldi.
 
KARABAĞLAR BELEDİYESİ VE ŞEHİR PLANCILARI İTİRAZ ETMİŞTİ
Bakanlığın söz konusu bölgede İmam Hatip Lisesi ve Vergi Dairesi yapma kararına karşı 500 imza toplayan ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na itirazda bulunan Fahrettin Altay Mahallesi sakinlerinin yanı sıra, planlara Karabağlar Belediyesi’nden de itirazlar gelmişti. Yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve halkın yanı sıra TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin yoğunluk artışı, bölgede asıl ihtiyacın meslek lisesi olduğu, sosyal donatı alanlarının azaldığı ve eksilen donatı alanlarına eş değer alanlar sunulmadığı gibi gerekçelerle 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına sunduğu itirazları değerlendirmeye alan bakanlık, gelen tüm karşıt görüşlere rağmen ısrarından dönmedi ve düzeltilen planları yeniden askıya çıkardı.
 
YENİ PLANLAR ASKIYA ÇIKTI
Askıya çıkan yeni imar planları süreci de sil-baştan yaparken, İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 5 Aralık 2014 tarihine kadar gelen itiraz, görüş ve önerileri değerlendirmeye alacak.


 
HALK İSYAN ETMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda mahalle halkının düzenlediği eyleme katılarak açıklama yapan ve yerel yönetimin hiçe sayılarak ve belediyelere haber verilmeden plan değişikliği yapıldığını belirten CHP Karabağlar İlçe Başkanı Polat Manduz, “Çok acı bir tablo ile karşı karşıyayız. Plan değişikliği yapma yetkisi belediyelere ait olmasına rağmen, ranta hizmet amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yetkiyi de eline aldı. Buradaki plan tadilatı, halka danışılmadan, ihtiyaç, trafik, yoğunluk gibi faktörler düşünülmeden, belediyeye haber verilmeden yapıldı. Benzer şekilde, Otoyol kenarına AVM ve otel yapıldığını da gördük. Gençlerimizin önünü keserek çağdaş okulların yapılmasına engel oluyorlar ve hükümet kendi anlayışına hizmet edecek şekilde hareket ediyorlar. Biz İmam Hatip’lere karşı değiliz. Ama başka alanlar varken, özellikle buranın seçilmesi yurttaşlarımızın tepkisine ve belediyelerimize yapılan haksızlığı, hükümetin kendisi gibi düşünmeyen vatandaşlara yaptığı bir haksızlık olarak görüyoruz. Bu planları yapan zihniyete CHP olarak karşı olduğumuzu belirtiyor ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuyoruz” sözleri ile yaşananlara sert tepki göstermiş ve “Bu yapılanı hakaret sayıyoruz” demişti.
 
PLANDA VERGİ DAİRESİ, İMAM HATİP LİSESİ VE CAMİ BİRARADA
Karabağlar ilçesi Fahrettin Altay Mahallesi'nde yer alan Maliye Meslek Lisesi'nin İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürülmesi için karar alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) hazırladığı planları geçtiğimiz aylarda Çevre Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık, MEB'in Üçkuyular'da yer alan ve atıl durumda bulunan eski yatılı meslek lisesine ait yurt binaları, derslikler ve idari yapıların olduğu 10 bin 647 metrekarelik alanın 8 bin metrekaresine İmam Hatip Lisesi, 2 bin 647 metrekarelik alanda da vergi dairesi yapılmasına olanak sağlayan imar planlarını onaylayarak askıya çıkarmıştı. Mülkiyeti hazineye ait arazide 4 kata kadar yapılaşma sınırını koruyan planlara olur veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eğitim tesis alanı ve resmi kurum alanı olarak belirlenen söz konusu okul alanında cami, pansiyon ve spor salonu yapılmasına yönelik yapılaşma koşullarını da onaylamıştı. Bakanlık, 22 Ağustos tarihinde resmi itiraz süreci biten 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarıyla ilgili Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne değişikliği resmi yazı ile bildirirken, belediyeler alanla ilgili bir plan çalışması yapmadı. Ağustos ayında itirazlar gelen planlar sürecin ardından bir kez daha askıya çıkartıldı ve itirazlar da yeniden değerlendirmeye alınacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.