Dolar 32,2457
%-0.28
Euro 34,7670
%-0.13
Altın 2.396,810
%0.14
Bist-100 10.277,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Ankara Kulisleri

Önümüzdeki yıl yapılacak olan milletvekili seçimlerine doğru geri sayım sürerken, CHP’nin kalesi İzmir'de milletvekili aday adaylığı konusunda kulisler yavaş yavaş hareketlenmeye başlamıştı.
 
Kulisleri başkent Ankara’da takip etmek istedim.
 
Aday adaylarının en çok tercih ettiği günolan Salı günü,  TBMM grup toplantısına ben de katıldım.
 
Ardından da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşme fırsatı buldum.
 
 
Bu görüşme, İzmirlilerin çok merak ettiği soruların yanıt bulması açısından çok önemliydi. Vekil adaylarının çok merak ettiği sorunun cevabını Kılıçdaroğlu verdi.
 
Genel başkanla olan görüşmeme az sonra değineceğim.
 
İlk olarak CHP TBMM grup toplantısından izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
 
 
CHP grup salonundaki İzmirlilerin sayısının çokluğu beni şaşırttı dersem yeridir.
 
Hafızamı şöyle bir yokladığımda, 2011 seçimlerinde CHP’de İzmir 1. Bölge’den 150 civarında, 2. Bölgeden de 140 civarında aday adayının ortaya çıktığını hatırlıyorum.
 
Salondaki İzmirlilere ve seçime sathı mahalline yaklaşık 6-7 ay olmasına rağmen şimdiden lobilerin başladığına tanık olmak, 2015 genel seçimlerinde de bu sayının toplamda 2011 seçimlerinin iki katı olacağını gösterdi.
 
İnanın salonda en az 50 civarında vekillik hayalleri kuran İzmirli siyasetçiyi gördüm desem abartmış olmam.
 

Ha bir de unutmadan hatırlatalım mevcut vekillerin ve önceki dönemlerde vekillik yapanların çoğu yeniden aday adayı olmayı planlıyor.
 
CHP grup toplantısı oldukça görkemliydi.
 
Bu görkemin kaynağı da İzmir ve çevre illerden gelen Tahtacı Alevilerin yöresel kıyafetleri ile yarattığı o muhteşem sevgi ortamıydı.
 
Genel başkanlığını Yolcu Bilginç'in yaptığı Tahtacı Alevileri Kültür Derneği yaklaşık 300 kişilik bir grupla CHP grubuna çıkarma yaparak CHP'nin Alevi açılımına tam destek verdiklerini açıkladılar.
 
Grup toplantısından hemen sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, görüştüğü Tahtacı Alevileri Kültür Derneği  üyelerine yakın ilgi gösterdiğini gördüm. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, programının çok yoğun olmasımna rağmen görüşmenin yaklaşık 30 dakika sürmesi de bu ilgilinin kanıtıydı.
 
Gelelim Genel Başkanının Ankara’dan İzmir’e bakışına…
 
 
Ve gelelim diğer kulis bilgilerine...
 
Genel Başkana çok yakın bir kaynaktan aldığımız bilgiye göre ön seçim olacak kararından Ankara-İstanbul için vazgeçileceği yönündeydi.
 
Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile yaptığım sohbette, İzmir'de ön seçim kararını uygulamakta kararlı olabileceğinin sinyalini verdi.
 
Hatta bu kulis bilgisinin devamında mevcut milletvekillerinden bir kaç isim dışında tamamının emekliye sevk edileceği dillendiriliyor...
 
Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun yeni isimler ile yola devam edeceği ileri sürülüyor.
 
Geçtiğimiz dönemlerde Kurultay'da MYK'ya girmesi beklenen Mehmet Ali Susam ve Aytun Çıray ikilisinden Mehmet Ali Susam'ın liste dişinda kalma ihtimalının olabileceği ifade edildi.
 
Diğer taraftan ise İzmir'in başarılı vekillerinden olan Aytun Çıray'ın Ankara'da çok güçlü olduğunu hissettim.
 
CHP kulislerini yakından takip eden Ankaralı gazeteci dostumuza bu iddiayı sorduğumuzda onun da açıklamaları Çıray isminin şansının epeyce yüksek olduğunu gösteriyordu. Hatta önümüzdeki dönem Çıray'ın Kılıçdaroğlu'nun üst düzey kadrosunda yer alacağını ifade etti.
 
Peki, İzmir listesinin ilk sıralarında kimler olacak'
 
Bu soruyu da CHP kulislerini yakından takip eden Ankaralı gazeteci dostumuza sordum.
 
Bakın aldığım cevap şöyleydi;
 
‘2015 seçimleri için CHP İzmir listelerinde bazı flaş isimlerin olmasına şimdiden garanti gözüyle bakılıyor.
 
Bu isimlerin başında Gazeteci Uğur Dündar, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Gazeteci Tuncay Özkan, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Bozoğlu ve EBSO Başkanı Ender Yorgancılari geliyor.’
 
 
Aslında şöyle de bir gerçek var;
 
Ne yalan söyleyeyim çok uzun süre önce parti içinde çok fazla etkisi olmadığını ifade ettiğim Kılıçdaroğlu'nun 2015 seçimlerinde masaya yumruğunu vuracağını ve kendi kadrosunu kuracağını düşünüyorum.
 
Yani anlayacağınız CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu partinin başında bugüne kadar hiç olmadığı kadar bu seçime rahat girecek.
 
Son yaşananlardan sonra ‘Ulusalcılar CHP'den dışlanıyor’ algısı yaratılmak istense de bunda başarılı olamayan o birileri şimdi de Kılıçdaroğlu’na karşı Ulusalcılar listelerden dışlanacak muhalefeti yapıyorlar.
 
 
Ancak ne var ki; Kılıçdaroğlu bu dönem ülke genelinde olduğu gibi İzmir’de de ulusalcıları dışlamayacak aksine ulusalcı kimliğiyle tanınanları kucaklayarak listelerde seçilebilecek yerlerden aday gösterecek gibi görünüyor.
 
Görüştüğüm çok sayıda İzmir’e yakın siyaset duayeni bu seçimlerde İzmir’de Ertuğrul Günay faktörü olmaması ve MHP’nin tezkereye ‘Evet’ oyu vermesi nedeniyle yapılacak olan genel seçimlerde MHP'nin oylarının ciddi anlamda düşeceği ve CHP'nin oylarının artacağını söylüyor ve CHP'nin en az 17 milletvekili çıkarılacağından söz ediyor.
 
Evet, bu duayen abilerimizin dediği gibi bir zamanların AKSOLCU’su Ertuğrul Günay’ın olmaması yeni dönemde dengeleri değiştireceği düşüncesine CHP tabanı da inanırsa listelerin 9. sıraları da önem kazanacak.
 
Aslında grup salonunun lobisinde görüştüğüm pek çok CHP‘li de buna kendisini inandırmış durumda. Bu nedenle de pek çok kişinin gönlünde milletvekili aday adaylığı var.

 
 
Gelelim kulislerin listesinin şekillenmesine;
 
Birinci bölgede, en bomba isim EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Turgay Bozoğlu, listenin başında karşımıza çıkıyor.
 
Listenin altıncı sırasında Baro seçimini kazanan Avukat Aydın Özcan’ın olabileceği 7. Sırada Mimar Erkut Tamay’a yer verileceği ifade ediliyor. 8. sırada lokomotif olması açısından eski il başkanı Rıfat Nalbantoğlu’na yer verileceği ifade edilirken, birinci bölgenin 9. sırasına örgüte heyecan getirmesi için Avukat Sevda Kılıç’ın adının yazılabileceği iddia ediliyor.
 
İkinci Bölgede ise iddialara göre Aytun Çıray ve Gazeteci Uğur Dündar listenin başında yer alacak isimler. PM Üyeleri Elfin Tataroğlu, ve Gazeteci Tuncay Özkan’a da ilk beşte yer verilecek. PM Aliağa siyasetin tanıdığımız Barış Eroğlu ve mevcut il başkanı Ali Engin’le dizilişiyle de ikinci bölgenin hareketlenmesi hedeflenerek ilk sekiz tamamlanacak. İlk sıralarda gençlik kollarından gelen bir isim olan İzbeton Genel Müdürü Hüseyin Sezer yazılacaklar arasında olduğu iddia ediliyor
 
İddialar böyle!
Peki, bunlar gerçekleşir mi'
Ona da ileriki günlerde bakacağız.
Bu günlük Ankara kulislerinden bu kadar yeter.
Öyle değil mi'
  
NOT; CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in Karşıyaka'da kendisine bir ofis tuttuğu, bundan sonra siyasi faaliyetlerine buradan devam edeceği  ve önümüzdeki dönem İzmir'den Milletvekili aday adayı olacağı konuşuluyor...

İzmirlilerin yakından tanıdığı İl disiplin Kurulu üyesi Birol Soylu'nun CHP Genel Başkanı Kılıdaroğlu ile 5 dakika yanlız görüşmesi kafaları karıştırdı.
 
Diğer taraftan ise, CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemallettin Alper'in Ankara'da milletvekilleri, MYK ve PM üyeleri ile yaptığı görüşmelerde genel merkez ilişkilerinin ne kadar güçlü olduğunu söylemek yanlış olmaz... Alper'in YDK üyeleri ile sıcak ilişkileri dikkatlerden kaçmadı...