Dolar 34,1371
%0.08
Euro 38,2348
%0.18
Altın 2.912,490
%-0.07
Bist-100 10.030,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
28 Şubat mağdurları: Sürece etkisi olan sivillerin de yargılanması gerekir

28 Şubat mağdurları: Sürece etkisi olan sivillerin de yargılanması gerekir

28 Şubat davası kapsamında talimatla İstanbul Adliyesi’nde ifade veren Merve Kavakçı, Fermani Altun ve Reşat Petek, Batı Çalışma Grubu’ndan şikayetçi olduklarını söyledi. Müştekiler, davada 28 Şubat sürecinde etkili olan sivillerin...

  • Ege Postası
  • 27.09.2013 - 15:17
28 Şubat davası kapsamında talimatla İstanbul Adliyesi’nde ifade veren Merve Kavakçı, Fermani Altun ve Reşat Petek, Batı Çalışma Grubu’ndan şikayetçi olduklarını söyledi. Müştekiler, davada 28 Şubat sürecinde etkili olan sivillerin de yargılanması gerektiğini vurguladı.

Aralarında, 1999 yılında Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilen ancak yemin edemeyen Merve Kavakçı, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, eski Başsavcı Reşat Petek’in de bulunduğu 75 kişi, 28 Şubat davası kapsamında müşteki sıfatıyla İstanbul 29 Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.

Müştekiler, Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan’ın da yargılandığı 28 Şubat davasında ifade vermek için İstanbul Adliyesi’ne geldi ancak Mahkeme Başkanı izinde ve heyette bir hakim eksik olduğu için Adalet Komisyonu Başkanlığı’ndan mahkemeye geçici olarak bir hakim atandı.

İfade sırasında Reşat Petek, talimat duruşmasının dijital olarak kaydedilmesinin daha uygun olacağını belirterek, bu yönde talepte bulundu. Kadın müştekilerden birisi ise görüntülü kayıt yapılmasını istemediğini söyledi. Ancak mahkeme heyeti, ilerde ifadelerde eksik yazılma konusunun gündeme gelmemesi için duruşmanın dijital olarak kaydedilmesine karar verdi.

Disiplinsizlik suçlamasıyla 28 Şubat sürecini oluşturan ve yürüten Batı Çalışma Grubu adlı örgüt tarafından ordudan uzaklaştırıldıklarını belirten eski Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları, yaşadıkları maddi ve manevi baskı nedeniyle bu örgütte bulunan kişilerden şikayetçi olduklarını söyledi. Bu sürece kadar yaptıkları görevlerde çok sayıda üstün başarı ödülü aldıklarını belirten müştekiler, sürecin başlamasıyla birlikte eşlerinin örtülü olması nedeniyle maddi ve manevi baskı gördüklerini, ordudan atıldıklarını ya da emekli dilekçesi vermeye zorlandıklarını belirtti.

Örtülü oldukları için eşlerinin subay lojmanlarına dahi alınmadığını belirten müştekiler, üstleri tarafından eşlerine örtülerini zorla açtırmaları yönünde baskı gördüklerini anlattı.

Müşteki İrfan Çalışkan, bu süreçten sorumlu olan dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de yargılanmasını istediklerini dile getirdi.

ÇİLLER, DURUŞMAYA KATILMADI

28 Şubat davasının sanıklarından eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç'ın avukatı Arif Sarıkaya, "Sanıyorum müştekilerden Tansu Çiller, mahkemeye yazılı açıklama göndermiş ve duruşmaya gelmeyecekmiş. Kendisine sorularımız olacaktı." dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Caner Rüzgar, "Mahkemeye sunduğunuz 4 soruyu söylüyorsunuz sanırım. Avukatı aracılığıyla mahkemeye dilekçe göndererek duruşmaya katılamayacağını ifade etti. Ayrıca 3-4 sayfadan oluşan bir beyan dilekçesini de yine avukatı aracılığıyla mahkemeye gönderdi." açıklamasını yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.