Dolar 32,2432
%-0.04
Euro 34,6702
%-0.12
Altın 2.404,170
%0.16
Bist-100 10.248,00
%-0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

​O rapor nerede

Katı atık bertaraf tesisinin kurulacağı alan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Cevat Durak’ı yerel seçimler öncesi karşı karşıya getirmişti.
 
Belki de Karşıyaka’da Cevat Durak’ın yeniden atanmamasına neden olan bu itiraz, Karşıyakalılar tarafından da destek görmüştü.
 
Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cevat Durak’ın, ODTÜ ve Hacettepe Üniversiteleri’nden “Yamanlar’da katı atık bertaraf tesisi olmaz” raporu alması kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı.
 
Ve o dönem Kocaoğlu ve Durak defalarca bir araya gelerek görüşmüş ve  Kocaoğlu’nun eski Başkan Durak’a “ODTÜ ve Hacettepe Üniversiteleri’nden alınan raporlara uyacağını” açıklaması ile konu kısa bir süre gündemden düşmüştü.
 
Çöp tartışmalarına 30 Mart seçimleri döneminde AK Parti Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım da katılmıştı. Ve Yıldırım günlerce bu konuyu gündeminde tutmuştu.
 
Karşıyaka’da çöp tesisi yapılmasına en sert muhalefet ise AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli’den gelmişti. Denizli her platformda Karşıyaka’da yapılması planlanan çöp tesisinin yanlış olduğunu ve buraya yapılacak tesisin Karşıyaka’ya zarar vereceğini ifade etmişti.
 
Karşıyaka’da yapılması planlanan çöp tesisi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun gündemine geldi. Büyük Başkanın gündemine geldi gelmesine ama Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın ne söyleyeceği merak ediliyordu.
 
Bu konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Akpınar, tam anlamı ile politik bir yanıt verdi. Aynı Parti’den olduğu Büyükşehir Belediye Başkanı’na destek veren açıklama yapan Akpınar’ın Kocaoğlu ile yapacağı görüşmede ne diyeceğini bilemiyoruz.

Belki de bu görüşmede kamuoyundan gelen kaygıları iletecektir.
Cevat Durak döneminde “planlama müdürlüğü” tarafından ODTÜ ve Hacettepe Üniversitelerinden alınan raporların belediye arşivinde mevcut olduğu ve Başkan Akpınar’ın, ilgili müdürlükten bunu talep etmesi durumunda alabileceğini düşünüyorum.
 
Ya da bu rapor ilgili müdürlükte yoksa nerede'
 
Başkan Akpınar’ın , “Geçen dönemde alınmış ‘burası olmaz’ raporunu henüz görmedim.  Ben öyle bir rapor görmedim” demesi büyük bir talihsizliktir.
 
Siyasi deneyimine inandığım Başkan Akpınar’ın bu açıklamayı biraz daha düşünerek yapması daha uygun olurdu diye düşünüyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilgili yaptığı açıklamaları seçerek yapan Başkan Akpınar’ın, Karşıyaka Belediyesi’nde yapılan bir işlem ile ilgili böyle bir şey konuşmasının Karşıyaka kamuoyunda farklı algılandığını görüyorum.
 
Geldiği günden beri bu dengeleri iyi tuttuğuna inandığım Başkan Akpınar’ın, bu konuda küçük bir kaza yaptığına inanıyorum.
 
Oysa Karşıyaka’da yapılması düşünülen çöp tesisinin Harmandalı’da bulunan “vahşi çöp depolama” alanı olmadığını ve son teknolojik imkânlar ile yapılan bir tesis olacağını biliyoruz.
 
Ancak; önümüzdeki dönem İzmir’in oksijen kalbi olacak doğa harikası olan bölgede bu tesisin yapılması tam anlamı ile doğa katliamı olacaktır.
 
Çünkü burada yapılaması planlanan bölge Bayraklı, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Menemen ilçelerini etkileyecektir. Bu tesisin şehir dışına yapılması daha uygun olacaktır. 

Böylece kentin içinde olmayan tesis doğal olarak kimseyi rahatsız etmeyecektir. Yaklaşım 2 milyon insanın yaşadığı ve 5 Metropol ilçenin göbeğine yapılması düşünülen tesis İzmir açısından büyük sıkıntı yaratacaktır.