Dolar 34,1049
%-0.01
Euro 38,1993
%0.08
Altın 2.920,720
%0.21
Bist-100 10.030,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'İç Anadolu Akil İnsanı' Ergil, çözümü İzmir'de anlattı

'İç Anadolu Akil İnsanı' Ergil, çözümü İzmir'de anlattı

AKİL İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölge Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, İzmir’de süreci anlatırken müzakerelerin millet tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Ergil, “Tahriklere kapılmayın. Bu ülke bölünmez. Bıçak işlemeyen bir bütünlüğümüz var. Kürtler bu ülkeden ayrılmak istemediler. Eğer isteselerdi bu ülkenin her yerinde kan dökülürdü” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 15:18
İZMİR - AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in eskiden başkanlığını yaptığı Balkan Anadolu Derneği tarafından çözüm süreciyle ilgili bir konferans düzenlendi. Konferansa, Akil İnsanlar İç Anadolu Bölge Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil, Milletvekili Rıfat Sait ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu konuştu. Dernek üyelerinin yanısıra AK Parti’li il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı toplantı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (DESEM) gerçekleştirildi.

Doğu Ergil, Kürtler ile ilgili sorunun temelindeki yapısal yanlışların, uygulamaların teşhis edilmesi gerektiğini, bunun yolunun da anayasadan başlamak üzere hukuksal değişikliklerden geçtiğini anlattı. Ergil, müzakereyi milletin kendisinin yapacağını belirterek, “Bizim üzerimizde bir otorite yok. Egemenlik denen şey halka aitse, millet, yani biz oturacağız ve birlikte kavga etmeden yaşamanın şartlarını müzakere edeceğiz. Birlikte yaşamak sorunsuz olmaz. Doğada bile eşitlik yok. Eşitlik, sosyal bir kavram. Bunu sağlamanın yolu, ilki fırsat eşitliği, ikincisi yasaların önünde eşitliktir. Birbirimizin farklılıklarına tahammülsüzlük göstermeden bir arada yaşamanın şartlarını oluşturmalıyız. Aramızda müzakere edeceğiz. Şu kişi bu grup bu örgütle değil, yüksek demokrasiyi aramızdaki mutabakatla hayata geçireceğiz. Tuzsuz deli Bekir’le değil. Şu anda bu yapılıyor diye onu kınamıyorum” dedi.

SÜREÇTEKİ ÇELİŞKİLER

Prof. Dr. Ergil, bugün barışı savunanların düne kadar ip elinde gezdiklerine dikkat çekerek, süreçle ilgili çelişkilere de şu sözlerle dikkat çekti:

“Barış dilinin çatışmacı olmaması gerekir. Elinde iple dolaşan, barışın anahtarı olarak görülen kişiyi asmakla itham edilen çok yakın bir gelecekten geliyoruz. Hain ve bölücü bir örgüt. Bu örgüt hainse ve bölücü ise neden müzakere ediyoru? Bugün 'onunla anlaşalım’ diyen kişiler de yakın bir geleceğe kadar 'asalım’ diyen kişiler. Her şehit cenazesinde 'kanı yerde kalmayacak’ dedik. Bunu demek 'affetmeyeceğiz ve intikam alacağız’ demek. Pat diye o söylemi kesiyorsunuz. Ya bunda bir yanlışlık var ya da bir önceki tanımlamada yanlışlık var” dedi.

“BIÇAK İŞLEMEYEN BİR BÜTÜNLÜĞÜMÜZ VAR”

Doğu Ergil, demokratik Kürt girişimleri bastırıldığı için Kürtler’in üçte birini temsil eden örgütle görüşüldüğünü belirterek, “Barış denen şey düşmanla yapılır. Maalesef demokratik Kürt girişimleri ve örgütleri bastırıla bastırıla ölmekten ve öldürülmekten çekinmeyen bir örgüt ortada kaldı. Kürtlerin üçte birinin temsilini yürüten bu örgüt ortada kaldı. Tahriklere kapılmayın. Bu ülke bölünmez. Bıçak işlemeyen bir bütünlüğümüz var. Kürtler bu ülkeden ayrılmak istemediler. Eğer isteselerdi bu ülkenin her yerinde kan dökülürdü. Bu sürecin iyi yönetilmesi lazım. Bunun bir aktörü hükümetse diğer aktörü bizleriz” dedi.



“BU BENİM SORUNUM DEĞİL”

Doğu Ergil, AK Parti tarafından akil insanlar heyetine seçilmiş olmasının tepki gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

“AK Parti karşıtı olanlar bu gruba dahil edildiğim için benim oradaki varlığıma iyi bakmıyorlar. Türkiye’de kan gövdeyi götürürken 1980 yılında 'Terör ve şiddet’ kitabını ilk ben yazdım, sağ ve sol militanlar beni ölüm listelerinin başına koydular. Kürt yoktu ortalıkta, kan dökülüyordu ve resmi ajanslarda 'bir etnik grup’ olarak adı geçiyordu. Düşünebiliyor musunuz vatandaşının beşte birine ad koymamıştı bu devlet. Bizim laik kesimin diğer bir öcüsü de Fethullah Gülen’di. 100 soruda Fethullah Gülen’i yazdım. Türkiye’nin ne kadar önemsediği sorunu varsa üzerinde çalıştım ve açıklamaya çalıştım. Korkular, kuşkular bilgi nesnesi olmayan şeylere yöneliktir. Ben bu işi zaten yapıyordum. İki gazetede yazı yazıyorum, televizyonlara tartışma programlarına katılıyorum. Beni seçen kuruluş, AK Parti olduğu için kınanıyorsa bu benim sorunum değil.”

“BİZİ ELEŞTİRENLER ALTERNATİF SUNMUYOR”

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de, “Biz samimiyiz. Ama bu olaya siyasi olarak baktığınız zaman bu sorun devam ettiği sürece bazılarının oyuncağı olmaya devam edecekse ve bundan beslenecek bir kitle olacaksa biz buna 'hayır’ diyoruz. Sürece 'hayır’ diyorlar ama alternatif sunmuyorlar. Bizi eleştirenlerin alternatif sunmasını bekliyoruz. Kürt sorunu yoktur” dedi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da süreçle ilgili düşüncelerini dile getirdi.

AK PARTİ- AKP TARTIŞMASI

Konferansın sonunda İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı, Prof. Dr. Doğu Ergil’e “AKP sizi yeni mi keşfetti de akil insan olarak belirled? Sizin düşüncelerinize değer veriyorlarsa neden mecliste değilsiniz” diye sordu. Denizaslanı’nın AK Parti’ye AKP demesi salondakilerden tepki gördü. Salondakiler “AKP değil AK Parti” diye yanıt verdi. Denizaslanı ise “Bana göre AKP” dedi. Denizaslanı, salondakilerin bindirilmiş kıtalar olduğunu söyledi.(Elif Demirci-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.