''Şehre uyum'' projesinin startı İzmir'den veriliyor
Genel Koordinatörlüğünü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın, İzmir il yürütücüsünün de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Prof. Dr. Nurselen Toygar’ın olduğu “Göçle Gelen Ailelerde Kentlileşme Sürecine Katkı” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Ailesi göç ile gelmiş olan çocukların ailelerine yönelik kentleşme sürecine katkı sağlamak amacı taşıyan projede İzmir pilot bölge oldu. Başlangıç olarak 10 okulda 600 aileye ulaşılacak.
- Ege Postası
- 13.04.2013 - 12:18
PROJENİN KOORDİNATÖRÜ HOTAR
Genel Koordinatörlüğünü AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın, İzmir il yürütücüsünün de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Prof. Dr. Nurselen Toygar’ın olduğu “Göçle Gelen Ailelerde Kentlileşme Sürecine Katkı” projesinin tanıtım toplantısı Swiss Otel’de gerçekleşti. Ülkede göç oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Hotar, hükümet olarak, STK’larla birlikte göç ve göçün getirdiği sorunlara çözüm getirmek için bir araya geldiklerini ve projeyi oluşturduklarını söyledi.
PROJEYE SÜREÇTE DAHİL OLUNABİLECEK
Türkiye’de projenin sürecini İzmir’den başlattıklarını ifade eden Hotar, “ Uygulayıcılılar STK temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan platformlar olacak. Tüm illerde teşkilatlanacaklar. Projeyi uygulayacaklar.Platformda proje ekibi de var . Ancak ucu açık. Katkı vermek isteyen kurum veya kişiler gelip vereceği katkıyı paylaştıktan sonra projeye eklenebilirler. Bu daveti yerel yönetimlere ve diğer partilere de yapıyorum” dedi.
İLK ETAPTA 10 OKUL 600 AİLE
Projenin amacının göç alan bölgelerde ilkokulda okuyan ve ailesi göç ile gelmiş olan çocukların ailelerine yönelik kentleşme sürecine katkı sağlamak olduğunu belirten Hotar, “ Bu ailelere proje ekibi ulaşacak. Başlangıç olarak 10 okulda 600 aile hedefleniyor…Çeşitli kurslar, sosyal aktiviteler, sempozyumlar, atölye çalışmaları ve sportif etkinliklerle ailelerin şehir hayatına istihdama katılımı sağlanacak. Süre sonunda nasıl bir geri dönüşüm aldığımızı ölçeceğiz. Örnek olarak kaç kişi yeniden istihdam edildi veya kaç kişi müze gezisine katıldı, suç oranlarındaki düşme ne oldu gibi değerlendirmeler yapacağız. Projeyi uzatalım m? Yeni bir hedef kitlesine mi yöneleli? Bunların üzerinde duracağız” diye konuştu.
TOYGAR: İSTİHDAM SAĞLANINCA AİLE BİRLİĞİ SAĞLANACAK
Projenin İzmir İl Yürütücüsü olan Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, “ İzmir göç alan şehirlerden biri…Kente göçle gelen ailelerin sıkıntılarının başında istihdam var. Umutla geliyorlar umutsuzluk oluyor. Erkek işsiz kalıyor. Eşi evde kalıyor. Çocuk madde bağımlılığı içine düşüyor. Eşe şiddet başlıyor. İki tür çözüm var. Eğitimsel ve sahada çözümsel…Önce beyinlerinde bir uyum sağlayacağız. Sonrada saha da çözüm arayacağız. En önemlisi istihdam sağlamak. İstihdam sağlanınca o ailede ekonomik sorun ortadan kalkınca aile birliği sağlanacak. Gençlerin bağımlılıktan kurtulma okuluna devam etme ve sportif faaliyetlerle uğraşma yoluna gideceğiz” dedi.
ERDEM: EN ÇOK KATKIYI BAKANLIK YAPACAK
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise, “ Örnek bir proje…En çok katkı verecek ve en çok katkı alacak Milli Eğitim Bakanlığı ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olacak.Göç ülkemizde özellikle İzmir’de önemli sorunlara neden olan bir konu…Terör yaşam şartları gibi nedenlerle başka yerlere giden aileler gittikleri yere entegre olmakta zorlanıyor. En çok etkilenenlerde kadınlar ve çocuklar oluyor. Okullar hayat olsun projemiz var. Bu proje kapsamında 10 okul seçilecek ve eğitim alanı olarak da kullanılabilecektir. Hayat boyu öğrenme genel müdürlüğümüz 30’a yakın alanda halk eğitim merkezleriyle platforma katkı yapabilecek” diye konuştu.
PLATFORM EKİBİ
İzmir Platform Ekibi’nde Katip Çelebi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkez Müdürü Prof Dr. Turan Gökçe, Türk Anneler Derneği Buca Şubesi’ndan Gülşen Örenel, Türk Anneler Derneği Gaziemir Şubesi’nden Gül Funda Bük, Bornova Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği’nde Yücel Aksoylu, Kızılay Derneği Kemalpaşa Şubesi’nden Arif Uğurlu, Kızılay Derneği Bornova Şubesi’nden Fahrettin Dokak, Kızılay Derneği Karşıyaka Şubesi’nden Muhammet Altunkaya ve Ziraat Odası Meclis Başkanı Selami Seven yer alıyor.
PROJE EKİBİ
Proje ekibi ise ilk etapta şu isimlerden oluşuyor; Sosyal politika uzmanı Prf. Dr. Adnan Gülerman, sosyal politika uzmanı Prof. Dr. Fikret Sönmez, Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, AK Parti Ar-Ge’den Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Bekir Pakdemirli, AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu İl Başkan yardımcısı Fajika Altunay, AK APrti İl Yönetim Kurulu Üyesi Jale Taşoğlu, AK APrti İl Yönetim Kurulu ĞÜyesi Sibel Günerhan, AK Parti İl Kadın Kolları Ar-Ge’den Sorumlu Başkan ayrdımcısı Sevgi Bekeç, AK APrti İl gençlik Kolları Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan yardımcısı Ferhan Demirgil…
PROJE PAYDAŞLARI
Proje uygulanırken paydaşlarda olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, İş-Kur, emniyet, Muhtarlar ve yerel yönetimler projenin ilgili kurumları olarak yer alırken, STK’lar, medya ve meslek odaları da gönüllü kuruluşlar olarak projeye destek verebilecek.
ÖNGÖRÜLEN PROGRAMLAR
Projede öngörülen ve uygulanacak eğitim programları öfke kontrolü, hijyen, kadın hakları, şiddet, hasta bakımı, yaşlı bakımı, çocuk bakımı, ev ekonomisi, yaşayan İzmir, başarılı bir nesil yetiştirmek, kent kültürü ve sosyal sorumluluk bilinci, toplumsal iletişim, başarılı bir genç olmak olacak.
Yorum Yazın