Dolar 34,1149
%0.02
Euro 38,2260
%0.15
Altın 2.916,920
%0.08
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti'den Kocaoğlu'na teşvik kontrası

AK Parti'den Kocaoğlu'na teşvik kontrası

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi’nde cuma günü AK Parti ve CHP’liler arasında yaşanan gerginliğin ardından “Tatlıya bağladık” açıklamaları yapılsa da AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, basın toplantısı düzenleyerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eleştirdi. Çakar, Kocaoğlu’nun ve bürokratlarının teşvik sisteminden yararlanmayı bilmediğini, bu nedenle yeni fuar alanı yapımında İzmirli’nin 120 milyon lirasının sokağa atıldığını öne sürdü.

  • Ege Postası
  • 16.04.2013 - 12:59
İZMİR - AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, meclis üyeleri Kerem Ali Sürekli, Sıddık Soysal, Saip Tiryakioğlu ve AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile birlikte partisinde düzenlediği basın toplantısında, cuma günü İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaşanan gerginliği hatırlatarak, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın isteği üzerine basın toplantısı yaptığını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Çakar, mecliste yaşanan gerginliğin ardından CHP’lilerin kendisine fiziki müdahalede bulunduğunu ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan’ın meclis sonunda yaptığı konuşmanın ardından tartışmayı tatlıya bağladıklarını belirterek “Fiziki olmamak şartıyla herkes kendi ifadelerini düşüncelerini ifade edecektir. Ses tonlarımız zaman zaman yükselir. Bunlar çok doğal şeyler ancak fiziki müdahaleden biz de üzüntü duyduk. CHP de üzülmüş olacak ki toplantının sonunda Sırrı Aydoğan üzüntülerini dile getiren bir konuşma yaptı. Biz de kabul ettik. Basın mensupları Kocaoğlu’na soru sordu o da ‘biz o konuyu tatlıya bağladık’ dedi. İzmir’in kavgalara ve kavgaların devamına ayıracak vakti yok. Halkın bizden beklentisi olan İzmir’i bir adım öne götürmek, yaşam standardını yükseltmek için elimizden geleni yapmamız lazım. Geri kalan şeylere takılıp kalmayacak bir anlayış içindeyiz” dedi.

BAKAN POLEMİĞİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun cuma günü mecliste yaptığı konuşmada, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile arasında geçen kredi diyaloğunu aktarmış, “Geçen Zafer Çağlayan Bakanımız bir kuruluşun ödül verme töreni için İzmir’e geldi. Ben bu turizmden ve limanın büyütülmesi konusunda da Binali Yıldırım’a teşekkür ettim. Sayın bakanımız kalktı dedi ki, ‘Biz senin yaptığın işe yabancı kredi kullanırsan 2 puan, yerli kredi kullanırsan 4 puan destek veririz. 400 milyon destek gelecek diye seviniyorum, puan düşünce benim kredim bedavanın üstüne geliyor. Araştırdık, doğru yazıyor ama diyor limit 600 bin lira. Sayın Bakanım limit 600 bin lira demedi. Ben sabaha kadar uyumadım dedim ne oluyor’’ diyerek yaşadığı hayal kırıklığı yaşadığını ifade etmişti.

YATIRIMLARI BELEDİYE BAŞKANLARI KAÇIRIYOR
Çakar mecliste gerginliğe neden olan bu açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını içeriğinin eksik olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

“Kocaoğlu’nun herhalde o toplantıda bakanın söylediklerini tam anlayamadığını, bürokratlardan aldığı bilgilerin de yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bir süredir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP milletvekilleri tarafından İzmir’in Türkiye’deki uygulanmakta olan teşvik sisteminden yararlanamadığı ve haksız bir rekabet oluştuğu yönünde gerçeği yansıtmayan konuşmalar var. İzmir 3. büyük kenttir ve daha ileriye gitmesi ülkenin gelişme hızı içinde yerini alması için AK Parti Hükümeti olarak üzerimize düşeni yapmaktayız. Bir kentin ve o kentte yaşayanların sadece hükümet yatırımlarıyla kalkınmasını beklemek doğru bir yaklaşım değildir. İzmir’in gelişmesi için hükümetin yatırımlarının yanı sıra yerel yönetimlerin de gerekli yatırımları zamanında ve hızla yapmaları gerekir. İzmir’e yapılacak özel sektör yatırımları belediyeler tarafından teşvik edilmeli, kolaylaştırıcı olunmalı. Artık bahanelerin ardına sığınmaktan vazgeçilmeli. İzmir’in çeşitli bahane ve gerekçelerle kente yapılan yatırımları kaçırmasının birinci sorumlusu yerel yönetimler ve onların başındaki başkanlardır. Teşvik sistemine yönelik eleştiriler, iş beceremeyen, İzmir’i yönetmekten aciz idarecilerin bahaneleridir. İzmir’e yapılacak yatırımlar teşvik kapsamındadır.”


İZMİR’İN 120 MİLYON LİRASI SOKAĞA ATILDI


İzmir Fuarı’nın ihale bedelinin 260 milyon lira olduğunu belirten Çakar, Büyükşehir Belediyesi’nin bu yatırımı kendi şirketi olan İZFAŞ aracılığıyla yaptığı takdirde 120 milyon lira teşvikten yararlanacağını anlattı. Çakar, “Beceriksiz bürokratlar ve idareciler bu yönetmelikleri bilmediği için bunu kaçırdılar ve İzmir’in 120 milyon lirasının sokacağa atılmasına neden oldu. Bu teşviğin yarısı iş yaparken veriliyor. Yatırım kapsamında yarattığı istihdam için ödenmesi gereken SGK priminin asgari ücrete denk gelen kısmı yedi yıl süreyle bakanlık ödeyecek.
Yani, yeni Fuar Alanı bittiğinde orada bin kişi çalıştırırsanız, yedi yıl boyunca SGK primini bakanlık ödeyecek. Bu sadece ayda 300 bin lira demektir. Yedi yılda 20 milyon lirayı geçen bir destek demektir. Yatırım kapsamında temin edilen ithal veya yerli makine ve techizat için KDV ödenmeyecektir. İthal makine ve techizat için gümrük vergisi ödenmeyecektir.”

KAVGA VE POLEMİKTEN VAZGEÇİN

Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Çakar, kullanılan kredinin 700 bin liraya kadar olan faizinin bakanlık tarafından ödendiğini dile getirerek, “Alınan kredinin 700 bin liraya kadar olan faizi bakanlık tarafından ödenecektir. Tüm bu imkanlar, Büyükşehir Belediyesinin yapmakta olduğu Gaziemir Fuar Alanı yatırımı için kaçırılmaz fırsatlardır ancak kavgayı ve polemiği kendisine siyaset üslubu haline getirenler bu imkanları araştırmak yerine kavgayı tercih etmektedir. Kavga ve polemikten vazgeçin. Kocaoğlu, Bakan’ın konuşmasını anlayamamış içinden bir kısmını cımbızla çekmiş ve teşvikle ilgili düzenleme hakkında da bürokratları tarafından yanlış yönlendirilmiş. Bu tür yanlış ve eksik bilgilerle bakanları da içine katan polemiklere girmenin İzmir’e bir yararı yoktur. Kocaoğlu bu polemikler yerine yukarıda sayılan imkanları öğrenmeli ve bu imkanları İzmir ve İzmirli’nin lehine değerlendirmelidir” dedi.









































Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.