Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den kadına şiddete eş zamanlı tepki

CHP'den kadına şiddete eş zamanlı tepki

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları son günlerde kadınlara yönelik ağır şiddet içeren olayların artması üzerine, yeni yasa önerilerini gündeme getirmek ve yeni bir imza kampanyası başlatmak amacıyla 30 ilçede eş zamanlı olarak basın toplantısı düzenledi. Düzenlediği farklı etkinlikler ve eylemler ile kadına karşı uygulanan şiddete tepkisini her fırsatta dile getiren CHP İl Kadın Kolları temsilcileri, şiddet olaylarına karşı toplumsal bilinç yaratmanın şart olduğunu belirterek, her daim kadınların yanında olacaklarını kaydetti.

  • Ege Postası
  • 29.05.2013 - 13:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-CHP Karabağlar İlçe Başkanlığı bünyesindeki Aydın Ertem Eğitim Salonu’nda düzenlenen toplantıya CHP İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku ve İl Kadın Kolları Yöneticileri, Karabağlar İlçe Kadın Kolları Başkanı Mahinur Yener ve ilçe kadın kolları yöneticileri, İlçe Gençlik Kolları Yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda partili kadın üye katıldı. Şiddete maruz kalan Şeyda Gökçe’nin annesi Mürrüvet Kaplan da toplantıda yer alarak kadına karşı uygulanan şiddeti kınadı.

İzmir’e yakışan manzara bu mu'

Atılacak adımlar ve tepkileri hakkında bir açıklama yapan İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, kadına karşı şiddet olaylarında yaşanan artışa dikkat çekerek, “Her gün mutlaka basında en az bir kadına karşı şiddet olayı okuyor ya da izliyoruz. Geçtiğimiz Cumartesi günü de İzmir'de Şeyda Gökçe'nin yaşadığı şiddet haberiyle irkildik. CHP İzmir İl Kadın Kolları olarak Pazar günü derhal Şeyda Gökçe'yi ziyaret etmek üzere tedavi gördüğü hastaneye gittik. 2013 yılında, İzmir'de, Karabağlar ilçemizdeki bir hastanede bir klasör dolusu kadına şiddet olayı var. Bir de bariz şekilde şiddet uygulanmış olup da gidecek yeri olmadığı için kendisini döven kocasını şikayet bile edemeyip onunla eve gidenler var.

2013 yılında İzmir'e yakışan manzara bu m? Siz de kadına şiddet olmayan Türkiye görmek istemez misiniz'” diye konuştu.

Rakamlarla örnek verdiler


Kadına karşı şiddetle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı rakamlarını örnek gösteren Başkan Utku, “Kadına uygulanan şiddetin "savaş" boyutuna vardığını bu rakamlar gözler önüne serdi. 2012'nin Ocak- Eylül döneminde aile içi şiddet nedeniyle 30 bin 254 kadın yaralandı, 125 kadın öldürüldü. Bu günde 110'dan fazla yaralama, ayda 14 ölüm yani gün aşırı bir ölüm demek” ifadelerini kullandı.


“Artık kadına şiddeti konuşmak istemiyoruz”

“Kadına şiddet ne zaman duracak'” diye soran Utku sözlerine şöyle devam etti, “AKP 12 yıldır iktidarda. Peki kadına uygulanan şiddet için AKP'nin kalıcı bir önlem getirdiğini duyan oldu m? Bu sorunu çözmek için bu güne kadar ne yapt? Şiddetle yaşamak kadının kaderi değildir. Kadına şiddet AKP iktidarında %1400 arttı. Bu sorunu çözmek iktidarın görevidir. Ancak kadını 3-5 çocuk doğuran, çocuğu nasıl doğuracağına doktoruyla bile planlamasına izin verilmeyen, çocuğun doğmasında onu araç olarak gören kafalarla bu konu çözülebilir m? Kadına şiddet kadını birey olarak gören, kadınla erkeği eşit tanımlayan, kadına gerekli durumlarda pozitif ayrımcılığı destekleyen algıyla çözülebilir.

Cumhuriyet Halk Partisi kadını birey olarak gören partidir. Peki, biz CHP'li kadınlar ne istiyoru? Kadına şiddet uygulayan erkekler hakkında koruma ve tedavi amaçlı güvenlik tedbiri alınsın. Psikiyatrist bulunan Sağlık Kurulu tarafından toplum açısından tehlikeliliğin ortadan kalktığı raporlanmadan güvenlik tedbiri kaldırılmasın. Kadına şiddet uygulayan erkeklere hafifletici sebeplerle ceza indirimi yapılmasın. Kadın sığınma evindeki kadınlar iş bulmadan evden çıkarılmasın. Sığınma evinde kalma süreleri uzatılabilsin” diyerek taleplerini açıkladı.

CHP, kadınların yanında olamaya devam edecek

Sözlerinin sonsunda şiddet olaylarına tepkilerinin süreceğini de hatırlatan Utku, “Biz CHP'li kadınlar kadına şiddeti kanıksamadık. Kadına şiddet uygulanmasına alışmadık, alışmayacağız. Cumhuriyet Halk partisi her zaman kadınların yanında oldu ve bundan böyle de yanında olacaktır” dedi.

Yener: Kadın erkeğin esiri değildir

Karabağlar Kadın Kolları Mahinur Yener de kadına karşı şiddete tepki göstererek, “Kadına şiddet yalnızca kadının sorunu değil, insanlık sorunudur. Bu konuda hassaslık gösteren herkesin sorunu. Bu durum aynı zamanda erkeklerin de yüz karasıdır. Şiddet yanlısı olan erkeklere evlilik izni verilmemeli, evlilik bir kadının kabusu olmamalı. Bireyler eğitilmeli, eğitime özen verilmelidir. Erkek çocuk yetiştirme yöntemi değiştirmelidir. Kadını erkeğin esiri gören zihniyete son verilmelidir. Kadın ve erkeğin bir bütün olduğu, eşit toplum istiyoruz” diye konuştu.

Anne Gözde: Ben de şiddet mağduruyum

Şiddet olayına uğrayan ve şu hastanede tedavi altında olan Şeyda Gökçe’nin annesi Mürrüvet Kaplan ise, “Çocuğumun hakkını aramak istiyorum. Ben kendim de şiddet mağduruyum. Aynı acıyı yıllarca çektim. Şeyda’nın bu sadist insanla beraber olmasını kanıksayamadım” dedi ve genç kızlara seslendi, “Aşkın gözü kör, siz bu kadar kör olmayın. Birbirinizi tanımadan evlilik yoluna gitmeyin. Kendim de bıçaklandım, şiddet gördüm. Çocuğumun mağduriyetinin peşinde koşuyorum. Beni dikkate alan olmadı. Ben hiçbir şeyi kabul etmiyorum. Belki de hayatım pahasına olacak ama, kızımın davasını kazanmak istiyorum. Ben kızımı toparlamaya çalışıyorum, peki beni kim toparlayaca? Çocuğumu yaşatmak istiyorum. Benim kızım bu vahşeti hak etmedi. Desteğini esirgemeyen sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından, kadın kolları üyeleri taleplerinin yazılı olduğu metni toplu olarak imzaladı. İmzalanan metinler kadına karşı şiddete yasa çıkartılması amacı ile TBMM’ne gönderilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.