Dolar 34,1473
%0.15
Euro 38,0773
%-0.04
Altın 2.882,380
%0.26
Bist-100 9.959,00
%0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Koç, Swoboda ve 'Swobodagiller'e yüklendi

CHP'li Koç, Swoboda ve 'Swobodagiller'e yüklendi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, CHP’nin ne Swoboda ne de Swobodagillerin çizdiği çizgiyi izleyeceğini söyledi. Koç, “CHP ilkelerini koruyarak, Türkiye'deki demokrasi özgürlük mücadelesine...

  • Ege Postası
  • 17.05.2013 - 15:46
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, CHP’nin ne Swoboda ne de Swobodagillerin çizdiği çizgiyi izleyeceğini söyledi. Koç, “CHP ilkelerini koruyarak, Türkiye'deki demokrasi özgürlük mücadelesine devam edecektir." dedi.

Haluk Koç, parti genel merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sırasında gazetecilere açıklama yaptı.
Kılıçdaroğlu'nun Brüksel ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i karşılaştırması nedeniyle AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ile yaşanan görüşme krizine işaret eden Koç,
Swoboda'nın, AK Parti'nin 64. akil insanı olarak görev yaptığını öne sürdü.
Koç, Swoboda'nın Anayasa değişikliği referandumu döneminde, CHP'nin AK Parti ile uzlaşması gerektiği ve pakete 'evet' demesi yönünde açıklamalarda bulunduğunu belirterek, konunun CHP değil, Türkiye'nin çıkarlarının AP'nin, adına sosyal demokrat grup denen grubun şu andaki lideri tarafından nasıl bir mercekten değerlendirildiği olduğunu kaydetti.

Koç, şöyle devam etti: "Bizden istedikleri şudur: 'Evrensel sosyal demokrasinin ilkelerine göre hareket edeceksiniz. Mutlaka bizim diktiğimiz elbiseyi giyeceksiniz yani AKP'msitrak bir parti olacaksınız. AKP gibi davranacaksınız. Bizim çıkarlarımız sizin için savunulması gereken hedefler olmalı.' CHP'nin iki farklı özelliği olduğunu görmek istemiyorlar. CHP'nin en temel özelliklerinden bir tanesi, devrimci özüdür, antiemperyalist bir Kurtuluş Savaşı'ndan filizlenmesidir. Türkiye'de önemli devrimlerin öncüsü olması ve demokrasiye geçisin kapısını açmasıdır. 1970'lerde sosyal demokrasiyle tanışması ve sosyal demokrasinin, onların savunduğu teslimiyetçi ilkeleri değil, özündeki ilkeleri savunma gayreti içinde olmasıdır. Aramızdaki fark bu. Biz bu topraklara özgü bir sosyal demokrasiyi savunuyoruz. Onlar, bizim aynı kendi partilerinin biat ettiği gibi biat etmemizi, susmamızı, küresel reçetelere boyun eğmemizi, teslim olmamızı istiyorlar. Her türlü emperyalist projenin yaşadığımız coğrafyada adım adım gerçekleştirilmesine karşı direnmememizi, ses çıkartmamamızı istiyorlar. Anayasa'da olduğu gibi boynunuzu bükün, evet deyin, teslim olun. CHP ne Swoboda'nın ne ‘Swobodagillerin' çizdiği çizgiyi izleyecektir. CHP ilkelerini koruyarak, Türkiye'deki demokrasi özgürlük mücadelesine devam edecektir."

SALTANAT SEFERİ

Hükümetten yapılan açıklamalara tepki gösteren CHP’li Haluk Koç, Türkiye'de ne söyledilerse Brüksel'de de aynısı söylediklerini, hiç kimsenin talimatıyla, onların hoşuna gidecek şeyleri söylemek için bir gayret içine girmediklerini ifade etti.
Koç, "Yozgat mebusu Bekir Efendi" dediği Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye Cumhuriyeti devletini rezil ettiği" yönündeki sözlerine ise şu karşılığı verdi: "Asıl Türkiye'yi rezil eden Bekir Bey; saltanat sürer gibi, damatlı, gelinli, oğullu, kızlı, eşli uçaklara dolup, saltanat seferi gibi uluslararası diplomatik ziyaretlere girmektir. Bir üçüncü dünya ülkesi, az gelişmiş bir ülke fotoğrafını bütün dünya kamuoyunun, Amerikan kamuoyunun önüne getirmektir. Türkiye'yi rezil eden görüntü budur."

BAŞBAKAN'IN ABD SEYAHATİNİ ELEŞTİRDİ

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisi için de, "Dünkü görüşmelerin özü şudur, Başbakan'a Suriye ve Ortadoğu politikalarında ‘haddini aşma’ öğüdü verilmiştir. Görevleri ile ilgili yeni kodlar yüklenmiştir. Yani Başbakan kırışıklıkları ütülenmiş şekilde Türkiye'ye dönecek şimdi. Suriye konusunda, senin kafanda geçen, yeni Osmanlıcılık hayallerinin ABD'yi rahatsız ettiği münasip bir şekilde söylendi. Bunu anlıyoruz, ABD ve Rusya'nın ortak planı olan proje, yani Suriye'deki Baas rejimi ile muhalefet adı verilen karmaşık yapının bir müzakere sürecine alınmaları, Başbakan'a tebliğ edildi. ‘Esed gidecek ama Baas kalacak' deniliyor. Cenevre'de planlanan görüşmelerin özünde bu var. ‘Askeri müdahale, uçuşa kapalı bölge yok' diyor. Kimyasal silahla ilgili kanıt yok. Başbakan'ın çantası doluydu, kolay tabii çuvallar dolusu belge üretip, Balyoz'da sahte delil, gizli tanık. Ergenekon'daki gibi üreteceksin koyacaksın. Kanı? Kanıt yok." eleştirisini yaptı.

Koç, Erdoğan’ın Gazze ve Batı Şeria’ya yapacağı ziyarete de değinerek, "Nereye gidiyorsun, ‘Orada sadece Gazze yok, Batı Şeria da var. Gittiğin zaman sadece Gazze olmaz, Batı Şeria da işin içine girecek' dediler. Sayın Başbakan'ın Gazze şarkısı da ‘Batı Şeria'ya da gideceğim' eklemesiyle şimdi dile getirilmeye başlandı. Bütün bu sonuçları almak için, bütün bu gerçeklerle yüzleşmek için uçağa dolup, saltanat seferi gibi ABD'ye gitmeye hiç gerek yoktu. Bir otobüse binip, CHP genel merkezine, Söğütözü'ne gelselerdi... Biz başından beri söylüyoruz." diye konuştu.

19 MAYIS KUTLAMALARI

CHP’li Koç, 19 Mayıs kutlamaları ile ilgili parti olarak değerlendirmelerinin sürdüğünü, ancak tüm CHP örgütünün karartmalara rağmen sokaklarda bulunacağını hatırlattı.

SOSYALIST ENTERNASYONAL'DA GİRİŞİM

Koç, Swoboda ile ilgili "Düşüncelerini bildiğinizi aktardınız, peki neden görüşmeye gittiniz'" sorusu üzerine "Bir konumu var. CHP, Sosyalist Enternasyonal üyesi. Sadece Swoboda orada bir yönetici. Orada 27 ülkenin sosyal demokrat partilerinin milletvekillerinin olduğu bir grup var. O grupta CHP Genel Başkanı bir konuşma yaptı, Eylül ayında da Türkiye'deki demokratik uygulamalarla ilgili zaten ortaklaşa bir toplantı düzenlenecek. Onun kararı da alındı. Sicilini ortaya koyduğum bir kişinin, lideridir diye o grupla temas etmemek olmaz. Gereken cevabı, davranışı görür." karşılığını verdi.

'Sosyalist Enternasyonal'da bir girişiminiz olacak mı'' yönündeki soruyu Haluk Koç, "Arkadaşlarımız çalışacaklar. Zaten onlar şu andaki Sosyalist Enternasyonal'in yönetimi ile de ters düşen bir gruptur. Ama ben Swoboda'nın bir 'AKPofil' olduğunu söylüyorum." şeklinde cevapladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.