Dolar 34,1149
%0.02
Euro 38,2260
%0.15
Altın 2.916,920
%0.08
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Sürece “Koca“ bakış!

Sürece “Koca“ bakış!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı

  • Ege Postası
  • 17.04.2013 - 11:02
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gazeteci Fatih Altaylı’nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programının canlı yayın konuğu oldu. Kocaoğlu bir saat süren programda İzmir’e geçmişte yapılan ‘faşist’ ‘gavur’ ve ‘sümüklü’ yakıştırmalarının hatırlatılması üzerine 1968’de geldiği İzmir’i anlattı; kentin farklı olmasını ve bunu dile getirmesinin savunma mekanizmasına bağladı. Kocaoğlu, çok konuşulan Diyarbakır’a yapacağı gezinin detayları hakkında bilgi verdi.Geçtiğimiz hafta sonu İzmir’de iki günlük programda STK ve vatandaşla bir araya gelen Akil Adamlar hakkında ilk kez konuşan Kocaoğlu’nun hedefinde heyette yer alan Baskın Oran ve Hasan Karakaya vardı.

“İZMİR’E BU SIFATLARI YÜKLEMEK FIKRA GİBİ”


İzmir’in belirli çevrelerin tepkisini çektiğinin ve ‘Faşist’ yakıştırmalarının yapıldığının hatırlatılması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 1968 yılında ilk kez geldiği İzmir’i anlattı. “İzmir’i kimse anlamıyor” diyerek sözlerine başlayan Kocaoğlu İzmir’i tanımak için kitaplar okuduğunu, ören yerlerini gezdiğini İzmir’i anlamak için dirsek çürütmek gerektiğini ifade ettikten sonra şöyle devam etti, “ ‘Faşist İzmir’ dendi. İzmir’i bilen bunu demez. Faşist sıfatını söylemek hiçbir şey bilmemek anlamına geliyor. Osmanlı’nın Dünyaya açılan kapısıydı İzmir…Faşist denen kentte 500 yıldır Levantenler yaşıyor. Sonra Avrupa’dan gelen Arnavutu Boşnağı var 50’li yıllardan sonra göçte aldı. Anadolu’nun her yerinden vatandaş var. Kavgasız gürültüsüz yaşıyoruz. Biz de getto yok. Herkes birbirini seviyor sayıyor.İzmir’e böyle bir sıfat yüklemek fıkra gibi. Bir tarafta nargile içenin bir tarafta garsonun lafa karıştığı ayakkabı boyacısının espri yaptığı başka bir kent yok. Herkes birbirini tanıyor seviyor. İzmir’deki doku herkesi kendi içine alıyor. 3 yıl önce dolaşırken vatandaşın biri ‘arsenik’ konusunu sordu.Şivesi doğuya kaçıyor. ‘Ne zaman geldin İzmir’e’ dedim. ‘3 sene önce’ dedi. Sıkı İzmirli olmuş…İzmirli kimsenin gelenek geleneklerine dokunmadan İzmirli yapıyor yani…
İzmir’in en büyük zenginliği İzmirli kadınların hayatın içinde olması. İzmir’in kadını iş kadınıdır üretir çiftçidir, haksızlığa tahammülü yoktur. Hatay Caddesi’nde esnaf toplanmış. Belediyenin aleyhinde konuşmaya başlamışlar. İlk tepkiyi bir hanım gösteriyor. Bir hanım gidip 30 erkeğe karşı durabiliyor. İzmir 81 vilayet içinde en ileri kent. Hayata bakışıyla ülkeye bakışıyla çocuğu yaşlısıyla. Bu kent özgürlüğünü seviyor. Bu kentten bunları alamazsınız. İzmir’de hangi inançtan hangi mezhepten olursan ol kolay. Hangi etnik kökene bir şey söylenmiş. Biz camileri de havrayı da kiliseleri de restore ediyoruz. İzmir’de ötekileştirme diye bir şey yok.Onun için İzmir ılımlı yaşıyor. İzmir demokraside ileri.... Diğer kentlerden farklı. İzmir’i bilinçli olarak ‘farklı öteki’ diyerek ötekileştirmeye çalışan bir yapının olduğu gerçek. İzmir bunları hak etmiyor. İzmir özgürlüklerin ve hoşgörünün kenti…BDP’ye saldırı tahrik sonunda oldu. İzmirlilerin sağduyusu olmasa o olaylar büyürdü.Başka bir kentte olsaydı durum daha farklı olurdu. Tahrikten sonra yapılanları İzmir’e yakıştırmak mümkün değil”

“DİYARBAKIR’A GİTMEYECEKSEK NE YAPACAĞIZ'”

Diyarbakır’a yapacağı gezinin hatırlatılması üzerine Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i daha önce kentte ağırladıklarını ifade eden Kocaoğlu, “Açılım sürecinden önce Kürtçe Hamlet’i izledik Baydemir’le birlikte İzmir’de…Oyun arasında kendisine Diyarbakır’a gelmek istediğimi söyledim. 23 Mayıs’ta gideceğiz. Kentin kanaat önderleri ve o tarihte işi olmayan belediye başkanlarımızla gideceğiz Zeybek ekibi de götüreceğiz. İlk tiyatrosu olan köy Bademler Köyü... Bu tiyatro ‘Susuz Yaz’ı sergileyecek. Ege Üniversitesi halk oyunları ekibini de alacağız. 1 gün etkinlik olacak.Fuar’da konuk kent uygulamamız var. Mardin geldi. Uşak geldi. Çorum, Karabük, Gaziantep geldi. Toplum kaynaştıkça, gelenekler görenekler kaynaştıkça barış oluyor. Diyarbakır Türkiye’nin önemli vilayetlerinden biri... Biz Diyarbakır’a gitmeyeceksek hakları kaynaştırmayacaksak ne yapacağız” dedi.

“KÖŞEYE SIKIŞTIRIRSANIZ SAVUNMA MEKANİZMASI GELİŞİR”

İzmir’in farklı olmasını ve bunu dile getirmesinin savunma mekanizmasına bağlayan Kocaoğlu, “ Türkiye’nin en önemli kentlerinden birini sürekli çeşitli nitelemelerle çeşitli sıfatlarla köşeye sıkıştırırsanız o kentte savunma mekanizması gelişecektir. Biz kimseye bir sıfat yüklemedik. Bütün sıfatlar bize yüklendi. ‘Sümüklü’ dendi. ‘Faşist’ dendi. ‘Gavur’ ima edildi. Bu kent kendi yaşam biçimini korumak için harekete geçti” ifadelerini kullandı.

“KAPIDAN KOVULUNCA BACADAN MI GİRECEK”

‘Barış sürecinde CHP’nin tutumunu nasıl buluyorsunuz'’ sorusuna yanıt veren Kocaoğlu, “Siyaset geriyor siyaset ötekileştiriyor. CHP ne yapacak. Akil insanları Başbakan seçti. CHP ne yapacak burada... CHP’den ne bekleniyor. Kapıdan kovulunca bacadan mı girecek.Sürece müdahale etmenin koşulları var. Genel Başkanımız barış için sürekli kapıyı açık bıraktı. Akil insanları kendiniz seçerseniz olmaz. ” dedi.

“NE CÜRETLE SÖYLÜYORSUNUZ”

Akil insanların İzmir programını değerlendiren Kocaoğlu, heyette yer alan Baskın Oran’ı hedef alarak şunları söyledi“ Akil insanlar göreve başladı. Onların süreç hakkında bilgisi var m? Ne yapıyorlar gidiyorlar dinliyorlar. İzmir’e geldiler. İzmir’de sorguladı. Bir akil insan geldi. ‘İzmir’de federasyon istesin’ diye bir laf etti. Ben belediye başkanıyım. STK’larla kanat önderleriyle toplanıyorum. İzmir’de kimsenin federasyon aklında yok. Siz dinlemeye geldiniz. Sizi seçenler şunu söyleyin dediyse onu söyleyin. Siz bunu ne cüretle söylüyorsunuz. Köşeli laf etmek büyük laf etmek tehlikeli…Sorun çözülmez böyle…”

HEDEFTEKİ İKİNCİ İSİM KARAKAYA

Heyette yer alan akil insanlardan Yeni Akit yazarı Hasan Karakaya’nın köşe yazısındaki ‘Hiç endişeniz olmasın ki daha düne kadar kızgınlık öfke linç ve öfke duygularıyla yüklü insanlar bugün sitem noktasına gelmişse bilin ki süreç iyiye gidiyor’ cümlelerini okuyan Kocaoğlu, “Bu nasıl akillik…Nasıl barış harekatı. Diğer akillerde bu lafları toparlamaya çalışıyor.Biri ‘federasyon’ dedi. Biri ‘öfke,linç’ diyor… 76 milyon vatandaş barışa verdiği avansı hiçbir şeye vermedi.Ancak akil insanlar bu şekilde konuşursa nasıl olacak"dedi.

“KORKUM YOK”

Büyükşehir Davasıyla ilgili bir korkusunun olmadığını söyleyen Kocaoğlu, “Yok yere aylarca içerde yatan arkadaşlarımız vardı. Hiçbir çekincem yok.Hiçbir korkum da yok. Ben de arkadaşlarımda bir şey yapmadı. Ülkede 150 yıllık belediye geçmişi var. Bizim belediyemize yapılan baskı hiçbir kuruma yapılmadı. Biz oradan bu kadar suçlamanın içinde yüzümüzün akıyla çıktık. Niye korkacağız ki. Yaptığım bir hata varsa korkayım. Hata yoksa niye korkayım. Rüşvet almadım. İhaleye fesat karıştırmadım” diye konuştu.

ÇAKAR’A GÖNDERME

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Kenan Çakar’ın rutin hale getirdiği basın toplantılarıyla kendisini eleştirmesine de gönderme yapan Kocaoğlu, “ Ak Parti Grup Başkanvekili ‘Hükümet para gönderdi’ diyor.Hükümet ne parası gönderdi bize... Kanunen göndermesi gerekeni göndermiş” dedi.

“CHP İZMİR’DE 2009’DAN DAHA İDDİALI”

2014 seçimleri içinde yorumda bulunan Kocaoğlu, “Her seçim çekişmedir. Risktir. Kendi penceremden baktığımda İzmir’de CHP’nin iddiasının 2009 seçimlerinden daha fazla olduğunu görüyorum” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.