Dolar 34,1519
%0.16
Euro 38,0483
%-0.12
Altın 2.884,180
%0.32
Bist-100 9.925,00
%0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Susam, “Meslek odaları demokrasinin güvencesidir”

Susam, “Meslek odaları demokrasinin güvencesidir”

CHP’li Susam AKP iktidarının meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları üzerinde baskı kurduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.05.2013 - 09:15
İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, meslek odalarının örgütlü yapılarıyla demokratik sistem içindeki işlevleriyle demokrasinin güvencesi olduğunu ancak AKP iktidarının meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları üzerinde baskı kurduğunu söyledi. 
İzmir Muhasebeciler ve Serbest Mali Müşavirler Odası’nın Genel Kurulu’na katılan Susam, “Meslek odaları, yıllarca süren mücadeleler sonucunda bugünkü konumlarını kazanmışlardır. Ancak AKP iktidarının anti-demokratik uygulamalarıyla onları geriye götürmek istemektedir. Halbuki çağdaş demokrasilerde meslek odalarını çağın koşulları içerisende daha ileri taşımak iktidarların görevidir. Bugünkü iktidar bu ihtiyaçları tespit edip geliştirmek yerine meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının kazanımlarını ellerinden almaya çalışmaktadır. Temsili sistemin getirilmesi, zorunlu üyeliğin ortadan kaldırılması gibi uygulamalar, meslek örgütlerinin örgütlü yapısını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemelerdir” diye konuştu.
Son on yılda meslek odalarının yeni kazanımlar için mücadele etmekten vazgeçip ellerindeki hakları koruma noktasında geldiğini ifade eden Susam, “Atak yapmak yerine defansa çekilmişlerdir. Bunun nedeni AKP nin meslek örgütleri üzerine kurduğu baskıdır. AKP meslek örgütlerine ‘Ya benden olacaksın ya da yok olacaksın. Benden olursan seni abad ederim, benden olmazsan sana yaşam hakkı tanımam’ demektedir. Meslek örgütlerinin yapısı, örgütlü güçleri tehdit altındadır. Ne yazık ki bazı meslek örgütleri bu baskılara boyun eğmekte, yapılan haksız uygulamalara seslerini çıkartmamaktadır. Son yasal düzenlemeyle bir müfettiş raporuyla görevden almaların başka izah tarzı yoktur.” dedi.
AKP döneminde bir müfettiş raporuyla seçilmiş kişilerin görevden alınmasının önünün açıldığını ifade eden Susam, “Sürekli ileri demokrasiden bahsediliyor ama seçilmiş bir kişinin, bağımsız yargı kararı dışında, görevinden alınması demokratik olabilir m? Bugünkü teftiş sistemi meslek örgütleri üzerinde baskı unsuru olarak kullanılmaktadır. Bakanlık inisiyatifiyle tutulan raporlar meslek örgütleri üzerinde kurulmuş baskının en somut örneklerinden biridir. Bunun yerine odaların bağımsız meslek kuruluşları tarafından denetlenmesi, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin işleyişinin gereğidir” diye konuştu. 
CHP demokrasi, barış ve özgürlükten yana olmuştur
Türkiye’de herkesin barıştan yana olduğunu ifade eden Susam, “CHP’liler olarak herkesin, her etnik yapıdan, her mezhepten, her inançtan kişinin, bir ulus olarak, barış içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Türkiye’yi 60 yıldır CHP değil, Başbakan’ın her konuşmasında sahip çıktığı sağ iktidarlar yönetiyor. Bu süreçte demokratik haklar kısıtlanmışsa, Kürt sorunu, faili meçhuller varsa, işkence yapılmışsa –ki yapılmıştır- bunun sorumlusu o dönemki iktidarlar ve o dönemlere sahip çıkanlardır. Tüm bu dönemlerde demokrasi dışı uygulamaları, faili meçhulleri, Kürt sorunun çözümüne ilişkin önerileri getiren CHP olmuştur. CHP kuruluşundan bugüne insanların etnik yapısı, inancı, siyasi düşüncesi ya da ekonomik gücü nedeniyle ayrımcılığa uğramaması için mücadele etmiştir. Geçmişte bizim bu mücadelemize karşı çıkanlar şimdi çıkmış karşımıza demokrat olduklarını söylüyorlar. Türkiye’nin sorunların çözümü daha fazla demokraside, daha fazla özgürlükte, daha fazla insan haklarındadır” dedi. 
Türkiye kanlı tuzağa düşmeyecektir
Hatay’ın Rehyanlı ilçesinde meydana gelen terör saldırısına da değinen Susam, “Terörü lanetliyor, masumlara yönelik kanlı saldırıyı gerçekleştirenleri nefretle kınıyoruz. Son dönemde Türkiye’nin dış politikasında, komşularıyla ilişkilerinde bazı eksiklikler, yanlışlıklar yapılmış olabilir. Ancak terörizm hiçbir zaman bir yöntem değildir. Terörizmi kullanarak Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına çekmek, Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ şiarında uzaklaştırmak isteyenler varsa, boşuna umutlanmamalıdır. Türkiye bu kanlı tuzağa düşmeden sorumluları ve azmettiricileri hızla tespit edecek, uluslar arası bağlantıları varsa, hukukun izin verdiği en katı yaptırımların uygulayacaktır. Hain saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” diye konuştu.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.