Dolar 34,1644
%0.08
Euro 38,1847
%-0.16
Altın 2.909,120
%-0.83
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Kadınlar geliyor: Erkekleşmeden siyaset mümkün mü?

Kadın ve Demokrasi Çalıştayı’nda sahneye çıkan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, gücünü tüm salona hissettirdi. İzmir’in en büyük sanat merkezlerinden birinde, TBMM Başkanvekili ve birçok önemli ismin katılımıyla düzenlenen bu etkinlikte, Başkan Mutlu'nun verdiği mesajlar siyasetin kadınca da yapılabileceğini bir kez daha gösterdi.

Bu gücün siyasette nasıl yer bulacağını, nasıl bir fark yaratacağını anlattı. Bu sözler, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in genç ve kadın siyasetçilere olan güveninin boşa çıkmadığının en güzel örneğiydi. Konak değişiyor ve bu değişim sadece ilçeyi değil, tüm CHP’yi etkileyecek gibi görünüyor.

Kadın ve Demokrasi Çalıştayı…

 Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde salon dolmuş, TBMM Başkanvekili bile yerini almış.

Herkesin gözü sahnede...

 Ama sahnede asıl yıldız, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu. "Biz kadınlar güçlüyüz," diyor, "ama bu gücü göstermek için siyasette yer açılması gerekiyordu. Bence o yer açıldı, şimdi ne yapacağımızı gösterme zamanı."

Tam da siyasetin bugünlerde aradığı reçete!

Hele bir de kadınların siyasette başarılı olursa, arkalarından gelecek kadınların yolunu açacağı klişesi...

Erkekler için böyle bir zorunluluk yok ama kadınlar çok başarılı olmak zorunda!

Yani bir kadının "başarı mecburiyeti" olmasa, ne olur?

 Tabii ki yerinde sayan bir toplum!

Ama Nilüfer Başkan’ın asıl çarpıcı mesajı, o meşhur "erkekleşme" meselesi. Yani siyasetin kadınları erkekleştirmeye çalışması. Kadın olmanın, nezaketin ve farklı bir siyaset yapma kültürünün yok sayılması.

Sahi, siyasette erkekleşmeyen bir kadına ne kadar yer açılıyor?

"Sert, katı ve erkeğe dönüşen siyasetçi modeli zorluyor sistem," diyor Başkan Mutlu.

Ah, bu sistem!

Kadınların "gerçek kadın" kalmasına bile müsaade etmeyen sistem… Oysa kadınlar sahnede yer alacak, hem de kendi kadınlıklarıyla, insanlıklarından taviz vermeden.

İşte Nilüfer Başkan’ın mesajı bu kadar net…

Ama mesele sadece siyasette yer almak değil tabii…

Başkan Mutlu, kadınların iş hayatında da hak ettikleri yere gelmesi için çalışıyor. CNC tezgahlarından tutun da ücretsiz oyun evlerine kadar geniş bir yelpazede kadınlara alan açıyor. "İş'te Konak" ile kadınlara iş bulma, iş garantili kurslar sunma gibi projeler…

 E, ne diyelim?

 Kadınlar sahada, siyasette, iş hayatında güçlü. Ama bunu başarmak için erkekleşmeye gerek yok. Siyaset, kadınca yapılabilir.

Bir de o unutulmaz an var…

Küçük bir kız çocuğu, Başkan Mutlu’ya yaklaşıp "Ben de başkan olacağım," demiş. İşte bu sahne, geleceğin kadın liderlerinin habercisi değil mi?

Başkan Mutlu’nun dediği gibi, kadınların başarısı, arkalarından gelecek olan kadınların önünü açacak.

Ama erkekleşmeden, kadın kalarak!

Kadınlar siyasette, iş dünyasında, sosyal hayatta, her alanda varlar ve var olmaya devam edecekler. Çünkü sadece kadınların değil, toplumun buna ihtiyacı var.